Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:13
sizden91
Abone

Hadislerin sahihliği

Hadislerin sahihliği

sunni
mumsema ben buraya sirf bir soru sormak için kaydoldum bundan sonrada baska sorularimda olursa sorarım Allahin izniyle.
ben liseye gidiyorum o yuzden çok bilgili degilim imam hatipte okuyan bir arkadaşim ne zaman dini konular konusssak bir hadis ornegi verdigimde o hadisin uydurma oldugunda alimler icmaya vardilar ne kadar cahilsin diyerek alay ediyor.mesela en son aklimda kalan
mesela en son bu hadissi ornek verdigimde
Ebu Hureyre (RadiyAllahu Anh) şöyle demiştir:

Bir adam Rasulullah (SallAllahu Aleyhi ve Sellem)’e:

−Ya RasulAllah! biz deniz yolculuğu yapıyor ve beraberimizde az su taşıyoruz. Buna göre deniz suyundan abdest alabilir miyiz? dedi.

Okudunuz mu?  Bir vakit namazı kasten terk eden kafir mi olur?

Rasulullah (SallAllahu Aleyhi ve Sellem):

∔Denizin suyu temizdir, ölüsü de helaldir’ buyurdu.

Ebu Davud 83, Nesei 59, Malik 1/22/12, Ahmed 2/361, İbni Mace 386, Darimi 1/186, Darekutni 1/46, Hakim 1/141, Beyhaki 1/54, İbni Hibban 1243, Albânî İrva 1/428/149

o hadisisn uydurma oldugu konusunda hocalar ortaklasa karara vardilar dedi.
imam hatip okudugu için bir seyde diyemiyorum ama sikildim bu durumdan cahil gibi gozukmek istemiyorum bir hadisin sahih olup olmadigini nasıl anlayabiliriz?

Okudunuz mu?  Vücüdumdaki kıllardan rahatsızım kıl azaltıcı ilaç kullanmam caiz mi?

Cevap: hadislerin sahihligi?

umutsuz_genc
KARDEŞ benim tüm hadislere itimadım sonsuzdur ALLAH (CELLE CELLEHU) hiçbirimizi ehli sünnetten hadislerin ışığından kıl kadar ayırmasın inşALLAH sen de o arkadaşına söyle şayet "bu hadis yalan şu hadis uydurma" deyip duruyorsa haşa PEYGAMBER EFENDİMİZ(S.A.V) yalancı mıydı? RABBİM inancımızı kirletmesin içimize şüphe düşürmesin inşAllah


Cevap: hadislerin sahihligi?

karadamlalar
nasıl bir icma imiş bu? hadis alimlerinin karar verdiklerinin üstüne hadis konusunda söz söylenmez de bu hadis hakkında bir şey varsa dahi nakledilmelidir.

umutsuz genç kardeşim, burada reddedilen peygamberin sözü değildir. bu sözün peygambere ait olup olmadığıdır. ehli sünnette böyle bir hadis anlayışı yoktur, uydurma hadis uydurmadır sahih hadisler ise başımızın tacıdır.

Okudunuz mu?  İçimden İstemeden dinime küfrettim. Çok pişmanım

Cevap: hadislerin sahihligi?

umutsuz_genc
Pardon kardeşim yanlış okumuşum arkadaşın yazdığını haklısın kusura bakmayın


mor_kardelen
Farkettiyseniz bu hadis Ebu Davud kaynaklı. Bu hadise sahih değil demek bu kez altta adı geçen alimlerimize yalancı demektir. Tehlikelidir, Allah korusun.


sunni
çok güzel çok yardimsever bir site bu Allah yorumlarinizdan razı olsun ellerinize saglik yeni baslik acacagimm simdi


rana
müslüman kardesine asla cahil demez, diyemez, derse kendini asagalamis olur ancak.. cünkü kendini daha yükseklerde gören insanin ahlaki terbiye etmemistir..
bir kere o arkadaşinizla bu gibi konulari kacinin derim
bu hadis hem ebu davudda hem tirmizide geciyor..
hadis sahih değil demek o kadar kolay bir şey degil, arkadaşinizda alim degil..

Okudunuz mu?  Banyoda Aşırı Durma. (Yardım)

ـ3493 ـ1ـ عن أبي هريرة رَضِيَ اللَّهُ عَنْه قال: ]جَاءَ رَجُلٌ إلى رَسولِ اللَّهِ # فقَالَ: إنَّا نَرْكَبُ الْبَحْرَ وَنَحْمِلُ مَعَنَا الْقَلِيلَ مِنَ المَاءِ. فإنْ تَوَضَّأنَا بِهِ عَطِشْنَا أفَنَتَوضَّأ بِمَاءِ الْبَحْرِ؟ فقَالَ: هُوَ الطَّهُورُ مَاؤُهُ الحِلُّ مَيْتَتُهُ[. أخرجه ا’ربعة

.1. (3493)- Hz. Ebû Hüreyre (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Bir adam Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)’a gelip:

Okudunuz mu?  Cami de sünnet namazları ve namaz kılarken yer değiştirmek

"Ey Allah’ın Resûlü! Biz gemiye binip, beraberimizde az bir su alabiliyoruz. Abdestlerimizi bu su ile alsak susuz kalacağız. Deniz suyu ile abdest alabilirmiyiz?" diye sordu. Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm):

"Evet, denizin suyu temizdir, meytesi de helâldir" cevabını verdi." [Muvatta, Tahâret 12, (1, 22); Ebû Dâvud, Tahâret 41, (83); Tirmizî, Tahâret 52, (69); Nesâî, Miyah 5, (1, 176).]

AÇIKLAMA:

1- Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)’a bu soruyu soran sahâbînin adı hususunda farklı rivayetler vardır. Bizce isim ehemmiyet taşımaz. Mühim olan hadisteki fıkıhtır. Ahmed, Hâkim ve Beyhakî tarafından tahric edilen bir rivayet, bu sorunun balıkçılar tarafından sorulduğunu ifade eder. Arabistan kıyılarında, o devirlerde icrâ edilen balıkçılık hakkında açıklayıcı bazı teferruatı da ihtiva etmesi yönüyle ehemmiyetli olan rivayeti aktarıyoruz: "Biz, bir gün Resûlullah’ın yanında idik. Bir balık avcısı gelerek sordu:

Okudunuz mu?  Komedi programları izlemek caizmi

"Ey Allah’ın Resûlü! Biz balık avı için denize açılırız. Beraberimize bazı kapkacak alırız. Gemiye binerken karaya yakın bir yerde avlanıp dönmeyi düşünürüz. Bazan böyle yakında balık buluruz, bazan da bulamayız. Öyle olur ki, başlangıçta aklımızda olmayan uzaklıklara açılmış oluruz. Bu uzaklıkta ihtilam olan veya abdest alan oluyor. Beraberimizdeki su ile yıkanacak veya abdest alacak olsak bizi susuzluk helâk edebilir. Bu endişeyle deniz suyunu yıkanma veya abdest almada kullanmamıza ne dersiniz?"

Okudunuz mu?  Yaptığı günahları başkasına anlatanların affı zor mudur ?

Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) bu soru karşısında deniz suyu için tahûr tabirini kullanır. Tahûr, hem temiz hem temizleyici ma’nâsına gelen mastar-isimdir.

Kendisiyle temizlik yapılan şey demektir. Âyet-i kerimede de yağmur suyu tahûr diye isimlendirilmiştir. وَاَنْزَلْنَا مِنَ السَّمَاءِ مَاءً طَهُورًا "Ölü bir yeri diriltmek ve yarattığımız nice hayvan ve insanları sulamak için gökten tertemiz su indirmişizdir." (Furkan 49).

Okudunuz mu?  Evlenmemek için ALLAH a yemin ettim

karadamlalar
"Farkettiyseniz bu hadis Ebu Davud kaynaklı. Bu hadise sahih değil demek bu kez altta adı geçen alimlerimize yalancı demektir. Tehlikelidir, Allah korusun."
böyle bir hadis usulü de yine yoktur. kütub u sitte de içinde zayıf hadisler barındırır. alim hata yapabilir, hata beşerin fıtratındandır. hadisler belli usullerle sahih veya değil diye ayrılabilir buna dikkat edelim.


Kayıtsız Üye
Babam bugün anneme peygamberimiz s.a.v den bahsetti

Sahabenin biri peygamberimize (s.a.v)
"Gelerek ya Resulullah seni şehit etmek
isteyen biri var " diye haber vermiş
Peygamber Efendimiz Sahabeye "bu
kişi benim iyilik ettiğim kimselerdenmidir"
demiş.Sahabe de hayır ya Resulullah bu onlardan değil değince bunun üzerine
Peygamber s.a.v ozaman korkulacak
bir durum yok demiş..

Okudunuz mu?  İçimden dua etme isteği geliyor

Böyle bir hadise yaşanmış mıdır acaba
Ben babama boyle bir durumun olacağını sanmıyorum o zaman kimse iyilik yapmazsa korkmasini gerektiren birseyde kalmaz dedim
Babamda hocadan isittigini söyledi kendisi birazda unutkandır.
Kafamda soru işareti bıraktı bilginiz varsa paylasirsaniz sevinirim şimdiden Allah razı olsun hepinize. ..

Okudunuz mu?  Kötü koku ile başkalarını rahatsız etmek kul hakkı mı

arifselim
Böyle bir hadisin olduğunu bilmiyoruz ve bulamadık da. Kaynak ve delili bilinmeyen sözlere hadis denmemelidir. Kim hadis olmayan bir sözü peygambere isnat ederse Allah korusun ona iftira atmış olur.


hadislerin sahihliği

Bu kategoride yer alan Gayrimüslimlerle arkadaş olmak başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Hadislerin sahihliği Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.