Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:11
sizden9
Abone

Vesvesenin dinimizdeki hükmü nedir?

Vesvesenin dinimizdeki hükmü nedir?

oguzhan37
Selamun aleyküm arkadaşlar ben aranıza yeni katıldım , benim bir sorunum var sizlere bahsetcem, birkaç yıldır benim takıntı rahatsızlığım var son zamanlarda da vesvese sorunlarım başladı buda beni endişelendirdi dinimizde hükmünü araştırdım korkulcak bişi olmadığını anladım fakat yinede korkuyorum çünkü aklımdan çıkmıyor sürekli beni uzaklaştırmaya çalışıyor ama ben pes etmiyorum bu durumda hiç oldunuzmu olduysanız nasıl kurtuldunuz okuduğunuz için teşekkürler.


Cevap: Vesvesenin dinimizdeki hükmü nedir?

Kırlangıç.
Bir hafta öncesine kadar ben de bu dertten muzdariptim.Artık aklıma böyle bir düşünce geldiği anda üzerine tek bir saniye dahi düşünmeden şehadet getiriyorum ve “Ey kalpleri elinde tutan Allah’ım (c.c) benim kalbimi dinin üzerinde sabit kıl.” diyorum.Ama vesvese üzerine tek bir saniye bile düşünmemek lazım yoksa iş büyüyor ve uzuyor.Bunu yaptıktan sonra da kafamı dağıtacak bir şey bulup aklımı bunlardan uzaklaştırıyorum.Şimdilik faydasını gördüm, kafamda bu tarz düşünceler azalmaya başladı.Size de tavsiye ederim.

Okudunuz mu?  Gaz sorunu

Cevap: Vesvesenin dinimizdeki hükmü nedir?

İLİMCİK
oğuzhan kardeşim, vesveseninizin ne olduğunu veya ne ile alakalı olduğunu söylerseniz inşaAllah size daha fazla yardımcı olabiliriz.


Cevap: Vesvesenin dinimizdeki hükmü nedir?

oguzhan37
kardeş önceden hastalık hastasıydım sürekli hasta oldğumu zannederdim ooo düşünceleri yendim bu sferde dinimi kötülemeye çalışıyor şeytan ama ben ona uymuor dünümden uzaklaşmıyorum kuran okuyorum hergün dua ediyorum inna lillahi ve inna ileyhi diorum inş geçer geçenlerde ağladım sağı solu dağıttım korkudan bilmiorum napcam ama Allahtan ümit kesilmez

Okudunuz mu?  Rüyalanmak Günahmıdır?

İLİMCİK
< dinimi kötülemeye çalışıyor şeytan >
Kardeşim, bu söylediğin şey hakkında Risale-i Nur’da şöyle bir kısım vardır:

EY MARAZ-I VESVESE İLE MÜPTELÂ! Biliyor musun, vesvesen neye benzer? Musibete benzer. Ehemmiyet verdikçe şişer; ehemmiyet vermezsen söner. Ona büyük nazarıyla baksan büyür; küçük görsen küçülür. Korksan ağırlaşır, hasta eder; havf etmezsen hafif olur, mahfî kalır. Mahiyetini bilmezsen devam eder, yerleşir; mahiyetini bilsen, onu tanısan, gider.

Okudunuz mu?  Şarkı sözlerindeki şirk sözler

Öyle ise, şu musibetli vesvesenin aksâm-ı kesiresinden kesîrü’l-vuku olan yalnız Beş Vechini beyan edeceğim; belki sana ve bana şifa olur. Zira şu vesvese öyle birşeydir ki, cehil onu davet eder, ilim onu tard eder. Tanımazsan gelir, tanısan gider.

BİRİNCİ VECİH – BİRİNCİ YARA

Şeytan, evvelâ şüpheyi kalbe atar. Eğer kalb kabul etmezse, şüpheden şetme(bazı pis hatıralar ve edebe muhalif çirkin haller, sözler) döner. Hayale karşı şetme benzer bazı pis hatıraları ve münâfi-i edep çirkin halleri tasvir eder. Kalbe Eyvah! dedirtir, ye’se düşürtür. Vesveseli adam zanneder ki, kalbi, Rabbine karşı sû-i edepte bulunuyor. Müthiş bir halecan ve heyecan hisseder. Bundan kurtulmak için huzurdan kaçar, gaflete dalmak ister. Bu yaranın merhemi budur:

Okudunuz mu?  Bebeğin kırkının çıkartılmasının dinimizde yeri ver mıdır?

Bak, ey biçare vesveseli adam! Telâş etme. Çünkü senin hatırına gelen şetim değil, belki tahayyüldür(hayaldir). Tahayyül-ü küfür, küfür olmadığı gibi; tahayyül-ü şetm dahi şetm değildir. Zira, mantıkça, tahayyül, hüküm değildir. Şetm ise hükümdür.

Hem bununla beraber, o çirkin sözler, senin kalbinin sözleri değil. Çünkü senin kalbin, ondan müteessir ve müteessiftir. Belki kalbe yakın olan lümme-i şeytanîden geliyor. Vesvesenin zararı, tevehhüm-ü zarardır. Yani, onu zararlı tevehhüm etmekle, kalben mutazarrır olmaktır. Çünkü hükümsüz bir tahayyülü hakikat tevehhüm eder. Hem şeytanın işini kendi kalbine mal eder; onun sözünü ondan zanneder. Zarar anlar, zarara düşer. Zaten şeytanın da istediği odur.


oguzhan37
Allah razı olsun çok açıklayıcı teşekkürler gerçekten rahatlattı burda denildği gibi ehemmiyet verdim şişti bundan sonra duayla söndürecem çok tşklr

Okudunuz mu?  Bir kötülük gördüğünüz zaman elinizle, gücünüz yetmezse dilinizle, ona da gücünüz yetmezse kalben buğz ediniz

Kırlangıç.
Zaten şeytan kendini gizliyor, ondan olduğunu bilsek bu vesveselere itibar etmeyeceğiz çünkü.Kendini gizleyip bize bizim düşüncelerimizin kılığında yaklaşıyor.


oguzhan37
Evet ben mahvoldum demiştim oo kadar sinirlenmiştim üzgündümki artık ağlıcak durumum bile kalmadı ama zamanla yenicem pes etmicem tekrar teşekkürler

Okudunuz mu?  Cennette istediğimiz kişi görebilecek miyiz ?

İLİMCİK
Oğuzhan kardeşim, bununla beraber eğer şeytanın sözleri soru şeklinde ise ve o sorulara cevap bulamıyorsan, yani aklını meşgul eden sorular varsa, o soruları sorarsan inşaAllah size cevap veririz..Böylece işiniz daha kolaylaşır.


oguzhan37
soru şeklinde gelse cevapları biliorumda ben bişi dicem sana şimdi bazı yerlerde vesvese gelince korkma rahat ol diorki vesvese sönsün gitsin takıntı yapma ben taktım büyüdü takıntı haline geldi şimdi takmasamda günah olamazmı korkmasam pek anlayamadım 🙁


İLİMCİK
Oğuzhan kardeşim, cevabımdaki son kısmı tekrar etmek istiyorum:

o çirkin sözler, senin kalbinin sözleri değil Çünkü senin kalbin, ondan müteessir ve müteessiftir Belki kalbe yakın olan lümme-i şeytanîden geliyor Vesvesenin zararı, tevehhüm-ü zarardır Yani, onu zararlı tevehhüm etmekle, kalben mutazarrır olmaktır Çünkü hükümsüz bir tahayyülü hakikat tevehhüm eder Hem şeytanın işini kendi kalbine mal eder; onun sözünü ondan zanneder Zarar anlar, zarara düşer Zaten şeytanın da istediği odur

Bu paragrafa göre vesvesenin zararı, onun zararlı olduğunu tevehhüm etmektir ki, şeytanın istediği de budur..Aklına ne kadar çirkin söz gelirse gelsin ve şeytan ne kadar dinini kötülerse kötülesin, bu durumun sana zerre kadar bir zararı ve günahı yoktur..Çünkü, bu sözler senin kalbinden değil, kalbe yakın olan lümme-i şeytandan geliyor..Bunun delili sen o çirkin sözleri istemiyorsun ve o sözlerden müteessir oluyorsun. Öyle ise, kalbine ne kadar çirkin söz gelirse gelsin hiç bir günah ve zarar olmadığını bil kardeşim..Ayrıca, vesvesenin hikmeti nedir? Niçin bu derece bizi taciz eden vesveseyi Cenab-ı Hak şeytanın eline vermiş..Bunun hikmetini bilirsek yine bir derece bizi rahatlatır..Bu mesele Risale-i Nur’da şöyle geçmektedir:

Okudunuz mu?  Bir kadınla para karşılıgında bir müddet nikahlı yaşamak caizmi?

Eğer desen: “Bu derece mü’minlere muzır ve müz’ic olan vesvese, ne hikmete binâen bize belâ olmuş?”

Elcevap: İfrata varmamak, hem galebe çalmamak şartıyla, asl-ı vesvese teyakkuza sebeptir, taharrîye dâîdir, ciddiyete vesîledir; lâkaydlığı atar, tehâvünü def’ eder. Onun için, Hakîm-i Mutlak, şu dâr-ı imtihanda, şu meydan-ı müsâbakada, bize kamçı-yı teşvik olarak, vesveseyi şeytanın eline vermiş, beşerin başına vuruyor. Şâyet ziyâde incitse, Hakîm-i Rahîme şekvâ etmeli, “eüzü billahi mineşşeytanirracim” demeli.

Cenab-ı Hak, size ve bize şifa versin..amin

Okudunuz mu?  Evrim teorisi İslam ile çelişir mi?

oguzhan37
peki psikolojik tedavi alsam bir sorun olurmu kardeş bende biliorum ALLAH tan başka kimse şifa veremeyeceğini yani demek istediğim takıntılarım için bu vesveseyi söndürmek için kardeş ?


İLİMCİK
oğuzhan kardeşim, elbette olur..Fakat, tam olarak bize o takıntıları söylerseniz inşaAllah size biz de yardım etmeye çalışırız..Mesela, şeytan ne diyor tam olarak?

Okudunuz mu?  Makatta kıllar nasıl alınır

oguzhan37
dinimi kötülüyor bana söyliyemem söylersem günah oldğunu biliyorum kardeş daha öncede takıntı hastalığım vardı dediğim gibi yani bir olay olsa akılmdan kolay kolay çıkmazdı buda öyle oldu işte


oguzhan37
hayali şeyler oluyor bazende sözler söylüyor 🙁


vesvesenin hükmü

Bu kategoride yer alan Burçlar Gerçek Mi? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Vesvesenin dinimizdeki hükmü nedir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.