Anasayfa
22 Ekim 2022, 12:55
missa0
Abone

Yemin Edilen Bir Konuyu Yanlışlıkla Bozmak

Yemin Edilen Bir Konuyu Yanlışlıkla Bozmak

Kayıtsız Üye
Selamun aleyküm. Benim size bir sorum olacaktı. Bazı videoları izlememeye yemin etmiştim. (p ile başlayan değil yanlış anlaşılmasın)
internette gezinirken bir anda bir video çıktı ve başladı . hemen kapattım yemin kefareti vermem gerekir mi


Cevap: Yemin Edilen Bir Konuyu Yanlışlıkla Bozmak

Şem’a
Hayır, istenmeden yapılandan sorumlu değiliz yemininiz bozulmamıştır.


Yorum: Yemin Edilen Bir Konuyu Yanlışlıkla Bozmak

Kayıtsız Üye
Selamün Aleyküm abilerim ve kardeşlerim. Bende youtube’dan bazı videolar izlemicem diye yemin ettim hemde ALLAH’A. Çünkü ben öğrenciyim sınava hazırlanıyorum ve youtube beni çok oyalıyor sadece ders ile alakalı videoları izleyebilecektim ama tam youtube girdim ve dersimle ilgili videoyu açacaktım ki birden başka videoya yanlışlıkla tıkladım. Yeminim bozuldu mu harbi büyük yemin ettim cevaplayın lütfen o videoyu yanlışlıkla açtıktan sonra kalbim bir sızladı sanki ALLAH’a karşı yeminimi bozmuşumda ALLAH o yüzden kalbimi sızlattı gibi hissettim. Yardım edin bu konuya açıklık getirin lütfen.

Okudunuz mu?  Vesvese zorluyor ne yapmalıyım?

Yorum: Cevap: Yemin Edilen Bir Konuyu Yanlışlıkla Bozmak

kayblan
Tıklamıyacağım demedin izlemiyeceğim dedin. izlemediysen sıkıntı yok yeminin bozulmaz.


Kayıtsız Üye
Merhabalar hocam ben istimna yapmayacagıma dair yemin ettim fakat rüyada istimna oldum yeminim bozulur mu? bu durum kefaret gerektirir mi?

Okudunuz mu?  Bir evde yuva yapmış karıncaları evden uzaklaştırmak için hangi dua okunmalı veya ne yapmalıyız ?

ACİLSERVİS
Rüyalanmak istimna değildir. Rüyada olan irade dışı bir durumdur. İsmimna ise bilerek kasıtlılı olarak el veya başka bir yolla meniyi akıtmaktır. Bir şey yapman gerekmez.


KanVedisi
Selamın aleyküm.Kendimce yaklaşık 4 hafta önce ağustosun sonlarına kadar istimna yapmama yemini ettim ancak istimna yapmadığım halde meni kendiliğinden geldi.Sorum kefaret vermem gerekir mi yoksa ağustosun sonları deyip tam tarih vermediğim için yeminim kabul olmuş olur mu?Cevaplanırsa sevinirim.


sedatt
Aleykümüsselam. Meni sadece rüyalanma ile kendiliğinden gelir. uyanık ve sebep olacak bir şey yaptıysan bundan sorumlu olursun.


Kayıtsız Üye
Selamun aleyküm ben bazı içerikli videolar izlememek için yemin ettim bir gün video izlerken öyle bir içerik olduğunu bilmiyordum biraz ileri aldım öyle bir şey var mı diye hocam vardı gördüm şimdi yeminim bozuldu mu lütfen yardımcı olun

Okudunuz mu?  Kişinin her duyduğunu söylemesi ona günah olarak yeter hadisini açıklar mısınız?

Merhabalar ben p adındaki videoları izlememek için yemin ettim bir ay önce ve eğer izlersem başıma korktuğum bir olay gelsin dedim sosyal medyada gezinirken bir video açıldı ilk başta yorumlara baktım ekran siyahtı vifeo başladı öpüşen iki çift videosuydu sonra aklıma ettiğim yemin geldi o sırada neye uğradığımı şaşırmıştım yeminim bozuldu mu ve başıma korktuğum bir olay gelir mi

Okudunuz mu?  Kin tutmak ile ilgili hadisler

Merhabalar ben p adındaki videoları izlememek için yemin ettim eğer izler isem başıma koktuğum bir olay gelsin dedim sosyal medyada gezinirken bir videoya tıkladım ekran siyahtı ilk başta yorumları okudum bu baktığım video imstagramda bir sayfanın paylaşım yapan bir tumblr sayfasına aitti yorumları okuduktan sonra yorumlar da tabi videonun içeriği ile ilgili yorum yoktu video başladı öpüşen iki çift videosu idi sonra ettiğim yemin aklıma geldi tamamen ettiğim yemini unutmuştum sizce yeminim bozuldu mu ve başıma korktuğum olay gelir mi


ACİLSERVİS
Hangi duanın kabul olup olmayacağını Allah bilir. Kendinize beddua etmekten vazgeçin. Böyle cümleler kullanılmaz.

Okudunuz mu?  Son sünnetleri 4 rekat kılmak

Kayıtsız Üye
Ben belli bir süre istimna yapmayacağıma yemin etmiştim ama bu yeminimi unutarak istemeden banyoda 1 sn bile olsa bozdum ve tövbe ettim hanefi mezhebindenim ve hanefi mezhebi için istemeden de olsa bozmak kefaret gerektirir diyor bir site sizce doğru mudur lütfen çok acil cevap verin içim içimi yiyor
Şimdiden sağ olun Allah razı olsun


mum
Unutarak yapılan işlerden sorumlu değiliz yemin bozulmaz


Kayıtsız Üye
Selamunaleyküm.Ben bazı videolari izlemiceme yemin etmistim bir oyunda izlemicem diye yemin ettiğim video ile karşılaştım videoyu bile bile izlerken sonra yeminli oldugumu kendime söyleyip videoyu kapatmistim sizce yeminim bozuldumu ALLAH’tan çok ama çok özür dilemistim sonra bidaha böyle birseyle karsilastigimda hemen kapatçam dedim ve aynı sahne hine çıktı hemen kapattım.Yeminim bozuldumu lütfen yardım edin.Teşekkürler.

Okudunuz mu?  Meninin yutulması guslü bozar mı?

mum
Bilerek izlemediğiniz sürece yemin bozulmaz.


TövbeEdenKul
Selamün Aleyküm

Birşeyi yapmamaya yemin ettik ve yeminin bozulacağını bilmeden o şeyi yaptık. Yeminimiz bozulmuş mudur?

ALLAH razı olsun inşALLAH.


Kayıtsız Üye
istenmeden yapılan şeylerden sorumlu değliiz yemin bozulmaz diye biliyorum peki daha sona istemeden yaptığımız şeyi düzeltmemiz gerekir mi? misal instagramda hiç bir fotoyu beğenmicem diye yemin ettim ama yanlışlıkla istemeden beğendim ve beğenmeyide belki yeminim bozulur diye korkup geri almadım(vesvese yaptım en iyisi hiç dokunmıyım dedim) yani kaldırmadım beğeniyi
1 yeminim bozulur mu?
2 beğeniyi kaldırmasam yeminimi bozmuşmu olurum?(çünkü hangi arkadaşımın resmi olduğunu tam hatırlamıyom)

Okudunuz mu?  Riyazü's-salihin Tercüme ve Şerhi - İmam Nevevi - Hadis Açıklamaları

Tohat
Eğer unutarak yapmışsan bu durum Hanefilerde mekruh kabul edilir. Yeminin bozulmuş kabul edilir. Diğer mezheplerde ise kişi unutmadan dolayı mesul tutulmaz.


Kayıtsız Üye
Unutarak değil hataen yapılmış bir şey bozar mı Hanefi mezhebine göre? Yani mesela instagramda hiç bir resmi beğenmicem diye yemin ettim ama instagramda gezinirken malum dokunmatik ekran. Tamamen istem ve irade dışı resmi beğenmekten bahsediyorum(ekranı yukarı kaydırırken). yani unutma veya bilmeden veya ikrah yoluyla değil yani resmi beğenmek aklımdan bile geçmedi sorum bu yemin bozulur mu?

Okudunuz mu?  Kan kardeşi olmak

Ensar
öncelikle sizin ettiğiniz yemin boş yemin yani yemini lağv dır. sizler bu beğenmeyi kendi iradenizle yapmadığınızı hataen olduğunu söylemektesiniz herhangi bir suçu sorumluluğu yoktur. Hatırlatmak gerekirki böyle boş şeylere yemin tmekten kaçınılmalıdır ve dahada dikkatli olmalıyız.


Kayıtsız Üye
Sanırım ben kendimi iyi anlatamadım çünkü instagramda hiçbir resmi beğenmicem diye yemin ettim dedim yani yemini münakit yapmış oldum ( yemini lağv değil). Ve ardından instagramda gezinirken hataen irade dışı bir resmi beğendim dedim (yani unutarak veya bilmeden veya ikrah yoluyla değil sadece ekranı yukarı kaydırmak isterken ne olduğunu bile anlamadım dokunmatik ekrandan dolayı) böyle bisey yemin etmek hoş ve mantıklı değil biliyorum ama yaptım yani yemin bozulur mu

Okudunuz mu?  Düğünde takılan altınlar mehir sayılır mı

Ensar
siz bunu bilerek yapmadığınızı zaten söylüyorsunuz dolayısıyla herhangi bir kefaret ödemenize gerek yoktur sonuçta siz beğenme niyetinde değildiniz amacınız sadece ekranı kaydırmaktı… yemininiz bu durumda bozulmaz. şunuda aklınızdan çıkarmayın bilmeyerek yapılan hiçbir şeyden sorumlu değilsiniz.


Kayıtsız Üye
Merhaba yemini bozarken yemin ettiğiniz aklınıza gelirse bozduğununuz yemin kefareti var mıdır

Okudunuz mu?  Ashabı Kehfin isimlerinin arapça yazılımını verirmisiniz?

Ensar
Hanefi mezhebine göre unutarak dahi olsa yemine aykırı yapılan şeyden dolayı o yemin bozulmuş oluyor.

Şafii ve hambeli mezhebine göre ise; yemini unutup ve öylece bozan şahısların yemini bozulmaz, bu durumda kefaret te ödemezler.


yanlışlıkla yemin bozmak, yemini unutarak bozmak, yemini unutup bozmak

Bu kategoride yer alan Cünüplük uğursuzluk getirir mi başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Yemin Edilen Bir Konuyu Yanlışlıkla Bozmak Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.