Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:15
missa03
Abone

İslam’a göre devlete vergi vermek gerekli midir?

İslam’a göre devlete vergi vermek gerekli midir?

Kayıtsız Üye
İslam’a göre devlete vergi vermek gerekli midir?


Cevap: İslam’a göre devlete vergi vermek gerekli midir?

Desert Rose
İslam’a göre devlete vergi vermek gerekli midir?

Devlet, milletin organize edilmiş ve teşkilatlanmış biçimidir. Ortak hizmetlerin karşılanması için vatandaşlarından vergi alır. islam dini devletin yapacağı hizmetler için, ihtiyaca göre vergi almayı tecviz etmiştir. Peygamberimiz de vergi toplatmıştır. Öşür, haraç ve zekat bunlardan bazılarıdır. Hz. Ebu Bekir zekatı vermeyenlere savaş açmıştır.
Vergi ile elde edilen gelir, ülkeye ve üzerinde yaşayanlara hizmet veren devletin giderlerini karşılar. Bu hizmetler amme menfaati içindir, vergi verilmezse bu hizmetler karşılanamaz, amme hizmeti vatan emniyeti haleldar olup, bunun bedelini de bütün bir toplum çeker. Bu itibarla, her Müslüman devlete vergisini vermekle mükellefdir.

Okudunuz mu?  Şeytanın vesvesesi nasıl anlaşılır

İslam dininde zekat ve öşür dışında devlete vergi vermek gibi bir mükellefiyet var mıdır?
İslam dininin diğer ekonomik sistemlerden farklı olarak kendine has maliye yapısı vardır. Bu sistem-de devletin gelir kaynakları zekat, harac, cizye, ganimet, savaştan elde edilen mallar, öşürler, maden ve define vergisi ve diğer vergilerdir.
Bu gelir yok kaynakları dışında devletin, vatandaşlarından vergi alıp alamayacağı konusu, eskiden geri tartışılmış, ihtiyaç ve zaruret halinde, ihtiyaca ve yurttaşların ödeme güçlerine göre devletin vergi alabileceği görüşü ağırlık kazanmıştır.

"Büyük zararı def etmek için küçük zarara tahammül edilir" kaidesi bir hukuk kuralıdır.
Bu kaide uyarınca, düşman tarafından ülke güvenliği tehdit ediliyorsa, olağanüstü hallerde veya beytü’l-malın (hazine) gelirleri devletin zorunlu mali mükellefiyetini karşılamıyorsa devletin vatandaşlarından, ihtiyacını karşılayacak ölçüde vergi alması gerekli hale gelir.

Okudunuz mu?  Sübhane Rabbiyel Ala ve bihamdihi ve anlamı

Asrı saadette ve 4 halife döneminde zekat dışında vergi alınmamış ise de, daha sonra devletin gelirleri giderlerini karşılamaz hale gelince zaruret prensibine dayanarak, zekat dışında bir takım vergiler ortaya çıkmıştır. Zikri geçen prensip ve gerekçeler ile verginin alınabileceği ve verginin zekat ve öşürden sayılamayacağı görüşleri kuvvet kazanmıştır. Zira zekat ve öşür bir ibadettir; ibadette niyyet ve ihlas esastır. Vergide ise bu vasıflar umumiyetle gerçekleşmez. Ayrıca, zekat ve öşür kitap ve sünnetle sabit olurken vergi öyle değildir.
Sarf yönleri açısından da zekat ve öşürle vergi arasında fark vardır.


Yorum: İslam’a göre devlete vergi vermek gerekli midir?

Kayıtsız Üye
Selâmün aleyküm bu yazimda islamda vergi vermek hususunda bildiklerimi ve acizhane sitemlerimi yazmak isterim. Öncelikle ALLAH ‘ ın bizlere indirdiği emir ve yasaklarinin bulundu müthiş kitap olan Kur-an’da"Tevbe29 – Kendilerine kitap verilenlerden oldukları halde ne Allah’a, ne ahiret gününe inanmayan, Allah’ın ve Resulünün haram kıldığını haram tanımayan ve hak dini din edinmeyen kimselere alçalmış oldukları halde elden cizye verecekleri hale gelinceye kadar savaş yapın." Ayeti bizlere İslamda değil müslümanlardan vergi almak vergiyi bazı ehli kitaptan yada ülkede yaşayan diğer kafirlerden alınmasını oda anlaşmalı olarak alması gerektigini aciklar.
İslamda Vergi Almak Caiz Değildir

Okudunuz mu?  Askerde namazı cem etmek

islamda müslümanlardan vergi alınmaz hatta müslümanlara devlet vergi verir.
Resulullah (s.a.v.) örnek alınması gereken bir insandir.
Resulullah (s.a.v.) döneminde de herhangi bir vergiden bahsedilmemektedir. Halka harcanan giderler zekat, cizye, haraç, öşür gibi çeşitleri belli olan ve alındığı ve dağıtımı da yine belirli gelirlerle çözümlenmiştir.

Okudunuz mu?  Kirvelik nedir? Dinimize göre kirve olan kimse ile evlenmenin hükmü nedir? Bazı yörelerde kirve ile evlenilmez diye bir

Dış ülkelerden içeri giren mallardan vergi alınmasını dahi yasaklanmıştır. Bu hususta Resulullah (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:

Vergi alan kimse cennete giremez. (Ebu Davud 2548)

Vergi alan kimse cehennemdedir. (Ahmed b. Hanbel 16387)

Resulullah (s.a.v.) bu hususta şöyle buyurdu:
Kendi rıza ve isteği olmadan bir Müslümanın malını yemek haramdır. (Ahmed b. Hanbel M.B. 19774).

Bu ifade sadece şahıs ile sınırlı değil, devleti de kapsamına alır. Gunumuzde halkimizdan alinan 299 çeşit vergi vardir.Kisacik bir örnek vermek isterim;
Ne acıdır ki vatandaşlarimiz bir araç almak isterse evvella arac yurt dışından geldiği için Devlet 1.gümrük vergisi alınir.2.KDV alinir 3.ötv alinir. 4.ÖTV vergisinin KDV vergisini alinir.5.Araç alim vergisi alinir 6.Her yil MTV alinir 7.Her yil Zorla sigorta yaptirilir.vs….Yani 20000 Tl Alacağımiz Otomobil, Alinan Adaletsiz ve orantisisiz vergilerle vatandaşa 50000 tl ye maal olur.
Nahl Suresi 90. Ayet"Şüphesiz Allah, adaleti, iyilik yapmayı, yakınlara yardım etmeyi emreder; hayâsızlığı, fenalık ve azgınlığı da yasaklar. O, düşünüp tutasınız diye size öğüt veriyor."
Bu ayette ALLAH bizlere Adaletli davranmamızıda emrediyor.

Okudunuz mu?  Gusül abdestinde tırnak araları

Peki size bir sorum olacak
Böyle Yuksek vergileri halkın sırtına yukleyenler
Gunumuzde millet vekilleri 17000Tl maaş aliyor 2yıl calisip emekli oluyorlar. Ve emekli maaslarini hemen almaya başliyorlar emekli maaslarida şu anda 8500TL.Çalisma sürelerinin 3. Ve 4. Yillarinda DEVLETIN onlara verdigi para 25500 Tl oluyor. Tabi extra o kadar çok giderleri var ki bunlari araştırırsanız bulabilirsiniz.DEVLET BANA VE BENIM GIBI ISCILERE ISE EN AZ 20 YIL SIGORTALI CALISMA ZORUMLULUĞU KOYUYOR VE EMEKLI MAAŞI ALABILMEN ICIN 60 YASINA KADAR BEKLEME ŞARTI KOŞUYOR. VATANDAŞA ASGARİ ÜCRETI VE İŞCİ EMEKLİSİ MAAŞLARINI 1300TL OLARAK BELIRLIYOR.DEVLET FUZULİ VE YÜKSEK GIDERLERINI KARŞILAMAK İÇİN VATANDASIN SIRTINA ZORLA YÜKLÜYOR.
ŞİMDI SORUYORUM SİZE ALLAH’ın Emrettiği
Adalet böyle Olur mu? Yazık ki Vergi vermek bizlere yapilan bir zulüm halini almış durumda.Okadar gereksiz ve yüksek harcamalar yapiliyor ki. Ve bu harcamalar vergi adi altinda biz halkin sirtindan karşılaniyor. Bunlari ayri bir yazida paylaşırız.
Sonuç olarak
Biz Müslümanlar Olarak ALLAH ve RESULUNUN emir ve yasaklarina uymakla zorunluyuz. Müslüman müslümandan vergi alamaz. Bir müslümandan rızası olmadan alinan para vergi olamaz.Bu olsa olsa o müslümana yapilan bir zulüm olur.

Okudunuz mu?  Yeni Doğan Bebeğin Kulağına Ezan ve Kamet Ne Zaman Nasıl Okunur?

Yorum: İslam’a göre devlete vergi vermek gerekli midir?

Kayıtsız Üye
Öşür ve zekat emirdir zaten parası olana farzdır.Haraç ise gayri müslimden alınan kelle vergisidir.Devlet müslümandan vergi alamaz.


Kayıtsız Üye
sevgili kardeşim..yazdığınız bilgilere tamamen katılıyorum…birlik olup sesimizi daha çok duyurmamız gerekiyor. milletvekileri belediye başkanlıkları ve hatta muhtarlıklara dahi talep patlaması var..bunun sebebi ortada belirttiğiniz gibi..ne zaman bu ayrımcılıklar ortadan kalkar o zaman birbirimizin halini daha iyi anlarız ve nezaman milletvekilliği talep patlaması ve süper emekliliği ve aşırı maaşı gibi sorunlar biter o zaman ülke kalkınır. Ayrıca vergiler için yeni ve adaletli bir sistem gerekiyor. ben bu konuda bir tez hazırlıyorum.sizlerde bana yardımcı olursanız bunu gündeme taşıma konusunda yol katederiz umarım..saygılar..

Okudunuz mu?  İslamda evlilik ve cinsel hayat

Kayıtsız Üye
Ne yazıkki türkiye adalet ve hukuk ta sınıftA kalmıştır vergi toplamakta ne kadAr zorbA ise memur ve personel alımında çok adaletsiz olduğu bir sistem torpilin ve kAyırmacılığın yaygılaştığı bir sistem bunu biraz hindistNdaki kast sistemine biraz romanın zorba sistemine birazda eski komi nist sisteme benzetebiliriz hukuksal bir siste e asla benzetemeyiz

Okudunuz mu?  Cinsel ilişki sonrası bebeğin yüzüne bakmak günah mıdır?

Kayıtsız Üye
Günümüzdeki kdv, ötv, gelir vergisi vb. vergilerin hiçbirinin İslami bir temeli yoktur. Ayrıca bu vergilerin hepsini fakirler hatta öksüzler ve yetimler de dahil herkes öder. Bu vergiler tüm ürünlerin fiyatını artırır. Ekmeğin kdv sini fırıncı değil ekmeği satın alan öksüz, yetim, fakir öder. Fırıncı sadece kdv mikdarını ekmeğin fiyatına ekler. Yani kdv yi fakirden alarak devlete verir, devlette kapitalistlerden alınan borçların faizine verir. Sonuçta günümüzdeki vergiler hep fakirden alınır zengine verilir. Fakir fakirleşir, zengin zenginleşir. Zekat ise zenginden alınır fakire verilir. Ayrıca zengin ihtiyaç fazlası parayı kullanmaz biriktirir. Fakir ise ihtiyacı olduğu için kullanır yani alışveriş yapar piyasa canlanır. Zekat iktisadi dengeyi sağlarken vergi bozar. Sonuç olarak:
"ALLAH FAİZİ MAHVEDER, SADAKALARI BEREKETLENDİRİR."(Bakara 276)

Okudunuz mu?  Büyük sıkıntılarım var eşim alkolik beni döven birisi

ali ozkilinc
kardeşim Allah sizlerden razı olsun vergi konusunda dini açıdan çok faydalı açıklamalar olmuş.

bir şeyde ben ilave etmek istiyorum aldığımız tüm ihtiyaç maddelerin hepsinde vergi vardır bu araştırılırsa anlaşılacaktır çok korkunç boyutlardadır toplanan paralar buna rağmen yetmiyor devletimizde israf çok büyük boyutlardadır. bazı vergiler o ürünün değerinin çok çok üzerinde olabilmektedir bu alınan vergiler haram değil midir?

Okudunuz mu?  Büyü yapılmış olduğunu nasıl anlarım ?

Ensar
Sevgili kardeşim bu konuda herkesin kendince bir görüşü vardır, bazılarına göre haram olur bazılarına göre ise bu durumun normal olduğudur. Selametle kalın


islamda vergi hukuku, islamda vergi, devletin vergi alması caiz mi

Bu kategoride yer alan Ailemize Büyü yapıldığını nasıl anlarız? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İslam’a göre devlete vergi vermek gerekli midir? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.