Anasayfa
8 Mayıs 2021, 1:06
Rüya Yorumu
Yönetici

Peygamber efendimizin istihare namazı

Peygamber efendimizin istihare namazı

Kayıtsız Üye
peygamber efendimizin istihare namazı hakkında eğitici bir yazı yazar mısınız ?


Cevap: Peygamber efendimizin istihare namazı

Fetva Meclisi
Sa’d b. Ebi Vakkas’tan, Resulullah (a.s)’in şöyle buyurduğu rivayet edilir: "Âdem oğlunun Allah’tan hayır dilemesi (istihâresi) saâdetindendir. Allah’ın hükmüne razı olması da saâdetindendir. Allah’tan hayır istemeyi terketmesi ise onun bedbaht olmasındandır. Allah’ın hükmüne razı olmaması da, Âdemoğlunun bedbahtlığındandır" (Ahmed b. Hanbel, I, 167; Tirmizi, Kader, 15).

Okudunuz mu?  Rüyada kulaktan pislk çıkarmak

İstihâreden önce veya sonra, gerekli istişareler yapılır ve o iş hakkında karar verilir Kur’ân-ı Kerîm’de şöyle buyurulur: "İş konusunda onlarla istişare yap. İstişareden sonra o isi yapmaya tam olarak karar verince, artık Allah’a dayan ve güven" (Ali İmrân, 3/159). İstihare hadisi İbn Mes’ud, Ebû Eyyûb el-Ensârî, Ebû Bekir, Ebû Saîd, el-Hudrî, Sa’d b. Ebi Vakkas, Abdullah b. Abbas, Abdullah b. Ömer, Ebû Hureyre ve Enes b. Mâlik gibi büyük sahabilerden nakledilmiş, bu rivayetleri senetleriyle birlikte, Buhârî, şârihi Aynî, "Umdetu’l-Kâri" adlı şerhinde tek tek zikredilmiştir. Rivayetler arasında bazı metin farklılıkları vardır.

Okudunuz mu?  Sabah namazını kılıp yattıktan sonra kabus görmek

Enes b. Mâlik’ten gelen rivayet istihâreyi teşvik eder. Bu hadîs şöyledir: "İstihare yapan kimse hüsrâna uğramaz, istihare eden pişman olmaz, iktisatlı davranan kimse de muhtaç duruma düşmez" (Tecrid-i Sarih Tercümesi, Ankara 1985, IV, 135).

İstihâre namazında nelerin okunacağı hadisle sabit değilse de, birinci rekâtta Fatiha’dan sonra Kâfirun, ikinci rekâtta ise, İhlâs sûrelerinin okunması güzel görülmüştür. Nevevî bunu müstehab görür. İmam Gazzalî de bu sûrelerin okunması gereğinden İhya’da söz etmiştir. İbn Ömer’in şöyle dediği nakledilmiştir: "Resulullah (s.a.s)’i bir ay süreyle izledim, sabah namazının sünnetinde, Kâfirun ve İhlas sûrelerini okurlardı. Gazzâlî’nin bu gibi hadislerden mülhem olarak, istihâre namazında da benzer kıraati uyun gördüğü söylenebilir.

Okudunuz mu?  Ezanı rüyasında gören ilk sahabi

İstihare namazından sonra, istihare duası okunur ve istenilen şeye niyet edilerek, Kıbleye dönülmek suretiyle yatılır. Böylece istihareye üç veya yedi geceye kadar devam edilebilir. Çünkü Hz. Peygamberin bazı duaları üç defa tekrar ettiği, hatta Enes b. Malik’e istihâreyi yediye kadar tekrar etmeyi telkin buyurduğu nakledilir (Tecrid-i Sarih Tercümesi, IV, 142, 143).

Okudunuz mu?  Rüyada arkadaşının kötülük yaptığını görmek

İstihâre, iyiliği veya kötülüğü kestirilemeyen bir iş hakkında sözkonusu olur. Hayırlı ve sevaplı olduğu kesin olarak bilinen bir konuda istihâreye gerek kalmaz. İstihâre namazı, kerâhat vakitleri dışında her zaman kılınabilir. Çünkü hadiste vakit belirtilmemiştir.


Cevap: Peygamber efendimizin istihare namazı

merhaba
Peygamberimiz istihare namazını kılmıştır ve tavsiye etmiştir

Okudunuz mu?  Rüyada salaten tüncina okumak

TYorum: Peygamber efendimizin istihare namazı

Kayıtsız Üye
Evvelen selamün aleyküm,kuzenimle ihtilafa dustuk bana dedi ki istihare namazı var ama rüyaya yatma yok sadece namazını kılıp uyuma ve Allah tan seni doğru yola iletmesi için dua ediyorsun istihare bu dedi.bende peygamberimizin hazreti Ömer’in halife seçilmesi için 7 kez rüyaya yattığını ve onu gördüğünü söyledim fakat o ısrarla rüyaya yatma renk görme diye bişey olmadığını söylüyor lütfen bana hadis kaynaklarıyla beraber istiharenin rüyaya yatma renk görme ile ilgili hadis ve kaynaklarını söyleyebilir misiniz Allah a emanet

Okudunuz mu?  Rüya görmeden ihtilam olunur mu

arifselim
Aleykum selam. İstiharenin alınan işareti demek, kalbin bir yöne meyletmesidir. İstiharede rüya görme gibi açıklamalar hep daha sonraları eklenmiştir. Hadisi şerifler bu konuda çok açıktır.

Resulullah (a.s.m.) bize Kur’ân’dan bir sûre öğretir gibi büyük küçük işlerimizin hepsinde istihareyi öğretti ve şöyle buyurdu:
Sizden biriniz bir işe kalben azmettiği zaman, iki rekât namaz kılsın.
| Kaynak: Buharî, Küsuf: 75

Okudunuz mu?  Rüyada birinin sana cünüp demesi...

Enes bin Mâlik’in (r.a.) rivayet ettiği bir hadiste Resulullah (a.s.m.) şöyle buyurmuştur:
Ey Enes, bir işi yapmayı niyet ettiğin zaman o iş hakkında yeniden yedi defa istihare et. Sonra kalbinden geçen temayüle bak. Çünkü hayır kalbinde doğan mânâdadır.
| Kaynak: Tecrid Tercemesi, 4:143

Okudunuz mu?  Rüyada Abi İle Evlenmek Görmek

istihare namazı, peygamber efendimizin istihare ile ilgili hadisleri, peygamber efendimiz istihare

Bu kategoride yer alan Rüyada Allah razı olsun demek başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Peygamber efendimizin istihare namazı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.