Anasayfa
22 Temmuz 2023, 6:54
sizden2
Abone

Referans ile işe başlamak günah mı

Referans ile işe başlamak günah mı

Rose_love
Selamun Aleykum hocam,
Ben bir işte çalışmaya başladım, bu ise başlamama arkadaşım vesile oldu. Vaktinde başvuru bilgilerini bırakmıştım ama geri dönüp arayan olmadı, arkadaşım "benim arkadaşım başvuru bırakmak istiyor" diye patronuna söylemiş sonra gidip yine bıraktım, kısa bir süre sonra beni ise çağırdılar, denemeyi geçtim çok şükür şuan çalışıyorum acaba bu şekilde yapmak günah olur mu haram olur mu kul hakkı olur mu? Şimdide benim bir arkadaşım bana iş için sordu, patronuma cv getirmek istiyor dedim, gelsin önce işi öğret dedi, acaba bu yaptığım başkalarının başvuru yapıp bekleyenlerin hakkına girmek olur mu? Ama inanın ne kadar başvuruda yapsa insan hep birinin aracılığıyla işçi alıyorlar, bana özel bir durum değil orada çalışan ve birçok iş yerinde çalışan çoğu kişi birbirinin önerisi ile ise başlamış. Ben düşünüyorum ki arkadaşım benim oraya girmeme vesile oldu, Allah izin ederse bende vesile olurum, ama iyi çalışmazsak zaten çıkartırılırız, hiç kimsenin hatırına hiç kimseyi işte tutmazlar ki, yinede içimde bir düşünce var kül hakkına giriyorsam diye sizce nasıl?

Okudunuz mu?  Dul kadın ailesinden izin almadan dini nikah kıyabilir mi

Hiç kimsenin bu konuda bildiği bir şey yok mu?


Yorum: Referans ile işe başlamak günah mı

NurIsik
Sen işçi olarak sana düşen vesile yollarını tabiki arayacaksın, bu tanıdık üzerine de olabilir. Bunda bir günah yoktur. Fakat patronun haksız yere iyi bir başvuranı geri çevirirse ve torpil ile onun yerine kendi tanıdığını alırsa, patronun durumu ne olacak onu Allah bilir. Bu aynen kapıya gelen iyi, Müslüman bir damat adayını haksız yere reddetmek gibi olur, buda Allah katında sevilen bir şey değildir. Allah’ın bu durumda patrona nasıl muamele edeceğini bilemeyiz.

Okudunuz mu?  Dizi indirmek izlemek caiz mi?

Yorum: Referans ile işe başlamak günah mı

Şafii
Referans ile bir işe girmek torpil değildir


Yorum: Referans ile işe başlamak günah mı

Rose_love
Allah razı olsun cevaplarınız için hepsi tanıdık aracıyla girdi diyemem ama tanıdığımız önerdiğimiz kişileri ön sayfaya koyuyorlar gibime geliyor yinede kimsenin günahına girmek istemem


hayırlısı23
Şafii arkadaş referans ile torpil aynı şeylerdir. Ne farkı vardır da ‘Referans ile bir işe girmek torpil değildir ‘ yazmışsınız merak ediyorum?

Okudunuz mu?  Bu günahtan dolayı cehennemlik miyim Allah afeder mi ?

Ümmet06
Referans düzgün işinin ehli kişiyi başarılarını anlatarak kefil olarak yapmak torpil başarısını umursamaksızın iş sahibi ile aracının samimiyetinden iş sahibinin arkadaşını kırmanak için alması gibidir


hayırlısı23
Türkiyede işini iyi yapsan bile herkes kendi tanıdığını işe aldığına göre referans ve torpil arasında bir ayırım yapmak gereksizdir ikisi de aynı şeylerdir.


Rose_love
Yalnız ben Türkiye’de yaşamıyorum, yanlış anlaşılmasın 🙂


Kayıtsız Üye
Merhaba,
Öncelikle iyi akşamlar, üniversite mezunuyum dereceyle bitirdim bir süre iş aradım fakat uygun bir iş bulamadım. Bir süre sonra hasbel kader yakınımızın bir kurumda çalıştığını öğrendim ve benden bahseder misin dedim. Kendisi müdürüyle konuştu ve beni görüşmeye çağırdılar. Benden memnun kaldıklarını, usturubumu ve çok sevdiklerini anlatan şeyler söylediler ve yakınıma da teşekkür ettiler aracı olduğu için. Fakat ben haram yemekten ve haram yoldan gitmekten, hak yemekten çok korkarım. Benim bu yaptığım şimdi acaba tabiri caizse torpil diye adlandırılabilir mi bu benim aklıma takılıyor. Durum bunun gibi ve ben yeteri kadar bilgi sahibi olmadığım için sizin gibi agah insanların yorumunu merak ediyorum. İşimi severek ve hakkıyla yapmaya çalışan birisiyim zaten haramdan sakındığımı dile getirmiştim. Kıymetli yorumlarınızı ve yol gösterici fikirlerinizi merak ediyorum umarım aydınlatır ve bu saplantıdan beni kurtarırsınız. Sevdiklerinizle sağlıklı günler dilerim.

Okudunuz mu?  Küçük cehennem

Excalibur54
Kardeş bu dediğin yer devlet kurumu değil onun için sıkıntı olmaz


Ensar
Eğer referans sizin için olmadık şeyler sırf sizin işe girmeniz için uydurma ve o işi yapamadığınız halde yapar gibi sözler sarf ederse bu durumda o kişi hem yalancı hemde başkasının hakkına girmiş olacaksınız. Ancak gerçekten eğer o işi hak edip yapma kapasiteniz varsa inşAllah sorun olmaz Allah yardımcınız olsun.

Okudunuz mu?  Şehveti kırmak(kontrol etmek) için tavsiye?

Mustafa
Şimdi burada bazı değerli hocalarında bazı üyelerinde kendi isteklerine göre tanımlamalar yaptığını görüyorum ve onun için bu mesajı yazacagım.

Torpil ve referans normal şartlar altında aynı şeyler değildir. Torpil hak etmedigin bir işe gayrimeşru yollar ile ulaşmak için kullandığınız aracıdır. Referans ise hak ettiğiniz bir iş için karşı tarafa(sizi işe alacak kişiye) sundugunuz GÜVENLİK önlemidir ve referans KARŞI TARAFTAN TALEP EDİLMELİDİR. Bir iş yerinin başvurusu metninde referans: diye bir başlık olur ve siz oraya referansınızı yazarsınız. İş veren sizin şartlarınızı uygun görürse referansınızıda arar ve sizin hakkınızda İYİ VE +KÖTÜ+ hakkınızda her şey hakkında bilgi alır. Bakın kötüyü özellikle yazdım çünkü referansı torpilden ayıran en önemli şey referans verilen kişinin sizin kötü huyunuz varsa onu da dürüst şekilde söylemesidir. Peki şimdi herkese soralım Türkiye’de böyle bir şey olabilir mi? Hayır 🙂 onun için insanlar ne diyor? Türkiye’de torpil ve referans aynı şeydir. Bakınız fetö dediginiz şey tamamen referans üzerine kurulu bir sistemdir herkes birbirine referans olup birbirlerini bir yere getirdiler. Onlar gitti şimdi başkaları geldi.

Okudunuz mu?  Başkasının oyun hesabını almak

Bir kesim hoca referans tabi yapılır müslüman vesile arayacak diyor. Ben 28 yaşında yüksek lisans bitirmiş bir delikanlıyım yurtdışında da belli bir süre eğitim gördüm ve orada referans işinin nasıl dürüst yapıldığına da şahit oldum. Türkiye’de işsizim ve 8 milyar insan bana referans ile türkiyede iş bul dese yine de böyle bir yola girmem. Bu yola sevk eden hoca ve insanlardan da tek tek davacıyım. 10 tane sınava giriyoruz referans yoksa iş bulamıyoruz madem referans ile iş bulacağız sınava niye giriyoruz hadi bunu değerli referans aşıkları açıklasın.

Okudunuz mu?  Neden Bazı İnsanların Yüzleri Birbirine Çok Benzer?

Özellikle devlet dairesi için söylüyorum referans ile devlet dairesine girenlerin(fetö gibi) yediği her lokma haramdır. 80 milyon Türk vatandaşının da kul hakkına girmektedir.

Özel sektörde bunlar zaten geçerli değil.

En son polislik sınavında insanlar referans ile işe girdi. Abiler diyor ki referans tabiki olacak. Allah aşkına 25 yaşına kadar silah görmemiş bir insanın polislik mesleğini yapabileceğine bir insan nasıl referans olabilir 🙂 ayrıca polislik başvurusunda REFERAS sorulmadı. Referans istenmeyen bir yerde sizin arka kapılardan birilerini araya sokmanın adına da ‘haram’ olmadığını kanıtlamak için referans diyoruz. Kardeşim başvurdugun kurum referansın kim diye YAZILI olarak başvuru istemiyorsa bunların hepsi torpildir bu dünyanın birde ahireti var kimse unutmasın. Haram yiyenin duası dahi kabul olmaz.

Okudunuz mu?  Adak adadım ve hastalandığım için yapamıyorum

misafir1
bunu aslında insan, referans gösterirken veya kendisi referans gösterilirken bilir. referansı hangi anlamıyla sorduğunu kendisi de biliyordur, alacağı cevab bir şey ifade etmez. kimisi koca koca günahlar işler hiç rahatsız olmaz, bir de öyle güzel anlatır sorar ki; kimisi de küçük günahlar işler altında ezilir; kimisi de helal haram bilmesine ayırmasına rağmen çetrefile düşebilir. bu işin küçük günahı yok ben insanların kendilerini anlatmalarına örnek olması nedeniyle verdim ancak insanları çetrefilde de bırakmamak lazım. iş görüşmesinde gösterdiği veya kendisini öneren referansın ne ifade ettiğini, bunu soran kimse bilir. referans, bu kimsenin o iş için uygun olup olmadığının gözetilmesinin, tartılmasının önüne mi geçiyor yoksa geçmiyor mu, bunu bu kimse bilir. iş, ehil ve layık olduğunuz bir işse; işe ehil olup olmadığınız göstermelik olarak değil usulünce değerlendiriliyorsa; referansınız sizin önünüze geçmiyorsa; siz benim referansım var demiyorsanız; işe alan filanca referans göstermiş demiyorsa; bunda çetrefile düşecek bir şey yokdur. üzerine bir de harama düşme, yapdığınız işi layığıyla yapma endişeniz varsa aliyyül ala. yani referansın size kendinizi gösterme imkanı tanıması lazım yoksa sizin veya bir başkalarının önüne geçmemesi lazım. referansınız sizin önünüze geçmiyor başkalarını da ekarte etmiyor, işi siz kendiniz alıyorsanız fazla çetrefile düşmeyin bence. ancak ayan beyan yanlışlıkları usulsüzlükleri güzelce anlatmamak da ayrıca gerekir.

Okudunuz mu?  Anne - Babam namaz kılmıyor ne yapmalıyım ?

referans günah mı, Referans, Referansla i

Bu kategoride yer alan Haksız Yere Küsen Anneye Davranış? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Referans ile işe başlamak günah mı Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.