Anasayfa
7 Mayıs 2021, 6:11

Sala okunması bid’at mıdır ?

Sala okunması bid’at mıdır ?

Hesna
Devr-i risâlette ve sonraki dönemlerde "salâ" diye bir şey yoktu. Bu sebeple salâ bid’attir. İmam-ı Rabbani’ye göre bid’atın hasenesi ve seyyiesi olmaz. Salâ okunurken, "Efendiler Efendisi’ne salât u selâm getirme niyet edilse yine de bid’at olur mu?" denecek olursa, bu takdirde salât u selâma zaman, mekan ve vak’a tayin etme karşımıza çıkar ki, bu da ayrı bir bid’attır. İbadetlerde zaman ve mekan tayinini, sadece sahib-i şeriat yapar.

Okudunuz mu?  Başörtüsü takmamanın günahı ne kadar...

Sadr-ı İslamda sala diye bir şey yoktu.
Sahabe, tabiin ve etbaut’-tabiin de eimme-i müctehidin de bilmezdi.
Bu yeni bir şeydir.
Bid’at mı?
Bir şeyin bid at olması için: a) Dinin bünyesine eklenmesi b) Bir sünneti bozması, c) dinden olduğunun iddia edilmesi gerekir.
Ben sala’yı böyle görmüyorum. Eğer dinin bir parçası dahil edilirse bid’at olur, yok gelenek olarak okunursa değildir.
Kandil mahyaları, kandil simitleri, namazdan sonraki tesihatın müezzin komutuyla yaptırılması, camilerde minare yapılması, caminin banisinin ruhuna namazdan önce gönderilmesi, cenaze sahibine helallik dilenmesi, nasıl bilirdiniz denmesi ve bunun gibi yüzlerce uygulamaya benzer bir uygulamadır.
Vesselam.

Okudunuz mu?  Balkonda köpek beslemek günah mı?

Mustafa İslamoğlu


Cevap: Sala okunması bid’at mıdır ?

Hesna
Ölümü İ’lâm: Câhiliyye dönemindekine benzememek şartıyla, (1) bir şahıs ölünce onun ölümünü, teçhizindeki sevaba iştirak etmeleri için akraba, arkadaş ve yakınlarına duyurmak müstehaptır.(2) Nitekim Peygamberimiz (S), Habeş kralı Necaşi’nin (v. 9/630) öldüğü gün Medine’de ashabına onun ölümünü duyurmuştur.(3) Yine Mûte Savaşın’da sırasıyla orduya kumanda eden Zeyd (v. 8/629), Ca’fer (v. 8/629) ve Abdullah b. Revâha’nın (v.8/629) şehit edildiklerini de daha şehadet haberleri gelmeden önce ashabına duyurmuştur.(4) Tirmizi diyor ki: "Bir adamın akraba ve yakınlarına bir şahsın ölümünü bildirmesinde bir sakınca yoktur.(5)

Okudunuz mu?  Burs başvurusunda yanlış beyan

Binâenaleyh ölüm i’lâmı, "sırf ölümü duyurmak için yapılırsa bir beis yoktur. Bilakis insanların cenazede bulunmaya koşmaları, teçhiz ve tekfinde ölünün sahibine yardım etmeleri, ta’ziyeyi vaktinde yapmaları ve ölenin halk ile olan muamelesinin kesilip Hakka kavuştuğunu duyurmak gibi faydalarına bakarak ölümü ilân etmek, arzu olan bir hareket olur.

Okudunuz mu?  Yüzüsuyu hürmetine duanın hükmü nedir?

İlan etme şekline gelince: "Ölen bir kimseyi bir takım methedici sözlerle, her ne şekilde olursa olsun, ölümü ilan etmek mekruhtur. Çünkü cenazede ölüyü methetmek câhiliyye âdetlerindendir.(7) Ama Müslümanların duyup, mü’min kardeşlerine karşı üzerlerinde borç olan son hizmeti yapmaları için sadece "falan öldü" diye duyurmakta bir sakınca yoktur.( 8 )

Okudunuz mu?  Haram olan şeyleri izlemenin günahı nedir. Harama bakmak konusunda bilgi verirmisiniz

Namaz vakitlerini ilan etmek için tesis edilmiş olan minarelerin bu iş için kullanılması, bazı müezzinlerin bu iş için para alıp parayla sala vermeleri sebebiyle, bid’at ve çirkin görülmüş ise de(9) böyle bid’atlere meyletmeksizin sırf ölümü duyurmak maksadıyla minareden salatü selâm okumakta bir mahzur olmasa gerekir. (10)

Dipnotlar:
1)Câhilîyye devrinde eşraftan biri öldüğü zaman etraftaki kabilelere bir haberci gönderilirdi. Bu haberci vardığı her yerde : "Falanın ölüm haberini getirdim, onun ölümüyle Arap mahvoldu…" diye bağırırdı. Bu ilânı duyanlar ağlar, bağırır, saçını başını yolardı ki, islâm bunu yasak etmiştir. Rasulullah (S) in ölüm ilanını yasaklayan hadislerini ulemâ, cahlliyye devrindekine benzer bir şekilde ilan etmeye hamletmişlerdir. (Seyyid Sabık, F. Sünne. c. I, s. 505; Şekerci, Osman, I,/344.)

Okudunuz mu?  Kaşlara yapılan kontör abdeste ve gusle mani midir?

2)Seyyid Sabık, a.g.e. I/505.
3)Buhari. Cenâiz, 4, c. II, s. 71; Müslim, Sahih, Cenâiz. 22. c. II s. 657.
4)Buhari, Sahih. Fedâilu Ashabi’n-Nebi. 25. c. IV, s. 218.
5)S. Sabık, a.g.e. c. I, s. 505.
6)Şeltut, Mahmud. el-Fetevâ, s. 218. Kahire, 1975
7)Dilaveroğlu, M. Esad. s. 118.
8)Vezâifu’l-Mevtâ. s. 2-3.
9)Karaman, Hayrettin, Islâmın Işığında. Günün Meseleleri, s. 76, ist. 1978

sorularla islamiiyet

Okudunuz mu?  Wc de taharetlenirken vesveseden kurtulamıyorum. Taharetlenmenin dinimizdeki hükmü nedir?

Yanıt: Sala okunması bid’at mıdır ?

Hoca
< Ben sala’yı böyle görmüyorum. Eğer dinin bir parçası dahil edilirse bid’at olur, yok gelenek olarak okunursa değildir. >
sela , artık bir gelenek olmaktan çıkıp, dinden bir parça görüldüğü için bunu bidat görenler çok alim var


Cevap: Sala okunması bid’at mıdır ?

Kayıtsız Üye
Bu sala niye bukadar rahatsız gidiyor bazılarını Halbuki sela verilince kahvede oyun oynayan oyununu bırakır bacak bacak üstüne atmış olan ayağını indirir bir saygıya sebeptir bence bugün sallaya karşı olanlar yarın öbür gün ezanı da bir bahane bulup susturmak isterler

Okudunuz mu?  Gerdek gecesinde damat gelinin ayağını yıkamalı diye bir hadis var mı?

Kayıtsız Üye
Yazdıklarınızdan bir Türk olarak hiç bir şey anlamadım. Sela vermek Mevlüt okutmak bu tür şeyler sadece Türkiye’de var. Burada ki islam Arap İslamı ile aynı değil. Hurafe dolu burası.


Kayıtsız Üye
İslam senim benim görüşüme bakmıyor saçmalamayın efendimiz sav benden benden sonra çıkacak herşey bidattır derken siz buna muhalefet.mi ediyorsunuz tevbe edin het cümleden boş konuştuklarımızdan dahi hesaba cekileceğiz kardeş

Okudunuz mu?  Güneş enerjisi ile ısınan su kullanılmamalı deniliyor. Bu, doğru mudur

sela bidat mıdır, sela okumak bidat mi, sela bidat mi

Bu kategoride yer alan Bayan kuaförlüğü haram mı başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Sala okunması bid’at mıdır ? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.