Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:22
sizden09
Abone

Namazda bir rekatta Fatiha Suresini iki kez okumak namazı bozar mı?

Namazda bir rekatta Fatiha Suresini iki kez okumak namazı bozar mı?

Millennium
Kisi shiv secdesi yapmadiysa namazı gecerli midir? Bu olay farz namazın 3. veya 4. Rekatinda olursa fark eder mi?


Cevap: Namazda bir rekatta Fatiha Suresini iki kez okumak namazı bozar mı?

Muhammed
Unutarak Fatiha`yı iki kere okumak sevih secdesini gerektirir. Hanefi mezhebinde sevih secdesi vacip, Şafii mezhebinde ise sünnettir.


Cevap: Namazda bir rekatta Fatiha Suresini iki kez okumak namazı bozar mı?

musab
< Kisi shiv secdesi yapmadiysa namazı gecerli midir? Bu olay farz namazın 3. veya 4. Rekatinda olursa fark eder mi? >
Hanefi Mezhebine göre sehiv secdesi gerektiği zaman sehiv secdesini yapmak vaciptir.Sehiv secdesini yapmayan kişi tahrimen mekruh bir fiili yapmış olsa da namazı sahihtir.Kasıtlı olarak terk etse de durum budur.Ama bu durumdaki kişinin namazını iade etmesi vaciptir.

Okudunuz mu?  Lanetlenmek ne demektir?

Sorunuzun ikinci kısmına gelince; evet fark eder.Namazda iki kere Fatiha okumak sehiv secdesi gerektirir mi sorusuna zaten mutlak olarak bir cevap vermek mümkün değildir. Şöyleki: Bu iki kere okuyuş farz namazda mı meydana geldi yoksa nafile namazda mı?Farz namazın birinci rekatında mı yoksa dördüncü rekatında mı oldu,bu iki defa okuyuş peşpeşe mi oldu yoksa araya zammı sure girdi mi?Bu sorulara verilecek olan sorulara göre cevap değişmektedir.Ben bu konuyu biraz izah edeyim.

Okudunuz mu?  Bir çok kişiyi öldüren biri tövbe ederse azaptan kurtulabilir mi?

Farz namazların birinci ve ikinci rekatlarında nafile namazların ise her rekatında okunacak olan Fatiha’nın zammı sureden önce okunması vaciptir.

Farz namazın birinci ve ikinci rekatında ya da nafile namazın herhangi bir rekatında peşpeşe iki defa Fatiha’yı okumak sehiv secdesini gerektirir.Çünkü vacip olan zammı sure gecikmiş olur.

Okudunuz mu?  Karşı cinse selam vermek haram mıdır?

Ama önce Fatiha sonra zammı sure okuduktan sonra tekrar Fatiha okunulacak olursa sehiv secdesi gerekmez.Yukarıda gerekiyordu burada neden gerekmiyor?Çünkü yukarıda Fatiha peşpeşe okunmuştu ve vacip olan zammı sure gecikmişti.Burada ise zammı sure gecikmiyor.İkinci okunan Fatiha zammı sure okunduktan sonra okunuyor.Peki farz olan rüku gecikmiş olmuyor mu?Hayır,olmuyor çünkü orası zaten kıraat mahallidir ve Fatiha okumak da kıraattır.Yani buradaki farklılık Fatihanın zammı sureden önce okunmasının vacip olmasından kaynaklanıyor.

Okudunuz mu?  Kur'an okumayı unutmanın cezası nedir

Farz namazların üçüncü veya dördüncü rekatında iki defa ya da daha fazla Fatiha okunması sehiv secdesini gerektirmez.

Fatihanın zammı sureden önce okunmasının vacip olduğu tüm Hanefi fıkıh kitaplarında yazarken,önce Fatiha sonra zammı sure sonra tekrar Fatiha okunmasının sehiv secdesini gerektirip gerektirmediği benim okuduğum Türkçe kitaplar arasında sadece Reddül Muhtar’da geçiyor.El-Hidaye, El-İhtiyar, El-Mebsut, Vehbe Zuhayli Hanefi Fıkhı (Tercümesi yeni yapıldı) vs. Türkçe Hanefi fıkıh kitaplarında bu ayrıntıyı okuduğumu hatırlamıyorum.

Okudunuz mu?  Pasta süslemesinde resim yapmak caiz mi

Cevap: Namazda bir rekatta Fatiha Suresini iki kez okumak namazı bozar mı?

musab
Yukarıdaki yazdığım yazıyı okumak isteyenler Reddül Muhtar’ın ikinci cildinin 214.sayfasına bakabilir.

Yukarıdaki yazıma ekleme yapmak istiyorum.

Yukarıda ilk rekatta önce Fatiha sonra da zammı sure okunduktan sonra tekrar Fatiha okunursa sehiv secdesi gerekmez demişim.Burada okunan Fatihanın sayısı önemsizdir,Söz gelimi tertibe riayet edilerek Fatiha ve zammı sure okunduktan sonra kaç kere Fatiha ya da kaç kere zammı sure ya da kaç kere önce zammı sure sonra Fatiha ya da kaç kere önce Fatiha sonra zammı sure okunursa okunsun sehiv secdesi gerekmez.Bu yazdığım kitapta açıkça yazmıyor;ama kitaptan ilgili yeri okuyunca bu konuyu ben böyle anladım.

Okudunuz mu?  Edilen Duadan Pişmanlık Duymak

mum
Fatiha suresini yanılmaktan dolayı 2 veya 3 defa tekrarlamak sehiv secdesini gerektirmez


Kayıtsız Üye
Namazda Rukunun gecikmesi diye bir şey olamaz zaman kısıtlamasına tabi tutulamaz eğer belli bir zamana tabi tutulasada yapilan açıklama mantıklı değil. Neye göre zammı sure okunacak yani zaman açısından uzun kislik acisindan

Okudunuz mu?  Annemizin Bize Hakkını Helal Etmemesi

ali46
selamınaleyküm hayırlı cumalar ben bugün cuma namazında farzın son oturuşunda ettahiyyatüyü okudum eminim fakat vesveseden mi kaynaklı bilmiyorum salli barik dualarını okuduktan sonra ettahiyyatüyü okumamışım gibi içimde bir hissiyat oldu bende salli barikten hemen sonra emin olmak için garanti olsun diye tekrardan ettahiyyatüyü okudum daha sonra rabbena dualarını okuyup namazı bitirdim acaba benim bu şekilde yapmamla namazım kabul olmuş mudur yoksa sehiv secdesi mi yapmam gerekirdi veyahut kaza mı etmem gerekiyor yardımcı olursanız çok sevinirim hayırlı günler

Okudunuz mu?  Cennette Meslek

mum
< benim bu şekilde yapmamla namazım kabul olmuş mudur >
Bu yaptığın doğru ama vesvese olursa tekrar etme, imamla kılınan namazlarda sehiv secdesi gerekmez.


namazda iki kere fatiha okumak, rekatta iki defa fatiha okumak, namazda.fatihadan.son.kac.zamim

Bu kategoride yer alan Hz.Muhammed (Sav) zamanında tarikat varmıydı ? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Namazda bir rekatta Fatiha Suresini iki kez okumak namazı bozar mı? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.