Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:01
missa02
Abone

İnterneten tanıştığım biriyle ailemden habersiz dini nikah yaptım geçerli mi?

İnterneten tanıştığım biriyle ailemden habersiz dini nikah yaptım geçerli mi?

Kayıtsız Üye
iki ay önce interneten tanistigim biriyle dini nikah yaptim. ailem herkez onunla gorustugumu biliyorlardi, yurtdisinda yasiyorum turkiyeye onun için gittim. onu yakindan tanidim daha çok sevdik bir birimizi ve gunaha girmemek için nikah yaptik. resit yaslardayiz..ailemin haberi olmadan yaptigim nikahin cagiz oldugunu düşünüyorum ama icim rahat değil genede. bana yardımcı olursaniz sevinirim. Allah razı olsun..


Cevap: interneten tanistigim biriyle dini nikah yaptım?

Hoca
Hadislerle Nikahta Velinin gerekliliği

Veli, isteyip istemediğine bakmaksızın, bir başkasını bağlayıcı karar alma ve uygulama yetkisini elinde bulunduran kişidir. Bu yetkiye velâyet denir[1].

Hz. Peygamber (sav) buyurmuştur:
Velisiz nikâh olmaz[2].
Hangi kadın, velisinin izni olmadan nikâhlanırsa onun nikâhı batıldır, onun nikâhı batıldır, onun nikâhı batıldır. …….[3].
_________________
[1]- Şemsuddin es-Serahsî, el- Mebsût, XVI/124, Babü men la tecuzü şehadetühü; Kasım b. Abdullah Ali, Enîs’ul-fukahâ, s. 148.
[2]- Et -Tirmîzî, Nikâh, bab 14, hadis no 1101; İbn Mâce, Nikâh, bab 15, hadis no 1880; Ahmed b. Hanbel, Müsned c. VI, s. 260.
[3] – Ebû Dâvûd, Nikâh, bab 20, Hadis no 2083; Tirmîzî, Nikâh, bab 14, hadis no 1102; İbn Mâce, Nikâh, bab 15, hadis no 1879; Ahmed b. Hanbel, Müsned c. VI, s. 66.

Okudunuz mu?  İhlaslı olmak ne demektir

Cevap: interneten tanıştığımm biriyle ailemden habersiz dini nikah yaptım geçerli mi?

Ravza Sevdam
Nihat Hatipoğluna benzer bir soru soruldu ve nikahın geçerli olduğunu söyledi.


Cevap: interneten tanıştığımm biriyle ailemden habersiz dini nikah yaptım geçerli mi?

EarthQuake®
Hz. Peygamber (sav) buyurmuştur:
Velisiz nikâh olmaz[2].
Hangi kadın, velisinin izni olmadan nikâhlanırsa onun nikâhı batıldır, onun nikâhı batıldır, onun nikâhı batıldır. [3].

_________________
[1]- Şemsuddin es-Serahsî, el- Mebsût, XVI/124, Babü men la tecuzü şehadetühü; Kasım b.Abdullah Ali, Enîs’ul-fukahâ, s. 148.
[2]- Et -Tirmîzî, Nikâh, bab 14, hadis no 1101; İbn Mâce, Nikâh, bab 15, hadis no 1880; Ahmed b. Hanbel, Müsned c. VI, s. 260.
[3] – Ebû Dâvûd, Nikâh, bab 20, Hadis no 2083; Tirmîzî, Nikâh, bab 14, hadis no 1102; İbn Mâce, Nikâh, bab 15, hadis no 1879; Ahmed b. Hanbel, Müsned c. VI, s. 66.

< Nihat Hatipoğluna benzer bir soru soruldu ve nikahın geçerli olduğunu söyledi. >
,

Böyle bir hadis dururken Nihat Hatipoğlu’nun görüşünü mü önemsiyorsunuz?


Salawat
Senin için geçerli olup olmayacağı bu kadar önemli olsaydı bu soruyu baştan araştırırdın!
Ayrıca bu nikahı kıyan hoca hiç mi sormadı sizin ananız babanız yok mu onlar bu işten razı mıdır diye?
Yoksa ona yalan mı söylediniz?

Okudunuz mu?  Hz. Ali'nin Ailesi, Hanımları ve Çocukları

Ravza Sevdam
[QUOTE]Böyle bir hadis dururken Nihat Hatipoğlu’nun görüşünü mü önemsiyorsunuz?[/QUOT
Kardeşim ben neyin ne olduğunu biliyorum hadisi inkar etmedik haşa etmeyiz de.Nihat hocada nikah olur ama anne baba olmadığı için o nikah tam anlamıyla olmuş sayılmaz dedi ama nikah geçersizdir de diyemeyiz.O kadar okumuş etmiş adam benden de senden de daha çok şey biliyor kafasından uyduracak değil.


Ravza Sevdam
< Böyle bir hadis dururken Nihat Hatipoğlu’nun görüşünü mü önemsiyorsunuz? >
Kardeşim ben neyin ne olduğunu biliyorum hadisi inkar etmedik haşa etmeyiz de.Nihat hocada nikah olur ama anne baba olmadığı için o nikah tam anlamıyla olmuş sayılmaz dedi ama nikah geçersizdir de diyemeyiz.O kadar okumuş etmiş adam benden de senden de daha çok şey biliyor kafasından uyduracak değil.


@mir
Mes-cidde İbn Ömer’le oturuyorduk. Derken Şamlılardan bir adam geldi ve ona temettü haccını sordu. İbn Ömer: Bu, güzel bir şeydir. dedi. Adam: Fakat baban (Ömer ibnül Hattab) bunu yasaklıyordu. dedi. İbn Ömer adama: Yazıklar olsun sana! Babam bunu yasaklamış olabilir; ama Resûlullah (s.a.v.) bunu yapmış ve yapılmasını emretmiştir.Şimdi sen Resulullah’ın emrine mi yoksa babamın yasağına mı uyarsın? karşılığı verdi. Adam: Resûlullah’ın emrine uyarım. dedi.İbn Ömer: Artık git. dedi.

Okudunuz mu?  Ceylan.geyik,elik gibi hayvanların avlanması

Sahâbeden bazıları, Ebu Bekir ve Ömer’in (ra) ifrâd haccını güzel gördüklerini söyleyerek, temettü haccı yaptığı için Abdullah b. Abbas’a (ra) itiraz ettiler.
Bunun üzerine o,şöyle demiştir:Başınıza gökten taş yağmasından korkulur. Ben size, "Rasûlullâh (sav) şöyle buyurdu diyorum", sizler ise bana "Ebu Bekir ve Ömer böyle dedi" diyorsunuz.

Ebu Bekir ve Ömer’in (ra) sözlerine uymakla sünnete aykırı davranarak cezâya
çarptırılmaktan korkulursa, onlardan daha düşük durumda olan veya kendi basit görüş ve ictihadına bakarak sünnete aykırı hareket edenlerin hali nice olur?

hadis varken ashabın sözü bile geçersizleşiyorsa
sahabi olmayanların hadislere aykırı fetvalarına hiç itibar etmemeliyiz


karadamlalar
ehli sünnetin cumhuruna ters olarak hanefilerin bazıları galiba veli izni şart değildir,velisiz nikah da geçerlidir diyordu.fakat hadis açık,ki hanefilerden de yine birçoğu cumhura uygun olan görüşü benimsemişti.hangi alim veya müçtehidlerdi hanefiler içinde hatırlamıyorum tam ama böyleydi durum,yanlış ise düzeltin.


@mir
< Hanefi mezhebinde müçtehid olan imam Muhammed ve imam ebu yusuf (mezhebi oluşturan iki imam)
İmam şafii
İmam malik ve
imam ahmed bin hanbele göre VELİSİZ nikah geçersizdir. >

mum kardeş bu bilgileri vermiş

Okudunuz mu?  Medine i münevverede yaşamak

karadamlalar
4 mezhebin 3.66 sına göre olmaz yani böyle bir şey,ki ayrıca selefin uygulamasına da ters-aykırı bir durumdur.

fakat soruyu soran misafirin yazısını inceledim,madem aileleriniz haberdar niye nikahı gizlediniz diye düşünmeden edemedim.


EarthQuake®
< Kardeşim ben neyin ne olduğunu biliyorum hadisi inkar etmedik haşa etmeyiz de.Nihat hocada nikah olur ama anne baba olmadığı için o nikah tam anlamıyla olmuş sayılmaz dedi ama nikah geçersizdir de diyemeyiz.O kadar okumuş etmiş adam benden de senden de daha çok şey biliyor kafasından uyduracak değil. >
Hangi kadın, velisinin izni olmadan nikâhlanırsa onun nikâhı batıldır, onun nikâhı batıldır, onun nikâhı batıldır. " Ebû Dâvûd, Nikâh, bab 20, Hadis no 2083

Hala nasıl nikah geçersizdir diyemiyorsunuz anlamıyorum.

< hadis varken ashabın sözü bile geçersizleşiyorsa
sahabi olmayanların hadislere aykırı fetvalarına hiç itibar etmemeliyiz >

Aynen öyle. Allah (cc) razı olsun @mir kardeşim.


rana
Velinin haberi olmadan kiyilan nikah gecersizdir, mum hoca acikca dile getirilmis.
Ikinci sart ise acikca duyurmak.

Allah akil fikir suur versin ümmeti Muhammede..
Dini nefislerine alet edenleri Allah’a havale ediyorum.


@mir
Allah cümlemizden razı olsun kardeşler
ravza kardeş hemen herkesin düştüğü hataya düşmüş
"felan hoca diyorsa vardır bir bildiği" anlayışı ne yazık ki felaket gibi üstümüze çöreklenmiş
ama ashab Resulullah’ın emirlerinde bile defalarca
"Ya ResulAllah! bu senin görüşün müdür. Yoksa Allah’ın emri midir?" diye sormuşlar
Allah’ın emri ise teslim olmuş
değilse kendi fikirlerini de söylemişlerdir
Resulullah da bu gibi durumlarda genelde ashabın dediğini daha uygun bulmuş ve kabul etmiştir

Okudunuz mu?  Allah'a yakın olabilmek ve ilim öğrenmek için tasavvuf kitaplarının ismini istiyorum

Ravza Sevdam
peki ben size sorarım bir kadın ve erkek birbirini sever ama ailelerinin rızası olmazsa ölseniz de sizin evlenmenize izin vermeyecez derlerse.bunlar kaçıp imam nikahı kıyarlarsa nikahı geçersiz mi oluyor.imam nikahı iki şahit ve bir imamla gerçekleşir ve bunları yerine getirirse nikahı neden geçersiz olsun.


Berşan
< peki ben size sorarım bir kadın ve erkek birbirini sever ama ailelerinin rızası olmazsa ölseniz de sizin evlenmenize izin vermeyecez derlerse.bunlar kaçıp imam nikahı kıyarlarsa nikahı geçersiz mi oluyor.imam nikahı iki şahit ve bir imamla gerçekleşir ve bunları yerine getirirse nikahı neden geçersiz olsun. >
Kardeş dinde yasaklar ve haramlar konusunda "neden" sorusu en lüzümsüz soru bana göre.Hadiste yasaklandığına göre bize neden diye sormak düşmez.
Selametle.


Ravza Sevdam
Haram ve günahları biliyoruz çok şükür.Eğer dönüp mesajı iyi okusanız Ailelerin haberdar olduğunu göreceksiniz buda demek oluyor ki nikah geçerli sayılır…

Okudunuz mu?  Kuranda ve Hadislerde o kadar mucize ve kerametten bahsediliyor. Peki günümüzde neler var?

Ravza Sevdam
< Bu konu gerçekten çok hassas bir konu.Bu mevzu daha çok üniversitenin muhafazakar kadın ve erkeklerinin yaptığı bir uygulamadır.İçlerinde durduramadıkları kabarık nefisleri bir nebze olsun rahatlatma yolu olarak görülüyor.
Benimde anne-baba rızası almadan gizlice imam nikahı kıyıp, büyük bir hataya düşmek üzere olan bir arkadaşım var, ne yapsam anlatamıyorum bunun yanlışlığını ,bilgim yetmiyor.
Bana etkileyi cümlelerle onun anlayabileceği bir cevap yazabilir misiniz?
Üniversite öğrencileri arasında zaman zaman böyle uygulamaların yapıldığını duyuyoruz. İşte efendim Biz arkadaşız, ileride evlenmeyi düşünüyoruz; gezip tozarken ellerimizi tutuyoruz vs. Haram olmasın diye nikah yapalım.. Üçüncü ya da dördüncü sınıf değil; ikinci sınıfta yapıyorlar bu nikahı… Birinci sınıfta tanışılıyor, ikinci sınıfta nikah, üçüncü-dördüncü sınıflar hüsran…

Hanefi mezhebinde bu tür nikah yapılmasının nikahın sıhhatine engeli yok. Yani kız velisinden habersiz, kendi iradesi ile kendi dengi bir erkekle şahitler huzurunda evlenebilir. Durum Şafi mezhebinde farklı, evlenmesi için kızın velisinden izinli olması gerekir. Hanefi mezhebinde, kızın evleneceği dengi değil ise veli o zaman müdahale edebilir, buna hakkı vardır.

Rasülullah Efendimiz (s.a.v.) Cinsel duyguları ayaklanan insan, aklının ya tümünü ya da üçte ikisini yitirmiş insan gibidir. Buyuruyor. Her iki taraftan birinin ya da ikisinin cinsi duyguları ayaklanmış ki bu kadar aceleciler. Bu durumda doğruyu düşünmelerini bekleyemezsiniz. Sonuç itibariyle mağdur olan kız olacaktır. Oldu ki herhangi bir nedenle birinin okuldan ayrılması gerekti. Erkek de boşamadı, resmi bir muamele yok ki… Erkeğin herhangi bir derdi yok maddi olarak. Ailesi yarın bir gün kızını evlendirmeye kalktığında ne olacak? Elini tutuyoruz, nikahlı olsak daha iyi olur, diyebilecek kadar düşünceye sahip bu kız şimdi kiminle evlenmeye kalksa nikahı olmayacak. Nikahlı çünkü. Ailesine de söyleyemiyor, ki çözüm getirseler…

Okudunuz mu?  İslam Dininin kötü alışkanlıkları yasaklamasının nedenleri nelerdir?

Fıkhi açıdan bu tür nikahın caizdir; ancak geleceği de düşünmek icabeder. Bu yaşa kadar yedirip büyüten anne-baba bir kenara bırakılmamalı, anne-babanın da evladının evliliğini görmek isteyeceği düşünülmelidir. Hangi ebeveyn evladının mürüvvetini görmeyi istemez? Anne hakkı vardır, duyduklarında üzülecekleri/yıkılacakları bir gerçektir.

Hem bu şekilde kurulacak bir yuva ne kadar sağlıklı olabilir ki… Aile müessesesi bu kadar basit midir? Bu kadar basit kurulan ailelerden basit insanlar yetişir.
>
Buyurun bur da da aynı sual var .ve işte cevabı


@mir
< Eğer dönüp mesajı iyi okusanız Ailelerin haberdar olduğunu göreceksiniz buda demek oluyor ki nikah geçerli sayılır… >
< ailemin haberi olmadan yaptigim nikahin >
kardeş soruyu soran açık açık ailemin haberi yok diyor
tamam görüştüklerini biliyorlarmış ama nikahtan haberleri yok

Okudunuz mu?  Başka İş Yoksa İşten Ayrılmak Haram mı?

< Hanefi mezhebinde bu tür nikah yapılmasının nikahın sıhhatine engeli yok. >
bu yalanlardan da gına geldi artık
kardeş homojen bir mezheb yok
bunu bir anlayın artık


rana
nefse agir gelene ya mehruh derler yada bir mezheb bulurlar.. Allah böyle insanların serrinden korusun..
harama helal diyen bizden olmadigi gibi Peygamber efendimizin emrini hice sayanlarin vay haline..


Ravza Sevdam
< nefse agir gelene ya mehruh derler yada bir mezheb bulurlar.. Allah böyle insanların serrinden korusun..
harama helal diyen bizden olmadigi gibi Peygamber efendimizin emrini hice sayanlarin vay haline.. >

Birini nede çabuk dinden çıkarıyorsunuz.Nikah geçerli ya da değil beni ilgilendirmiyor.Ama bakıyorum da herkes kafasına göre nede çabuk bir Müslümana kafir diyebiliyor. Elhamdülillah elimden geldiği kadar Rabbimin emrine ve peygamber efendimizin (s.a.v.) sünnetine uymaya çalışıyorum.Bu konuda bilgim pek fazla olmadığı için bazı kardeşlerim gibi bilmişlik taslamayacam.Neyin doğru ne neyin yanlış olduğunu ancak Allah Azze ve celle bilir.Bilerek yada bilmeyerek yanlış bir şey söylemişsem de Rabbime sığınırım.Ya sen kardeşim bir Müslümana kafir dediğin için ne yapacaksın acaba.Rabbim cümlemizi affetsin selam ve dua ile.


EarthQuake®
< Birini nede çabuk dinden çıkarıyorsunuz.Nikah geçerli ya da değil beni ilgilendirmiyor.Ama bakıyorum da herkes kafasına göre nede çabuk bir Müslümana kafir diyebiliyor >
Ravza kardeş, kimsenin kimseye kafir ithamında bulunduğu yok, en azından okuduğum kadarıyla ben öyle bir anlam çıkarmadım 🙂 Rana kardeşimizin sözleri sanırım size değil genele hitabendi. Kalpleri ancak Allah (cc) bilir, yazıların duygusu olmadığından farklı yorumlanabiliyor bazen. Selametle.


rana
Allah razı olsun EarthQuake®

Okudunuz mu?  Bir yemine kaç kefaret ödenir

Ravza Sevdam:

< Birini nede çabuk dinden çıkarıyorsunuz.Nikah geçerli ya da değil beni ilgilendirmiyor.Ama bakıyorum da herkes kafasına göre nede çabuk bir Müslümana kafir diyebiliyor. Elhamdülillah elimden geldiği kadar Rabbimin emrine ve peygamber efendimizin (s.a.v.) sünnetine uymaya çalışıyorum.Bu konuda bilgim pek fazla olmadığı için bazı kardeşlerim gibi bilmişlik taslamayacam.Neyin doğru ne neyin yanlış olduğunu ancak Allah Azze ve celle bilir.Bilerek yada bilmeyerek yanlış bir şey söylemişsem de Rabbime sığınırım.Ya sen kardeşim bir Müslümana kafir dediğin için ne yapacaksın acaba.Rabbim cümlemizi affetsin selam ve dua ile. >

kendi kendinize yorum yapip beni birseyle suclamayin, kimse size kafirsiniz demedi!

vesSelam.


Ravza Sevdam
< kendi kendinize yorum yapip beni birseyle suclamayin, kimse size kafirsiniz demedi!

vesSelam. >
Ben kimseyi suçlamıyorum gördüğümü söylüyorum ve sizin yorumunuzdan ben bunu anladım.Yanlış anladım yada yanlış anlaşıldım kusura bakmayın kardeşim.Ama sizde hemen öyle kolay kolay kimseyi suçlamayın Allah ve sünneti inkar ediyor diye.

Okudunuz mu?  Faizin zekatı olur mu

fe-sa-og
n.hatipoglu bu mevzuda defalarca doğru bulmadıgını fakat gecersizde diyemeyecegini ortada bir durum oldugunu gerçegini Allah bilir dedigini defalarca agzından duydum.cok net olmadıgı için sayın hatipoglu vebal almak istemiyor gibime geliyor.nikahın anlamı her iki tarafın ozellikle kız tarafının nikahta bulunması ve umuma duyurlması ve ilanın ikram ile de lezetlenmesidir


greyz
İstden imam nikahı için hoca arıyorum bilen varsa yardımcı olursa çok sevinirim tel yazarasaniz sevinirim


@hmet
< İstden imam nikahı için hoca arıyorum >
Resmi nikah kıydıktan sonra hangi camiye gidersen imam nikahı kıyılır.
2 şar var: Resmi nikah ve kızın babası

Bu kategoride yer alan Bir kadın, kocasının ikinci kez evlenmesini engelleyebilir mi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

İnterneten tanıştığım biriyle ailemden habersiz dini nikah yaptım geçerli mi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.