Anasayfa
8 Mayıs 2021, 23:56
sizden93
Abone

Adak adamak günah mıdır

Adak adamak günah mıdır

Kayıtsız Üye
Hocam, ben adak adayıp adMadığımı hatırlamıyorum. Bilinçli olarak annemin iyi olması için namaz kılıp dua edecem dedim. Ama annem iyi olursa sonuna kadar namaz kılıcam deyip demediğimi hatırlamıyorum. Hocam sorum su eğer namaz kılmazsam anneme bişey olur mu kefaret vermem gerekir mi. Ve namaz adamak yanlış mıdır. Hocam namaz kılmamak için değil, merak ediyorum kılmazsam anneme ne olur ne yapmam gerekir


Yorum: Adak adamak günah mıdır

imam
Adak adamak günah değildir caizdir. Lakin farz namaz adayamazsın çünkü her Müslüman iman ettiği sırada günde beş vakit farz namaz (17 rekat) kılacağına Allah’a söz vermiştir, farz namazını kılmayan her Müslüman her gün Allah’a isyan ediyor ve adadığını yerine getirmiyor demektir. Adadığın nafile ibadettir, ne kadar adamışsan o kadar kılman gerekiyor.

Okudunuz mu?  Bey'ul-ine ne demektir?

Yorum: Adak adamak günah mıdır

Kayıtsız Üye
Hocam adağın geçerli sayılabilmesi için adağım olsun demek şart mıdır? Farz olan bişeyi adamak geçersiz mi olur?


Yorum: Adak adamak günah mıdır

mum
Adamak niyetle gerçekleşir, kalbinizle kesin adamışsanız bu geçerlidir ama dil ile daha da kesinleşir.
Farz adanmaz, çünkü farzı yerine getirmek Allahın emridir herkes yapmak zorundadır.

Okudunuz mu?  Evde baykuş beslemek günah mı ?

Kayıtsız Üye
Anladım hocam benim adağım geçersiz mi sayılıyor o zaman vakit namazlarını kastederek şarta bağlı sonsuza kadar namaz kılacağım dedim


abdullahbiri
Farzlar adanmaz dedi ya kardeşim. onları annenin hayrına değil zaten yapmak zorundasın. bu bir rica değil Allah’ın emridir. adağın geçersiz.

Okudunuz mu?  Gıybet iftira dedikodu hakkında

Kayıtsız Üye
Hocam o kadar çok vesvese geliyor ki bir rahat duramıyorum vesvese yüzünnden. Şimdi de sanki vakit namazı değilde nafile namazı adamışım gibi geliyor bir türlü bırakmıyor peşimi şürekli vicdan azabı çekiyorum. Ne yapmalıyım. Benimle aynı durumda olan arkadaşlarım ne yapmamı önerirsiniz. 19 yaşında bir kızım ama sanki içim 70 yaşında


Kayıtsız Üye
Hocam ben şimdi sonsuza kadar namaz adayıp adamadığımı hatırlamıyorum. İçimden vakit namazı geçirdim gibi geliyor ama nafile mi farz namaz mı adadığımıda bilmiyorum. Bunların yerine bir tane kurban kessem yeterli olur mu. Bu adağın hükmü ortadan kalkar mı . Annnem şuan benim yüzümden mi hasta nolur cevaplayın hocam nolur

Okudunuz mu?  Müslüman birine kafir diyen

ACİLSERVİS
Kardeşim sorunu sordun ve cevabını aldın. Eğer maksadın dalga geçmek değil de gerçekten bu konuda ciddiysen artık bu sorunu bir doktora taşımanın vakti gelmiştir. Senin artık derdini orası çözebilir.


Ramadan
< Hocam o kadar çok vesvese geliyor ki bir rahat duramıyorum vesvese yüzünnden. >
Sorup durmakla adak vesvesesi geçmez. içinden gelen şeytan sesine kulak asmamakla geçer

Okudunuz mu?  Babam namaz kılmıyor ne yapmam lazım ?

Kayıtsız Üye
Zaten okb hastayım tedavi görüyorum amacım sizinle dalga geçmek değil tabiki de. Sadece bunun yerine kurban kessem adğın hükmü( sonsuza kadar namaz) kalkmış olur mu diye soruyorum. Evet veya hayır cevabı benim için yeterliydi teşekkür ederim


Kayıtsız Üye
Merhaba kardeşim,
soruyu sorduğun tarihten bu zamana bayağı zaman geçmiş. Bilmem okurmusun ama yine de yazayım dedim. Öncelikle şunu söyleyeyim ki ;OKB nin ve vesvesenin ne kadar sıkıntılı bir illet olduğunu yaşamayan bilemez. İnşaAllah tez zamanda Allah sıhhatine kavuşturur. Şimdi soruya gelelim. Hanefi mezhebine göre Adağın kişinin üzerine vacip olması için çeşitli şartlar vardır. Bunlardan bazılarını yazayım:
1- Adak sadece Allah rızası için adanması gerekiyor. Ve dil ile söylenmesi gerekiyor kişiye vacip olması için. Yani içinden şu işim olursa Allah rızası için şunu yapacağım diye geçirince kişiye vacip olmuyor. Vacip olması için dil ile söylenmesi gerekiyor. Ve Allah rızası için kelimesinide söylemen gerekiyor. Örnek: şu işim olursa şunu yapacağım diyip bırakırsan vacip olmuyor. Allah rızası için kelimesinide eklemen gerekiyor vacip olması için.
2-Adağın caiz olan bir şey olması gerekiyor. Mesela şöyle bir adak olmaz: Şu işim olursa falanca kişiye (haşa) içki ısmarlayacağım.
Diğer bir örnek: Şu işim olursa Allah rızası için ramazan orucunu tutacağım veya beş vakit namazı kılacağım. Bu adakta adanan şey normalde zaten her müslüman kişinin yapması gereken ibadetlerdendir. Yani adak yine geçersiz oluyor. Ama şöyle bir adak yaparsan olur: Şu işim olursa Allah rızası için şu kadar rekat namaz kılacağım veya şu kadar gün oruç tutacağım.
Dolayısıyla senin adağın zaten her müslümana farz olan bir amel olduğuna göre adağın geçersiz oluyor.Rahat ol yani.
Ama böyle yazdım diye sakın 5 vakit namazı bırakırsam bişey olmaz diye anlama sakın. Zaten 5 vakit namazı , ölüm bize gelinceye kadar hepimizin kılması gerekiyor.
Eğer yine vesveseleri içinden atamazsan,içinin rahatlaması için bir fakire bir miktar sadaka verirsin ya da 3 gün Allah rızası için nafile oruç tutarsın ve tevbe edersin, dua edersin. Meseleyi burada bitirisin. Vesvesye kapılma. İçin rahat olsun.

Okudunuz mu?  Mezhepsizler.. Hayreddin Karaman, Vehbe Zuhayli Bunlar mezhepsizse bunların hiçbir görüşüne bakmamak mı lazım?

adak adamak günahmı, adak adamak caiz mi, adak adamak

Bu kategoride yer alan Ahmet Hulusi ve yazdığı kitaplar hakkındaki düşünceleriniz nelerdir? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Adak adamak günah mıdır Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.