Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:01
sizden04
Abone

Kedi uğursuz mudur?

Kedi uğursuz mudur?

eczdamla
Selamun aleykum,benim dükkanımın önüne bir kedi dadandı.uzun zamandır gitmiyo.ara sıra besliyorum hastalıklı gibi zaten sokak kedisi.bazı zamanlarda müşterilerim kapıdan girerken kapının önünde kediyi görünce tiksinip girmekten vazgeçiyolar.bende kapımın önünden kovarsam günaha mı girerim diye düşünüyorum.bir yandan da acaba sırf para kazanmak için kediyi kovmuş olurum belkide bir imtihandır diyerek korkuyorum kediyi kapının önünden çekemiyorum.ne yapmalıyım?


Cevap: Kedi uğursuz mudur?

Muhasibi
Kediye uğursuz diyen kendisi uğursuzdur.
Sen insanlık görevini yerine getirip kediyi beslemende bir sakınca yoktur.
Bizim evdede kedi var aynı zamanda…


Cevap: Kedi uğursuz mudur?

islamyolu
Anlatılanlara göre peygamber efendimizin kedisinin ismi Müezza ‘ dır.. Hz. Muhammed kedisi Müezzayı o kadar çok severmiş ki, Müezza bir gün sedirde oturan Hz. Muhammedin giysisinin ucunda uyuyakalınca kediye kıyamayan Hz. Muhammed, giysisini keserek sedirden kalkmayı tercih etmiş.

Müezza çok muhtemelen bir sokak kedisi… Mekkenin kavurucu sokaklarından Hz. Muhammed(S.A.V)’in ilgisi ile kurtulmuş. Kendisi de sıkı bir kedi dostu olan ve hadisleri aktaran Ebu Hureyre(Anlamı: Kedi Babası) Hz. Muhammed(S.A.V)’in kedilerin ticari alım satımını yasaklattığını söyler.

Yine onun vasıtasıyla aktarılan bazı hadislerde " kedisine eziyet eden bir kadının cehennemde çektiklerinden " bahsedilir. Mesaj oldukça açıktır. Kedilere iyi muamele şarttır.

Okudunuz mu?  Gerdek gecesini hayal etmek günah mı?

Kardeş Kediler uğursuz değil. gördügün gibi Peygamber efendimiz SAllahu aleyhi ve Sellem efendimizde severmiş. Senin dükkan Ya Kasap Yada Balık üzerinedir kediler oralarda çok gezer musallat olur. ama Karnı açsa Ona verecegim Bir Ufak yiyecegim ne büyük sevabı olur..
Eğerki işine engel olup Rahatsızlık veriyorsa. tatlılıkla gönder diyecem anlamazlar 🙂 kov gitsin kardeşim. taş filan atıpta incitmeden bir yolunu bul..


Cevap: Kedi uğursuz mudur?

onurs
Hayır Uğursuz Değildir.hani derler ya kedi nankördür.sahibi yemek verir sonra kedi kötü bişi yapar.kedi o yemeği Allahın verdiğini bilir.


nur1986
benimde bir kedim var annesi ölmüştü yağmurda sokakta kalmıştıdaha gözleri yeni açılmıştı ben onu biboronla aylarca besledim gece benle uyudu hatta annesi sandı galiba beni saçlarımın arasına girip uyurdu şimdi bir yaşında çocuğum olsa bu kadar düşkün olmazdı herelde dışarı çıksam ağlar arkamdan dayanamam uzun yolculuğa çıkarken bile aklıma düşüyor evde olmadığım zaman hiç yemek yemez ben gelene kadar beni bekler ben yemek yerken yemek yer ben yemessem hayatta ağzına bile sürmez şimdide bazen kirli çamaşırları makinenin önüne getiriyor tuvaletini wc ediyor kum alsamda oraya yapmaz helede banyoda biri varsa aynı insan gibi kapıda ağlar çabuk çık der gibi yani kediye namkör diyenler aslında yanılıyor kedi besliyorum ve hiçde namkör değil aksine çok sadık bize..kocaman oldu ama hala çocuk gibi yaramaz sürekli oynuyor hatta namaz kıalrken bile yanımıza gelik seccadeye eğilince kafama atlıyor odadan dışarı alınca içeri girmek için ağlar …yani kediler namkör yada uğursuz değildir aksine büyük sevap ve iyliktir bakmak…kediler iylik yapanları sever bırakmaz istemezler o dükkanının önündeki kedide ona iylik yaptığuın için seni sevmiş ve ayrılmak istemiyor…mesela şöle sölim ben kedimi dayımın baçesine bıraktım ve dayımın evi bize çok uzaktır tekrar geri geldi okadr caddeden arabalardan nasıl geçti hala hayret ederim Allahtan araba çarpmamış …senin baktığın kedide iylik gördüğü için seni bırakmak istemiyor:)

Okudunuz mu?  5 Saat Uyku Yetmiyor Çok Uyuyorum Günah Mıdır?

eczdamla
Allah razı olsun .verdiğiniz cevaplarla içim rahatladı.Allaha emanet olun……….


Desert Rose
Buyur kardeşim konu hakkında dinimizin
hükümlerini okuyunuz
faydalı olacaktır inşaAllah

____________

UĞURSUZLUĞA İNANMA YASAĞI

Hadisler

1678. Enes radıyAllahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallAllahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

Okudunuz mu?  Alay nedir? Alay ne demektir

"Hastalığın kendiliğinden bulaşması yoktur. Uğursuzluk da yoktur. Ben hayra yormayı yeğlerim." Sahâbîler:

– Hayra yorma (tefe’ül) nedir? dediler

– "Güzel, olumlu sözdür" buyurdu.

Buhârî, Tıb 19, 43-45; Müslim, Selâm 102, 107, 110, 114, 116. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Tıb 24; İbni Mâce, Mukaddime 10, Tıb 43

1679. İbni Ömer radıyAllahu anhümâ’dan rivayet edildiğine göre Resûlullah sallAllahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

"Hastalığın kendiliğinden bulaşması yoktur. Uğursuzluk da yoktur. Eğer bir şeyde uğursuzluk olacak olsaydı evde, kadında ve atta olurdu"

Buhârî, Cihâd 47, Nikâh 17, Tıb 43. 54; Müslim, Selâm 115-120. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Tıb 24; Tirmizî, Edeb 58; Nesâî, Hayl 2; İbni Mâce, Nikâh 55

1680. Büreyde radıyAllahu anh’den rivayet edildiğine göre Nebî sallAllahu aleyhi ve sellem uğursuzluğu kabul etmezdi

Ebû Dâvûd, Tıb 24. Ayrıca bk. Ahmed İbni Hanbel, Müsned, I, 257, 304, 319, V, 347

Aşağıdaki hadis ile birlikte açıklanacaktır.

1681. Urve İbni Âmir radıyAllahu anh şöyle dedi:

Resûlullah sallAllahu aleyhi ve sellem’in huzurunda uğursuzluktan söz edildi. Bunun üzerine:

Okudunuz mu?  Öbür dünyada gözüm kör olsun diye yemin etse ve yapmasa ne olur?

"En güzeli hayra yormadır. Uğursuzluk, hiçbir müslümanı teşebbüsünden vazgeçirmesin. Herhangi biriniz hoşlanmadığı bir şey gördüğü zaman; "Allahım! İyilikleri sadece sen verirsin; kötülükleri yalnız sen giderirsin. Günahtan kaçacak güç, ibâdet edecek kuvvet ancak senin yardımınla kazanılabilir" diye dua etsin, buyurdu.

Ebû Dâvûd, Tıb 24. Ayrıca bk. Ahmed İbni Hanbel, Müsned, II. 387, III, 349

Urve İbni Âmir

el-Kureşî ve el-Cühenî nisbeleriyle anılan Urve’nin sahâbî mi tâbiî mi olduğu konusunda görüş ayrılığı bulunmaktadır. İbni Hıbbân tâbiîdir derken İbnu’l-Esîr, sahâbî olduğunu kaydetmektedir. Nevevî de onu sahâbî olarak değerlendirmiştir.

Hakkındaki bu görüş ayrılığı sebebiyle Hz. Peygamberden yaptığı rivayetlerin mursel olduğu kabul edilmektedir. Rivayetleri Sünen sahipleri tarafından nakledilmiştir. Hakkında başkaca bilgi bulunmamaktadır.

Allah ondan razı olsun.

Açıklamalar

Konumuzla doğrudan ilgisi bulunmayan advâ, hastalığın kendiliğinden, durup dururken bir başkasına bulaşması, sirâyet etmesi demektir. Allah Teâlâ dilemedikçe hastalığın bizâtihi sirâyet etmesi mümkün değildir. Bunun böyle olması, hastalıklardan korunma tedbirlerinin alınmasının gereksiz olduğu anlamına asla gelmez. Allah dilerse, ne kadar tedbir alınırsa alınsın yine de hastalık sirâyet eder. Hatta büyük harcama ve yatırımlar yapılmasına, dünyanın imkânının seferber edilmesine rağmen hastalığın bulaşması önlenemeyebilir. Yine Allah dilerse, hiç bir tedbir almayan kimseye hastalık bulaşmaz. Meselenin temelde kimin iradesine bağlı olduğunu bilmek başka şey, kendine düşeni yapıp alabileceği tedbiri almak başka şeydir. "Ben şu tedbiri aldım da o beni korudu" demek ise, daha başka bir şeydir. Burada işte böyle demenin yanlışlığına dikkat çekilmektedir. Her şey Allah’ın dilemesine bağlıdır.

Okudunuz mu?  Cennette beden ve ruh

"Bulaşıcı bir hastalığa yakalanmış olan ilk canlıya o hastalığı kim bulaştırdı?" sorusu, Peygamber Efendimiz’in "Hastalığın kendiliğinden sirâyeti yoktur" beyanının anlaşılmasını kolaylaştıracak bir sorudur. Nitekim vebâ hastalığı için Efendimiz’in önerdiği karantina kuralı da bu hususu iyice anlaşılır kılmaktadır. "İçinde bulunmadığın bir yerde vebâ hastalığı görülürse, (bana bir şey olmaz, tedbirimi alırım diyerek) sen oraya girme; bulunduğun yerde zuhur ederse, (mutlaka hastalanırım korkusuyla) orayı terketme!" (Ahmed İbni Hanbel, Müsned I, 192).

Dikkat edilecek olursa, bu hadislerde hastalıkların bulaşma kabiliyetleri ve sirâyet olayları reddedilmiyor, bunun Allah’ın iradesi dışında kendiliğinden olacağı inancı red ve tashih ediliyor. İlaçlar nasıl tedâvide birer araçtan ibaret olup şifâ Allah’tan ise, hastalıkların yayılması da Allah’ın iradesiyle cereyan eder. Aynı ilaçlar bir hastanın iyileşmesine vesile olurken bir başka hastada aynı veya benzer bir iyileşmeye sebep olmadığı, hatta bazı hastaları olumsuz etkilediği de bilinen gerçeklerdendir. Demek ki, vasıtaların ve tedbirlerin ötesinde onları geçerli ya da geçersiz kılan bir küllî irade vardır. İşte müslüman o iradeyi gözardı etmeyecektir. Çünkü iman, bu iradenin farkında olmak suretiyle yaşatılabilir.

Okudunuz mu?  Namaz kılarken aşırı dünya işlerine dalmak

Aynı durum, tıyere, tetayyür diye ifade edilen uğursuzluk, uğursuz sayma olayında da söz konusudur. Esasen uğursuzluk diye bir şey yoktur. Asıl uğursuzluk, uğursuzluk vehmine kapılmaktır. İnsanlar, tarih boyu bir çok şeyi iyiye veya kötüye yormuşlardır. Bir şeyi ve olayı kötüye yormak ve o kötü yorumun tutsağı olmak dinimizce reddedilmiştir. Önceki konuda da geçtiği gibi kuş ötmesini, kuşların sağa sola uçuvermesini, karşısına çıkan hayvanları, onların isimlerini birtakım istenmeyen sonuçların habercisi gibi yorumlayıp yapacağı işten geri durmak, sağlam bir Allah inancına sahip olan insanların yapacağı bir şey değildir.

Bu sebeple Efendimiz kesin olarak "lâ tıyerete = Uğursuzluk diye bir şey yoktur" buyurmuştur.

Üçüncü hadiste belirtildiği üzere kendisi de hiçbir zaman hiçbir şeyi uğursuz saymamıştır. Her konuda olduğu gibi bu meselede de onun sözü ile fiili tam bir uyum içindedir.

Okudunuz mu?  Uyuşturucu belasına bulaştım defalarca tövbe ettim

İkinci hadiste "Şayet uğursuzluk diye bir şey olacak olsaydı, evde, kadında ve atta olurdu" buyurması, uğursuzluk diye bir kavram gerçek olsaydı, insanların uzun süre içinde yaşadıkları, beraber oldukları ve faydalandıkları mesken, hanım ve at gibi kendilerine en yakın nesnelerde onunla karşılaşmaları düşünülebilirdi anlamındadır. Evde, kadında ve atta uğursuzluk vardır demek değildir. Efendimiz’in bu beyanı, insanların en çok uğursuzluk vehmettikleri üç nesne konusundaki genel ve yaygın kanıyı ortaya koyup bunun asılsız olduğunu anlatmak maksadına yönelik bir açıklamadır.

"Âlemlere rahmet olarak gönderilmiş" olan Peygamber Efendimiz’in uğursuzluk vehimleri ve isnadlarıyla geçirecek zamanı yoktu. O, her sıkıntılı durumdan kurtuluş yolunu göstermek suretiyle âleme yönelik rahmet elçiliğini yerine getirmiştir. Uğursuzluk konusunda da "Ben fâl-i hayri, iyiye yormayı yeğlerim" buyurarak genel eğilimini belirtmiştir.

Öte yandan dördüncü hadiste açıkca görüldüğü gibi uğusuzluk düşünce ve söylentileri kendisine arzedilince, "Bütün bunların en güzeli ve doğrusu hayra yormadır. Uğursuzluk vehmi, hiçbir müslümanı teşebbüsünden vazgeçirmesin" uyarısında bulunmuş, ardından da, her şeye rağmen bu tür duygulardan yakasını kurtaramayanlar olursa onlara da çözüm yolunu şu ifadeleriyle göstermiştir: "Herhangi biriniz hoşlanmadığı bir şey gördüğü zaman; ‘Allahım! İyilikleri sadece sen verirsin; kötülükleri yalnız sen giderirsin. Günahtan kaçacak güç, ibâdet edecek kuvvet ancak senin yardımınla kazanılabilir’ diye dua etsin."

Okudunuz mu?  Oruç ve Yemin Kefaretim Çok Var.Ne yapmalıyım?

Fâl-i hayr, hayra yorma, uğurlu sayma veya tefe’ül, bu tür durumlarda müslümanın başvurabileceği yol ve yöntemdir. Meselâ bir hastanın, kendisine "Sâlim" diye seslenilmesini, sıhhate kavuşacağı ile yorumlaması, henüz hacca gitmemiş birine "hacı" denilmesini hacı olacağı şeklinde anlaması birer hayra yorma, tefe’üldür. Peygamber Efendimiz, bir türlü sonuçlandırılamayan Hudeybiye anlaşması olayında müşrikler adına Süheyl İbni Amr’ın temsilci olarak geldiğini görünce, onun ismindeki kolaylık mânasından tefe’ül ederek, "İşimiz kolaylaştı demektir" buyurmuştur. Halkımızın çoğu olayda, "Söyleyene bakma, söyletene bak!" demesi de bir hayra yormadır.

Teşe’üm yani kötüye yorma, uğursuzluğa hükmetme nasıl insanı ruhî bakımdan ortada hiç bir şey yokken bunaltır, ümidini, şevkini, iş yapma azmini kırarsa; tefe’ül yani hayra yorma da henüz ortada bir şey olmasa bile, insana bir aşk – şevk verir, ruhî bir inşirâh ve açılıma kavuşturur. Bu da hayatı daha anlamlı kılar, yaşama sevincini artırır. Bu bile başlı başına bir canlılık ve olumluluktur.

Okudunuz mu?  İstimnadan nasıl kurtulabilirim ?

Diğer taraftan Peygamber Efendimiz’in "güzel kelime, olumlu yorum" diye açıkladığı fâl-i hayr’ı yeğlemesi ve bize onu salık vermesi, tefe’ülün temelinde Allah Teâlâ’ya hüsnüzan beslemek anlamı bulunduğu içindir. Uğursuzluğa karşı çıkması da ortada kesin bir delil bulunmamasına rağmen Allah Teâlâ hakkında suizanda bulunmak mânasına geldiğindendir. Bu da bize bir ölçü vermektedir: Hayatta insanlar ve olaylar hakkında daima hüsnüzan beslemek lâzımdır. Çünkü suizandan sorumlu tutuluruz ama yanılmış olsak bile hüsnüzanda bulunmaktan dolayı sorumlu tutulmayız. Bütün kaybımız iyi niyetimiz sebebiyle yanılmış olmaktan ibaret kalır. Fakat, haksız yere bir kimse hakkında suizanda bulunursak, eninde sonunda bunun hesabını vermek zorunda kalırız.

Hadislerden Öğrendiklerimiz

1. Hastalığın kendiliğinden sirâyeti olmadığı gibi uğursuzluk da yoktur.

2. Bazı şeylerin uğursuzluğuna inanmak yasaklanmıştır.

3. Hurâfe ve bâtıl inanışların bir kısmı uğursuzluk temeline dayanır.

4. Her zaman her konuda Allah’ın dilediği olur. Kul tedbirini almalı ama sonucu Allah’tan bilmeli ve beklemelidir.

5. Uğursuzluk vehimleri içinde kıvrananlara dinimiz, tefe’ül (hayra yorma), istihâre namazı ve duasını tavsiye etmiştir.

Okudunuz mu?  Hemen hemen her sabah şu olayları yaşıyorum Gusül gerektirir mi ?

6. Hz. Peygamber hiç bir şeyi uğursuz saymamıştır.

7. Müslüman, vehimlerle değil Kitap ve Sünnet gerçekleriyle hareket etmeli, hüsnüzan sahibi olmaya özen göstermelidir.

Riyazüs Salihin


eczdamla
Allah razı olsun….dua ve selametle ….


Kayıtsız Üye
Ben evimin balkonunda kedi doğurmuş iki tane yavru ben o iki tan yavruyu dışarı koyup bir kasaya yer yapıp süt koydum dort gın sonra evime cıkın dye ileti geldi kedilerle alakası varmıdır ¿¿¿


yasemin
Kediyle ne alakası olabilir ? Bağdaştırman bile anlamsız . Bizim dinimizde uğursuzluk dye bir şey yoktur . Uğursuz ay yoktur gün yoktur cisim yoktur hayvan yoktur ,bunların hepsi batıl inançtır .


kara kedi uğursuz mudur, kedi uğursuz mudur, siyah kedi uğursuz mudur

Bu kategoride yer alan Evi Basan Karıncalara Ne Yapmalıyız başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kedi uğursuz mudur? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.