Anasayfa
23 Nisan 2023, 9:41
sizden9
Abone

Buluğ çağına gelmmemiş yetimin zekatı

Buluğ çağına gelmmemiş yetimin zekatı

Ümmü Süleym
Buluğ çağına gelmemiş yetim erkek çocuğunun zekat verilecek parası varsa (85 gr altının 2 katı kadar) zekat düşer mi teşekkürler.


Cevap: Buluğ çağına gelmmemiş yetimin zekatı

@hmet
"Kim, mal sâhibi bir yetime veli olursa, bu malla ticaret yapsın, malın zekâtını yiyip bitirmesine terketmesin." [Tirmizî, Zekât 15, (641).] Hadisini açıklar mısınız? Hadislerin mana rivayeti caiz midir?

1. (2037)- Amr İbnu Şuayb an ebîhi an ceddihî (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki:

"Kim, mal sâhibi bir yetime veli olursa, bu malla ticaret yapsın, malın zekâtını yiyip bitirmesine terketmesin." [Tirmizî, Zekât 15, (641)] AÇIKLAMA:

Okudunuz mu?  Eskisi gibi huzurlu olamıyorum

Bu hadis, yetimin malı olduğu takdirde ondan zekât verilmesi gerektiğini ifâde etmektedir. Zîra, görüldüğü üzere, alışveriş yoluyla bu mal nemâlandırılmadığı takdirde her yıl kırkta bir nisbetinde azalacaktır. Bunu Resûlullah (asm) "malı zekâtın yemesi" olarak ifâde buyurmaktadır. Nitekim, Ahmed İbnu Hanbel, İmam Mâlik ve Şâfiî bu hadisle amel ederek yetim malından da zekât verileceğine hükmetmiştir.

Ebû Hanîfe, Süfyân Sevrî ve Abdullah İbnu Mübârek hazretlerine göre, yetim malından şu hadisi delil yaparlar:

Okudunuz mu?  Mutfakta namaz kılınır mı

"Üç kişiden kalem kaldırılmıştır: …büluğa erinceye kadar çocuktan."
"Kalemin kalkması"yla her çeşit teklifin yokluğu kastedilmiştir. Bu alimlere göre, velî yetimin malında, çocuğun aleyhine olan hiçbir tasarrufta bulunamaz, lehine olan tasarruflarda bulunabilir. Söz gelimi çocuğa yapılan hibeleri, hediyeleri kabul eder, ama çocuğun malından hediye veremez, hibede, sadakada, hediyede bulunamaz; çünkü bunlar malını eksiltir, aleyhine olur. Bu açıdan zekât da aleyhine bir tasarruf olur.

(Prof. Dr. İbrahim CANAN, Kütüb-ü Sitte Tercüme ve Şerhi)

Hadislerde Mana Rivayeti:

Hz. Peygamber (asm), hadislerinin sahabîler tarafından ezberlenip, zihinlerde korunmasına emir ve işâret buyurmuş ve

Okudunuz mu?  Burun Ameliyatı olmak caizmidir ?

"Ben size bir hadis söylediğim zaman onu ezberleyip muhafaza ediniz." (Zehebî, Siyerır A’lâmi’n-Nubelâ", Mısır 1957. I / 96)
demişti . Abdullah b. Mes’ud’un rivâyet ettiğine göre, Rasul-i Ekrem (asm), hadislerini işitip de olduğu gibi başkalarına tebliğ edenlerin Allah yüzlerini ağartması için dua etmiştir (Ebu Davud, İlim, 10; Tirmizî, İlim, 7).

Sahâbe hadîs lafızlarının Hz. Peygamber (asm)’den duyulduğu şekilde rivâyet ve tebliğine itinâ göstermiş ve hadisleri değişik lafızlarla ifade edenlere karşı şiddetli itirazlarda bulunmuştur. Sahâbeden Abdullah b. Ömer (r.a) bilhassa Sahâbe arasında hadisleri Hz. Peygamber (asm)’den işitilen lafızlarla zabtedip rivâyet etme konusunda oldukça dikkati çekmiştir. O, Rasûlüllah (asm)’dan bir hadisi işittiği veya onunla ilgili bir olaya şâhid olduğu zaman, ondan ne bir şey eksiltir, ne de ona bir şey eklerdi (Müsned, V I I/297-298).

Okudunuz mu?  Güsul abdestinde kulak kıvrımları ve burundaki kirler

Ashab-ı kiram, hadislerin lafzı lafzına rivâyeti konusunda kendileri titiz davrandıkları gibi, birbirlerine de bunu tavsiye ederler, gerektiğinde birbirlerinin hatalarını düzeltirlerdi.

Hadislerin rivâyet keyfiyeti konusunda iki tür rivâyet şekli bulunmaktadır. Biri, hadislerin kelimesi kelimesine (lafzen) rivayeti; diğeri de mana ile rivâyetidir. Hadislerin lafzen rivâyeti esas ise de; gerek sahâbe ve gerekse daha sonraki hadis ravilerinin bir çoğu, hadisleri mana ile rivayet etmişlerdir.

Okudunuz mu?  Aklıma gelen çirkin günahkar düşüncelerden bıktım.Ne yapmalıyım?

Hasan el-Basrî’ye; "Dün rivâyet ettiğin hadisin lafızlarını bu gün değiştiriyorsun." diye itiraz edilince, "Manada isabet etmişsem bunda bir beis yoktur." cevabını vermiştir (Hatib el-Bağdadî, el-Kifaye fi İlmi’r-Rivâye, Medine t.y., s. 207).

Hadis kaynaklarında, anlatılan olayın aynı olmasına rağmen, bir kıssanın değişik lafızlarla ve bir çok hadisin de kelimesi kelimesine rivâyet edilmiş olduğunu görmekteyiz. Dikkat edilirse, lafzen rivâyet edilen hadislerin çoğu zaman kısa metinli; manen rivâyet edilen hadisler de genellikle uzun metinli hadisler olduğu görülür.

Okudunuz mu?  Eşit şartlarda mı sınava tabiyiz?

Değişik lafızlarla (manen) rivâyet, hadisin bir kaç lafzında ve çoğu kere müterâdif lafızlarda meydana gelmekte; hadisin tüm lafızlarında vuku bulmamaktadır. Bütün bunlar ciddi araştırmalar neticesi sabit olmuş gerçeklerdir. Hadislerin mana ile rivayet edilmesine ayrıca Rasûlüllah (asm) ruhsat vermişlerdir:

"Haramı helal, helali haram kılmadıkça, manada isabet ettiğiniz takdirde, mana ile rivâyet etmenizde bir sakınca yoktur." (Hatîb el-Bağdadî, el-Kifâye fi İlmi’r-Rivâye, Medine t.y., s. 199-200).
Bu konuda hadîs, fıkıh ve usul alimleri ihtilaf etmişlerdir. Bir kısım âlimler hadislerin mana ile rivâyet edilmesine cevaz verirken, bazıları da bunun caiz olmadığını söylemişlerdir. Mana ile hadislerin rivâyet edilmesine cevaz verenler de bazı şartlar koşmuşlardır.

Okudunuz mu?  Kuddurü duası hakkında bilgi istiyorum yardım edermisiniz

Buna göre ravinin, lafızların mana ve maksatlarını ve bu manaları bozacak halleri iyi bilen birisi olması gerekir. İmam Şafiî bu konuda şöyle demektedir:

"Sahabenin bazısı Rasûlüllah’ın yanında Kur’an lafızlarında ihtilaf etmişlerdir. Yalnız manada her hangi bir ayrılık yoktu."

Allah Rasûlü onlara:

"İşte böyle; Kur’ân yedi harf üzere indirildi. Ondan kolayınıza geleni okuyun." buyurdular. Allah’ın kitabı hakkında O’nu yedi harfle okuma imkânı olunca, onun dışındaki hadislerin mana ile rivâyetinde her hangi bir mahzûr olmaması gerekir. (Şâfiî, er-Risâle, thk: Ahmed Muhammed Şakir, Beyrut t.y., s. 273, 4).

Okudunuz mu?  Rüyada şeytan kadın ile ilişkiye girdiğini görmek

Nitekim hadislerin manâ ile rivâyet edilmesi de İslâm’a hiç bir zarar getirmemiştir. Bunun aksini iddia etmek, ilmî hakikatlerle bağdaşmaz.


Cevap: Buluğ çağına gelmmemiş yetimin zekatı

Ümmü Süleym
< Bu hadis, yetimin malı olduğu takdirde ondan zekât verilmesi gerektiğini ifâde etmektedir >
< "Üç kişiden kalem kaldırılmıştır: büluğa erinceye kadar çocuktan." >
okudum ama tam anlayamadım galiba yetim zenginse de zekat düşer biliyorum ama buluğa girmemiş çocuk olunca bazı yerlerde buluğa girmemiş çocuk mesul değil diyorlar kafam karıştı.

Okudunuz mu?  Evli çiftlerin eşlerden sadece 1 tanesi cennete giderse ne olur ?

Cevap: Buluğ çağına gelmmemiş yetimin zekatı

Efdal
Yetimin velisi hem malı çalıştırır hem de zekat çıkarır.


Ümmü Süleym
Kendi soruma araştırıp kendim cevap buldum, bilmeyenlere merak edenlere duyurulur;

Buna göre zengin de olsa Hanefi mezhebine göre büluğ çağına girmemiş çocukların mallarından zekât vermek gerekmez.
Ancak, çocuklara ait tarım arazilerinden elde edilen tarım ürünlerinin öşrü yani zekâtının verilmesi gerekir (Serahsî, el-Mebsût, III, 90; İbnNüceym, el-Bahru’r-Râık, II, 271).
Şâfiî mezhebine göre zekât vermek için akıl ve bulüğ şart değildir.

Okudunuz mu?  Harama Güzel Demek Küfür Mü?

yetim malından zekat verilir mi, çocuğun malına zekat düşer mi, yetim çocuğa zekat verilir mi

Bu kategoride yer alan Yanlışlıkla Kerahat Vaktinde Namaz Kılmak başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Buluğ çağına gelmmemiş yetimin zekatı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.