Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:35
sizden1
Abone

Kafirle arkadaş olmak ve onu sevmek küfür müdür?

Kafirle arkadaş olmak ve onu sevmek küfür müdür?

lorzek
Selamün Aleyküm,

Kafirle arkadaş olmak ve onu sevmek küfür müdür?


Cevap: Kafirle arkadaş olmak ve onu sevmek küfür müdür?

ebediyyetyolcusu
ve aleyküm Selam

hiç tavsiye etmem !

< Mü’minler, mü’minleri bırakıp da kafirleri dostlar (veliler) edinmesinler. Kim böyle yaparsa, Allah’tan hiçbir şey (yardım) yoktur. Ancak onlardan korunma gayesiyle sakınma(nız) başka. Allah, sizi Kendisi’nden sakındırır. Varış Allah’adır >
. (Ali İmran Suresi, 28)

< Onlar, mü’minleri bırakıp kafirleri dostlar (veliler) edinirler. ‘Kuvvet ve onuru (izzeti)’ onların yanında mı arıyorlar? Şüphesiz, ‘bütün kuvvet ve onur,’ Allah’ındır. >
(Nisa Suresi, 139)

Ayetler apaçık gösteriyor ki müminlerden değil kafirleri dost edinmekten Allah razı değildir.


Yorum: Kafirle arkadaş olmak ve onu sevmek küfür müdür?

Kayıtsız Üye
SALAM ALEYKÜM Lütfen Allah aşkına yardım edin çok zor durumdayım başka bir ülkedeyim Zor durumlarda kaldığımız için ülkeye sığındık 3 yıldır bu ülkedeyim ve Çok Hristiyan Müslüman var Okuyorum Şuan ben daha önce Kafirle Arkadaş olmanın Günah olduğunu bilmiyordum Ve iki hristiyan arkadaşım var ben nasıl yapayım Utanıyorum arkadaşım demeye Ben napayım bana yardım ediyorlar diye istiyorum ayrılmak ama basım sıkışıyor Sadece onlar yardım ede bilir bana Onun için Yanlarında duruyorum konusoyorum gülüyorum sonra eve gidib ağlıyorum içim sızlıyor ben nasıl ayrılıçam onlardan keşke bir çözüm olsa Allah’ıma o kadar bağlıyım kafir olub ölmek istemiyorum içim acıyor lütfen Yardım edin ben kafir diyilim O kadar ağlıyorumki Artık deliye dönmek üzereyim napacağımı bilmiyorum Derdlerim çok hep içime atıyorum bu derdimi içime daha fazla atamam biri bana yardım etsin yalvarırım nolur . YARDIM EDENLERDEN ALLAH RAZI OLSUN AMİN


Yorum: Kafirle arkadaş olmak ve onu sevmek küfür müdür?

mum
Müslüman olmayan biriyle arkadaş olmak caizdir ama bu sevgi ve dostluk seviyesine çıkmamalı
sıradan bir ilişki sıradan biri gibi olabilir
Ayrılmayın ama dost olmadıklarını ve onların dinine girmedikçe asla sizden razı olmayacaklarını bilin

Okudunuz mu?  Allah'ı sorgulamak bizi dinden çıkarır mı?

Kayıtsız Üye
Esselamün alleyküm ben almanyada yaşıyorum iki Kafirle hafta sonu zaman zaman dolaşmaya gidiyorum, birisi açık bir Kadın ötekide E Zigara (Cığara) ve alcohole karşı olmayan biri. Benim bunlarla dolaşmam günah mı ve ne kadar günaha giriyorum. İkisi hafta sonu büyük bir şehire gitmek istiyorlar, Adamın yanında içki ve sigara içerse yanında durmazsam günaha girer miyim? Onlarla gidebilir miyim, açık Kadınla ve arkadaşıyla dolaşmak birini kafir eder mi? Ben burada pek birini tanımam Hafta sonu sıkıldım için onlarla gidiyorum.


mum
Kişi arkadaşının dini üzeredir buyuruyor Peygamberimiz (sav).
Bu sözüyle kötü arakadaşlardan uzak durmamızı istiyor çünkü kötü arkadaştan çok etkilenir ve kötü yola düşeriz.
Onun için müslüman ve ahlakı güzel kişilerle dolaşın.


Dumam
Benim ateist yakın bir arkadaşım vardı bu kişi zamanla islam ve müslümanlarla dalga geçmeye başladı kibirlendi doğal olarak aramızdaki ilişkiyi kesmek istedim ama bunu kırmadan doğru bir dille yapamadım o kişi beni salmıyordu sürekli arayıp mesaj atıyordu bende kırıcı bir şekilde ağır bir laf edip kendimden küstürerek yaptım doğru yapmadım ama içimde rahat. O kişinin bende bir hakkı var mıdır sizce?


kastamonu37
İnsanları kaybetmek değil kazanmak lazım inançlar konusunda herkesin kendince bir doğrusu var ama insanlık olarak bakarsanız kimi hristiyan Yahudi veya ateist hatta kimi satanist bile bugün Müslümanım diyen beş vakit namaz kılan birçok kişiden daha insancıl olabilir.

İyi bir insansa arkadaşınız onu yanlışları varsa konuşarak ikna ederek dinimize çekebilirsiniz bu hem sizin ahiretinizi hemde onun ahiretini kurtarır. Bunun dışında sırf dini inancı yüzünden konuşmamak düşman olmak hiç iyi değildir bence.

Okudunuz mu?  Gusül abdesti alınca saçı 1 kere şampuanlamak yeterlimidir?

mum
< O kişinin bende bir hakkı var mıdır sizce? >
Hakaret edip aşağılamamışsan hakkı olmaz. keşke kalbinde iz bırakacak şekilde güzellikle ayrılsaydın.


Dumam
Bende çok isterdim ama bu kişi arkadaşlığı farklı boyutlarda yaşıyor. Tek çare kalbini kırmak olarak düşündüm.


numan3434
İş yerinde müslüman olmayan bir abi vardı ve aramızda çok iyi bir arkadaşlık vardı.Her ne kadar dini konularda tartışsak da ben onu terslesemde diğer türlü iyi bir muhabbetimiz ve dostluğumuz vardı.Tabi bu dostluğumuz farklı konular içindi ve kendiside iyi bir insandı.Şu anda görüşmüyoruz ve benim onunla kurduğum bu arkadaşlıktan dolayı tövbe etmem gerekir mi?


mum
Dost bilmedikten sonra müslüman olmayanlarla günlük yaşantıda beraber olunabilir.

4. Sure (Nisâ Suresi), 144. Ayet
Ey iman edenler! Mü’minleri bırakıp da kâfirleri dost edinmeyin. Kendi aleyhinize Allah’a apaçık bir delil mi vermek istiyorsunuz?

Devamı burada: forumduasi.com/kuran-meali/244742-kafirleri-dost-edinmek-ile-ilgili-ayetler.html


Kayıtsız Üye
Esselamun Aleykum ben bu soruyu göndermisdim:

< 7 nolu mesaj >
7 nolu mesaj Cevap aldım için gezmeye kesmek istedim ama Adama taşınmasında yardımımı teklif etim. Benim sorum Kafirlerle çok zamımı olmadan yardım etmek de kötü biçimi. İylik yapmak iyi bir şey diye düşündüm öyle digil mi? Ve mesela ben Kaifire Kadınla ve haram biçi yapdikça onunla gezemedimi söylersem ve bunu o zaman yanımda oldum zaman yapmasa, haramdan çıkmaşmı o zaman?


mum
Kafirlerle dost olmayın demek, onlara iyi davranmayın demek değildir.
Siz herkese iyi davranın ama siz onların dinine girmedikçe sizi sevmezler bilin.
Müslüman erkek asla kafir veya müslüman kadın ile nikah olmadan gezemez.


Kayıtsız Üye
Esselamün Aleyküm tamam O Kafire dininin/dinsizliğin yanlış olduğunu ve ölmeden önce müslüman olmazı deha iyi olduğunu da söyledim. Kadınla gezmiceme de söyledim ama o zaman onunla yanlış gezebilir miyim sordu yada zaman geçirmeyi, bende onun cevabını tam veremedim çünkü yanımda cığara içiyor ve bazen lafları yanlış. Ama ben onun yanlış yoluna sapmasam ve kalpten Kardeşim olarak görmeszem bir Problem yok mu o zaman? Yani müslümanlarla ve ahlaklı insanlarla zaman geçirmek deha iyi diye cevapı alıyormum Ama belkide Türkçem çok iyi olmadı için bu cevapı anlamıyorum lütfen bana çok açık ve anlaşılır şekilde, böyle yapan birinin günahı varsa ne kadar olur diye söylerseniz çok sevinirim. Allah Razı olsun.

Okudunuz mu?  Kaza Orucu niyeti nasıl tutulur?

mum
Onunla yalnız kalamazsınız bu büyük günahlardandır


Kayıtsız Üye
< Bir müslümanın bir kafire duyduğu muhabbet müslümanlara duyduğu muhabbet ile aynı orandaysa, bu küfürdür. >
1. Bu tam olarak nedemek ve doğrumu?

2. Mesela benim iki arkadaşım olsa biri kafir diğeri ise müslüman. İkisi için, en yakın arkadaşlarım demek caizmi?

3. Bir kafire arkadaşım/dostum, çok yakın arkadaşım demek caizmi?


muvaffak
Bu ifade, açıklanmaya muhtaç, abartı ve eksik cümle olduğundan doğru bir ifade değildir. Müslüman olmayan bir kişiye "en yakın arkadaşım, dostum" demek uygun görülmeyen bir durumdur. Kişi, dostunun dini üzerinedir diyen Peygamberimiz, güven ile alakalı insanın kendine kendi dininden birini bulmasını uygun görmüş, alimler de bu ifadeden çıkardıkları sonuç ve ayetlerin de açık bir şekilde belirtmesiyle dost olunmayı caiz görmemiştir. Müslüman olmayan biri ile arkadaşlık yapabilirsiniz. Fakat bu arkadaşlık mahreminizi bilmesine, size haddi geçen şeyleri söyleyebilmesine imkan tanımamalıdır. Hal ve hatır sorulabilmeli, potansiyel düşman gözüyle bakılıp haklarında kötülük düşünülmemelidir.


Kayıtsız Üye
Abi dost olmak ve arkadaş olma arasındaki fark nedir ki? Yani türkçede ben bunun aynı olduğunu zannediyordum. Şey örnekle anlatabilirsin? Ve şimdi yakın arkadaşım csvs demek nedir?
Birde son olarak, dostum diyen kişi küfremi girer ayete göre?

Okudunuz mu?  Şeytan tevbe ederse

Beraber alışverişe gitmek, yemek yemeye gitmek, birbirine kendi sorununu anlatmak ve okul gezisinde aynı odada kalmak dostlukmudur arkadaşlıkmı? (Asla müslüman gibi görmesen yani müslümana karşı davrandığın gibi davranmasan?)


muvaffak
Evet bu dostluktur.
Dost olmak yediğinin içtiğinin, yaşadığının, yattığın yerin dahi ayrı olmaması durumudur. Kardeşliğe yakındır. Arkadaşlığın ise türlü çeşitleri vardır. Kişi çalıştığı yerdeki insanlara selam verir, hallerini hatırlarını sorar ama yakın olmak zorunda değildir. Buna "iş arkadaşlığı" denir. "Sınıf arkadaşlığı" ise kişinin ders notlarını, kalemini, kağıdını aynı sınıfta olduğu kişiyle paylaşmasıdır. Fakat yine her durumunu anlatıp her şeyini beraber yapmak zorunluluğu yoktur. Dostluk ise hepsinden üstün bir sıfattır. Allah’ın emrine karşı gelen günahkar olur, fasık olur.


Kayıtsız Üye
Peki zorunluluk olursada günahmı?
Yani aynı odada kalmamın sebebi; ya tamamen yalnız kalacaktım (buarada kalma yerini kendin ayarlıyorsun ve tamamen başka bir ülkede yalnız olmaktan korktum başıma bir şey gelir diye, diğer kızlar ise erkeklerle aynı apartman kiraladılar, diğerleri ise hepsi erkek (okuduğum bölümden dolayı). Yani benim için seçenek ya yalnızlık yada onunla kalmaktı?
+ haliyle yemek yemeyede beraber gidiyorduk ve derslerede. Boş vaktimizdede alışverişe gittik. Şimdi bu dostlukmu ? Oluyor? Ama onunla müslğman la arakadaşlığım gibi bir tavrım yoktuki?

Ve bir örnek vermek istiyorum; mesela o geziye gitmesydik. Ve atıyorum birkaç kez yemek yemeğe gitmek ve alışverişe gitmek bu dostluk olmuyomu yani benimki zorunlulukmu değilmi? Yoksa hepsimi?, işin içinden çıkamıyorum…….

Ve dostluk olduysa küfürmü bu :(((


seyit gazi
aranızda hakkı inşa ettiğiniz sürece (odaya içki getirmemekti, madde kullanmamaktı, etrafa necaset bulaştırmamaktı, ortak kaplar kullanıyorsanız domuz eti veya başka vesaire haram yiyecekler kullanıyorsa kapları ayırmaktı, odaya uygunsuz arkadaş getirmemekti) veya şahsiyet zaafiyetine girmeyip, şahsiyetinizi izhar etmekte sıkıntı yaşamadığınız sürece (ben ışid değilim, deveye binmez çarşaf giymeyiz, gayet modern müslümanlarız bizi sevin triblerine girmediğiniz sürece) helalden şaşmadıkca, bu kimselerle hemen her türlü ilişki kurabilirsiniz. varsın o da ilahına ibadetini ediyorsa etsin problem değil. insandır, farklı bir dünyadır. öğreneceğiniz gözlemleyeceğiniz, birbirinizden alacağınız şeyler vardır. bu kimselerle ünsiyette kurabilirsiniz. açıkcası modern dönemde pekinle londra arasında, parisle newyork arasında fazla bir fark yoktur. biz müslümanlar olarak, adamlara tersiz. aslında biz ters değiliz de adamlar ters. onlar sol elinle ye diyorlar, biz sağ elimizle yiyoruz; onlar evlilik gözetmeyin evlenirseniz de böyle evlenin diyorlar, biz hayır böyle evleniriz diyoruz; onlar bunları yiyin diyorlar, hayır biz bunları yiyoruz diyoruz; onlar bunları giyin diyorlar, biz hayır bunları giyeceğiz diyoruz. açıkcası müslümanların kendilerinin de farkında olmadıkları şu ki: insanın kendine yabancılaştırıldığı, tek tipleştirildiği ve insana neleri arzu edeceklerinin dahi telkin edildiği bu ortamda, müslümanlar eksik gidik doğru yanlış tribli kompleksli; gem vurulmamış bu ideallerle insanın doğasının ütopik toplumsal projelere evrilmeye çalışıldığı bu totaliter yaklaşıma, tüm insanlık adına direnmektedir. dünyanın bir ucundan bir insanın sizde dikkatini çeken bir şey yoksa, sizde herkes gibiyseniz, bu kıldığın ne, namaz ; bu okuduğun ne, kur an; siz karşı cinsle mesafeli mi durursunuz, evet; bunları yer, kapalı veya açık olsanızda siz yine bizden kapalısın demiyorsa, herkes gibiyseniz, avmye gidelim dediği zaman; bak burada tarihi falanca kilise varmış veya bizim ecdad gelmiş buraya cami yapmış, filanca müze filanca deniz filanca nehir kenarı, tarihi bir yapı varmış demiyorsanız; oturup biraz kendinizi sorgulayın. sevgi ve muhabbet değilde, saygı çercevesinde onurlu helal hemen her türlü ilişkiyi kurabilirsiniz. hatta dediğim gibi karşınızdaki insanı hakareti yoksa, küfürde günah ve masiyette filama taşımıyorsa, insandır yaratılmış teklife muhatap olmuştur, hesaba çekilecektir deyip merhamet edip acıyabilirsiniz de. kafirlerin veli yapılmaması, bizle denk olmaları veya (uzmanlık gerektirmeyen) işlerimizi onlara sorup yapmamızla ilgili bir durumdur. hakkı inşa etmektense helalden şaşmamaktansa yere sağlam basmaktansa, onlara uymayı tercih etmekle ilgili bir durumdur. şöyle düşünün karşınızdaki insan sizin en değerlinizi inkar eden ve Allah korusun ona uyduğunuz takdirde sizin yolunuzu şaşırtabilecek birisi. yoksa aranızdaki hukuka riayet etmek kaydıyla, helal ölçülerde saygı çerçevesinde karşınızdaki kimseyle ilişki kurabilirsiniz.

Okudunuz mu?  Yapılan iyilik söylenirse sevabı gider mi?

Mustafa
Canım kardeşim, müslüman olmayan bir insana karşı eğilip bükülmedikten sonra herhangi bir sorun yaşamazsın. Polonyada yan oda arkadaşım türkiyeden bir müslümandı, odasında Fransız bir Hristiyan vardı iki kişi kalıyorlardı. Çocuk namazını odasında kılıyor canlı canlı tebliğ yapıyordu . ha Hristiyan hristiyanlıgından vazgeçmiyordu bizim müslüman arkadaşımız da kendi dininden ödün vermiyordu. Senin burada ana hedefin kendi dininden yaşantından ödün vermemen ve ona canlı tebliğ yapmandır. Çocuk seni bara zina ortamlarına müslümanın yaşantısına aykırı yerlere davet ediyorsa ve götürüyorsa onunla zaten arkadaşlığını hemen kesmen gerekirdi. Ayrıca şunu da belirtmem gerek , arkadaşlarını seni ALLAHA yaklaştıracak kişilerden seçmen gerekir. Böyle bir seçeneğin varken gidip o insanla kaldıysan hata yapmışsındır ama başka seçeneğim yok diyorsun gerçekten başka seçeneğin yoksa bu zaten günah olamaz. Onunla geziye çıkman arkadaşlığın ötesinde bir şey olmuş onu keşke yapmasaydın aynı odada kalman zorunluluk olabilir ama gezi keyif işidir bundan dolayı tövbe etmen daha güzel olur. Yurt dışına ilk defa çıkacak kişiler böyle sorunlar korkular yaşayabiliyor ileride tekrar çıkarsan hiçbir seçeneğin olmasa bile tek kalmaya özen göster böylece kendini daha çok geliştirirsin. Yaptığın şeylerden dolayı hala pişman oluyorsan iki rekat namaz kılıp güzelce tövbe et biz senin neler yaşadıgını ve yaptıgını iki paragraf ile anlayamayız bu konuda vicdanınla başbaşasın. bir daha yurt dışına çıkacagın zaman sana uygun ülke ve şehirler seçmeye özen göster. Ayrıca müslüman olmayan bir insanla konuşsan arkadaş olsan bile ona asla bir müslümanmış gibi güvenip sevme kalbinde muhabbet besleme.

Okudunuz mu?  Allah ile aramıza aracı koyma

Kayıtsız Üye
Son olarakta, bir insan kafirle dost değilse ama arkadaşsa ve sadece merhaba nasılsın dan öte bir şey yoksa. O kişiye iyi biri demek caizmi? İyi derken, dinini değilde, bana karşı olan tavrı, iyimser hiçbir zaman kırmaz, sorunum olduğunda herzaman yardım etmesinden dolayı bunu demek? (Buarada biliyorum çok sordum ama tam öprenmek için.)

Okudunuz mu?  Allah neden hayvanların zulme uğramasına izin veriyor?

seyit gazi
buradaki çetrefil insanın, dinini ve kalbini korumasının aklına gelen en son şey olması. piyasa olmuş herkes bir programa katılıyor bende katılayım, yeni yerler yeni insanlar tanımış olurum, hem bir şeyler öğrenirim kalitem niteliğim özgüvenim artar, sonra bunu özgeçmişime koyarım bu bana iş ve para olarak geri döner, olmuşken bir de dinimi korusam fena olmaz deniyor.

insanlarla ilişki kurmaktanda çekinilmez de; bundaki çetrefilde ilişki biçimindeki düşünce şeklinin, standartların, kabul edilen normların gayri islami olmasıdır. müslüman bir ülkede müslümanlarla beraber yaşarken de bu problemlerle karşılaşılabilir. şahsen kısa süreli bir eğitim beraberliği ilişkisinde, odaya içki getirebilen uygunsuz arkadaşlar getirebilen temiz pis ayırımı olmayan veya avretine özen göstermeyen bir müslümanla böyle bir ilişki kurmaktansa, bunlara riayet eden bir gayrimüslimle böyle bir ilişki kurmayı tercih ederim; yalnızlığı da hepsine tercih ederim.

fudayl bin iyaza sormuşlar: Allah dan korkar mısın demişler, fudayl susmuş. neden sustun ya imam demişler, korkuyorum desem (sahabeyi kastederek) korkanları gördüm, korkmuyorum desem küfre girerim demiş. açıkcası halimizi layığıyla anlatmak istesem, ben kendim küfre girerim. firavunun sonradan iman etmiş olan büyücülerine vaadi, onların kendisinin en yakınlarından olacağıdır. zira para verse bitebilecek, tarla verse kuruyabilecek, köle verse ölebilecekken veya birileri çıkıp onlara musallat olabilecekken; onlar için en değerli vaad firavunun yakınlarından olmak idi. batıl için, batıl ilahlarının yakınlığı bu kadar kıymetliyken; bizim için Rabbimizin yakınlığı ne kadar kıymetli ? bunun cevabını verebilen versin. dolayısıyla insanın bu küfür mü değil mi diye çetrefillere girmesinden, kendini suçlayıp işin içinden çıkamamasındansa; insanın kendi muhasebesini yapıp, hayatında basit adımlar atması basit düzeltmelere gitmesi daha evladır. inanmayan birisiyle okula beraber gitmek, yemek yemek, avmye gitmek mesele değildir. önemli olan zihniyettir. biz insanın kendisine düşman değiliz; kendisini unutturuluşuna, kendisini yabancılaştırılmasına veya yapıp ettiklerine düşmanız. hele bize de kendimizi unutturmaya kalkacak olurlarsa, olmaz. söz gelimi yeryüzünde erkeğinde kadınında kim olduklarını, birbirleri için yaratıldıklarını ve kendilerini sakınmaları gerektiğini bilmeyen bir kimse var mı ? bunun üzerine bin cümle kursalar, bin tane soruda sorulsa, bin tane suçlama da yapılsa, cevabı aynıdır. cevabı: bilmiyor musundur, domuz gibi biliyorsun, neyle uğraşıyor, kimi uğraştırıyorsundur. bu örneği vermemin sebebi, biz değişik karışık akla ziyan şeyler söylemiyoruz.

Okudunuz mu?  Kafire merhaba, günaydın, nasılsın demek küfür mü

yazdığım iki mesajı toplar çıkartırsanız, bir şeyler çıkar. tabi diğer yazılanlarda kıymetlidir. dirayetimiz vesairemiz zayıf ancak bunu da küfre mi düştüm karamsarlığına veya suçlamasına dökmemek lazım. sorduğunuz soruya gelince ilişki kurmak başkadır, arkadaşlık başkadır, dostluk başkadır, velayet başkadır. bunları ayıran zihniyettir. kim kime uyuyorsa onun normlarını pek sorgulayamaz. siz başkasına muhtaçsanız ve ona uyuyorsanız sıkıntı, başkası gelip size uyabilir bu takdirde daha kibar daha nazikde olabilirsiniz ama bu kendinizden taviz vereceğiniz anlamına da gelmez.

Okudunuz mu?  Bungee jumping yapan bir insanın kazara ölmesi

seyit gazi
bende bazı mesajlar sonradan görünüyor. önceki yorumumu yazarken yazdığınız mesaj görünmüyordu.

insanlar madenlere benzetilmiş, kimisi altın kimisi gümüş… cahiliye döneminde hayırlı olanların, islamı doğru kavradıkları takdirde de hayırlı olacakları bildirilmiştir. insanlar iyi de olabilirler kötü de olabilirler, iman etmek insanın ahiretini kurtarır. hikmet müminin yitik malıdır, onu nerede bulursa almaya daha hak sahibidir, buyurulmuştur . güzel olan herşey aslında mümine aittir, müminin yitik malıdır ve müslümanın güzel olan bir şeyi gördüğü zaman alması gerekir. güzel ahlakda mümine yakışır mümininde güzel ahlakla ahlaklanması gerekir

bir kafirde de bazı güzel ahlaklar olabilir, namuslu olabilir, sözüne sadık da olabilir ancak babanıza/annenize, karınıza/kocanıza, oğlunuza/kızınıza düşman birisini veya bunları inkar eden birisini; benim annem şöyle dediğinizde, o da annemi diyen birisini, oğlum böyle dediğinizde, o da evlat mı diyen birisini veya böyle düşünen birisini ne kadar sevebilirsiniz. Rabbimiz anne babamızdan kıymetli değil mi ? kendisini yaradana isyan eden, onu tanımayan ve ona nankörlük eden birisi, ne kadar iyi birisi olabilir.

birazda insan kendisini insanlara muhtaç bırakıyor. insanın işim düşer dediğine işi düşüyor; yardımı dokunur dediğinin, yardımını umduğunun, yardımına muhtaç oluyor.


Kayıtsız Üye
1. Halloween, yılbaşı, christmas temalı eşyalar almak caizmi bir fotoğrafçının ? (Müşteriler bebekler için o temada istiyorsa, haç işaretli veya işaretsiz cevabı değişitriyormu)

2. Eşya yı kendileri getirip bizim çekmemiz caizmi ? (Yani kafir dini bayramlarında bunlar özel giyiniyorlar, işte haçlı kolye, fotoğrafın arka planında haç logosu vs… yani bunları kendileri getirseler veya haçsız ama yine dini bayram olsa halloween veya christmas gibi)

3. Bunlar vaftis içinde arıyorlar foto çektirmek için, bunları fotoğraf çekmek caizmi ?


Omer Faruk
< 1. Halloween, yılbaşı, christmas temalı eşyalar almak caizmi bir fotoğrafçının ? (Müşteriler bebekler için o temada istiyorsa, haç işaretli veya işaretsiz cevabı değişitriyormu)

Okudunuz mu?  Hiç gereği yokken yalan söylüyorum çaresi nedir?

2. Eşya yı kendileri getirip bizim çekmemiz caizmi ? (Yani kafir dini bayramlarında bunlar özel giyiniyorlar, işte haçlı kolye, fotoğrafın arka planında haç logosu vs… yani bunları kendileri getirseler veya haçsız ama yine dini bayram olsa halloween veya christmas gibi)

3. Bunlar vaftis içinde arıyorlar foto çektirmek için, bunları fotoğraf çekmek caizmi ? >
Diyanet işleri başkanlığının yurtdışında yaşayanlar için bu konuda bir fetvası var. Onların dini törenlerine katılmamak şartıyla onların bu günleri kutlanabilir.

Aynı şekilde onlara dinlerine uygun hediyeler verilebilir. Bu hediyeler bizim tevhid ilkelerimize aykırı olmamalı, haram olmamalı. Mesela, haç kolye, domuz eti içeren yiyecekler vs.

Allah’ın Rasulü gayrimüslimleri düşman olarak değil İSlam’a muhtaç insanlar olarak görmüştür. Dolayısıyla, onlarla ilişki kurmazsak nasıl islamı anlatacağız bizde islamı nasıl görecekler? İlişkinin çerçevesi de İslam olur. Mesela eğlenceye çağırıyorlarsa kadın erkek eğlenmenin haram olduğunu onlara bildirmeniz gerekir, içki içmenin haram olduğunu bildirmeniz gerekir. Ama eşleriniz birbirleriyle çay içiyorlar, paylaşıyorlar, yardımlaşıyorlar bunlar helaldir.

Rasulullah’ın Medine ve Mekke dönemine ait iyi bir tarih kitabı bütün bu söylediklerimi ayrıntısıyla açıklayacaktır. Kur’an’da ise zaten çatışma dışında insanlara düşmanlık olmadığı açıktır.

Selametle…


Kafiri Sevmek, müslüman olmayan biriyle arkadaş olmak, kafirlerle arkadaş olmak

Bu kategoride yer alan Yeniden tövbe etmeye yüzüm kalmadı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kafirle arkadaş olmak ve onu sevmek küfür müdür? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.