Anasayfa
12 Ağustos 2021, 14:35

Alevi ile evlenilir mi?

Alevi ile evlenilir mi?

NuN
Alevi ile evlenilir mi?

Bir alevi erkek ile bir sünni kız arkadaş(!) oluyor. Olay açığa çıkınca aileler güç de olsa anlaşıyor ve bu iki gencin evlenmesine karar veriliyor. 2 ay içinde evlenecekler. Kızın babası, kızını evlenmezse evlatlıktan reddedeceğini söylüyor. Erkek İslam’a öyle karşı ki kızın dini noktalarda bir şey söylemesine dahi tahammül edemiyor. 1. Bu durumda kız ne yapmalı?2. Kız bir günah işlemiş fakat bunu kapatmak için böyle bir insanla evlendirilecek olması onu ömrü boyunca dinden uzaklaşmasına sebep olacak. Kız evlenmek zorunda mı gerçekten bu çocukla. Bu durumda anne ve babasını dinlemeli mi?

Müslüman bir kadın müşrik ya da kitabî gayr-i Müslim bir erkekle evlenemez. Bu konuda fakihler arasında ittifak vardır. Şayet evlenirse evlilik akdi batıl olur. Böyle bir evliliğin tarafları, nikahtan kaynaklanan hiçbir hakkı elde edemeyecekleri gibi, sahih bir nikahın gerektirdiği sorumlulukları da yüklenmezler. Şu ayet-i kerime Müslüman bir kadının gayr-i Müslim erkekle evlenemeyeceğini açıkça belirtmektedir: Ey iman edenler! Mümin kadınlar muhacir olarak size geldiklerinde, onları imtihan edin. Allah onların imanlarını daha iyi bilir. Eğer siz onların inanmış kadın olduklarını anlarsanız, onları kafirlere/küffâr geri göndermeyin. Çünkü Müslüman hanımlar kafirlere helal değillerdir. Kafirler de müslüman hanımlara helal olmazlar. [1] Bu ayet-i kerime İslam’ın ilk yıllarında caiz olan müşrik bir erkeğin müslüman bir kadınla evlenmesini -kesin bir şekilde- haram kılmıştır.[2] Buna göre müslüman kadınlar inkar etmelerinden dolayı kafir erkeklerle evlenemezler. Ayet-i kerimede geçen küffar/kafirler kelimesi âmm bir lafiz olduğundan Müslüman olmayan her erkeği kapsar.[3] Buna göre Müslüman kadın, Ehl-i Kitab biriyle olduğu gibi gayr-i Müslim başlığı altında toplanan diğer erkeklerle de evlenemez. Ayetin evlilik meselesini, ‘müslüman hanımların kafirlere’ helal olmadığını, kafirlerin müslüman hanımlara helal olmayacağı‘ şeklinde tekrar etmesi ya evliliğin haram olduğunu tekit etmek için ya da ilk ifade ile –müslüman kadının- nikahının ortadan kalktığını ikinci ifade ile de eşler arasında yeni bir nikah kıymanın mümkün olmadığını bildirmek içindir.[4] Ulema da ayeti bu şekilde anlamış ve Hristiyan bir erkekle, Müslümanlığı tercih eden eşinin arasını ayırmıştır. Nitekim Hristiyan olan Benû Ta’leb’ten bir adamın eşi müslüman olup, adam İslam’ı kabul etmemede diretince Hz. Ömer eşler arasını ayırmıştır.[5]
Müslüman kadının Müslüman olmayan erkekle evlenemeyeceği açık olduğuna göre bu durumda kimin Müslüman olduğunu tespit etmek gerekir. Müslüman; İslam’ın bütün kesin hükümlerine inanıp hiç birisin reddetmeyen kimsedir. Müslüman; namaz, zekat, hac gibi kesin emirlerle birlikte zina, katl, içki gibi kesin yasakları kabul edip onların varlıklarına inanan kimsedir.Bahsettiğiniz şahıs, İslam’ın emir ya da yasaklardan birine inanmıyorsa Müslüman bir kadın onunla evlenemez. Kadın, aksi hareket ederse evlilik akdi batıldır.
Gayr-i meşru ilişki içerisinde olduğundan da Allah Teala’nın lanetini kazanır.Müslüman olmayan erkekle evliliğe zorlanan kız, ebeveyninin sözünü dinlemeyecektir. Nitekim Allah Teala şöyle buyurmaktadır: Eğer (anne ve baban) hakkında hiçbir bilgi sahibi olmadığın bir şeyi bana ortak koşman için seninle uğraşırlarsa, onlara itaat etme. Fakat dünyada onlarla iyi geçin. Bana yönelenlerin yoluna uy. Sonra dönüşünüz ancak banadır. Ben size yapmakta olduğunuz şeyleri haber vereceğim. [6]Ayet-i kerime bahsi geçen kız için adeta bir yol haritası mesabesindedir.

[1] Mümtehine(60): 10.
[2] Vehbe Zuhayli, et-Tefşiru’l-Münir, Beyrut, 2003, XİV, 519.
[3] Zekiyyuddin Şaban, el-Ahkamu’s-Seriyye li’l-Ahvâli’s-Şahsiyye, Bingâzı, 1993, s. 178.
[4] Ebu’s-Suud, İrşadu Aklı’s-Selim, Beyrut, 1999, Vİ, 238.
[5] Şaban, el-Ahkamu’s-Seriyye, s. 179.
[6] Lokmân(31): 16.


Cevap: Alevi ile evlenilir mi?

yaren
benimde bir arkadaşım alevi biriyle evlendi şimdi mutlu ama ben pek uygun görmüyorum sonuçta onlar peygamber olarak Hz.Ali yi kabul ediyorlar


Yanıt: Alevi ile evlenilir mi?

NuN
kardeş yukarda anlatılmış zaten alevi derken ne kastedildiği önemli. nusayrilerle karıştırmamak lazım

Okudunuz mu?  Makyajlı Yüzle Abdest Alınabilir Mi?

Soru: Alevi ile evlenilir mi?

Nakşibendi
< benimde bir arkadaşım alevi biriyle evlendi şimdi mutlu ama ben pek uygun görmüyorum sonuçta onlar peygamber olarak Hz.Ali yi kabul ediyorlar >

ELHAMDÜLİLLAH MÜSLÜMANIZ!
Bence çok yanlış ve çirkin bir tabirdir.Söylede açıklamasını getireyim isterseniz güzel kardeşlerim ben Tunceliliyim ve bilindiği üzere aleviyim.Alevilik tabiiki Hz Ali (r.anh) sevmektir.Ve nitekim Efendimiz SAV. “Ebu Bekr imaduddin(dinin direği) ve Ömer galikil fitne(Fineyi yok eden) ve Osman mihnetül münafıkîn(münafıkların sıkıntısını çeken) ve Ali minnî ve ene min Ali haysu yekûnu ekûnu ve haysu ekûnu yekûnu(Ali ise benden ben de ondanım. O neyse bende O’yum ben neysem o da O’dur.)” sadaka resulus sekaleyn.Şimdi soruyorum ne zaman bu kafalarımıza yerleşmiş kalıpları değiştireceğiz.? Duayla kalınız.


NuN
< NUSAYRILIK Çoğunluğu Suriye’de yaşayan aşırı bir Siî-Batınî fırkası.

Türkiyede ki alevilikten bahsediyoruz hocam.Burda ben yanlış anlamıyorum güzel kardeşimede bir şey söylemiyorum.anlatmaya çalıştığım şey Kalıplaşmış düşüncelerdir.Herkezin kafasında aynı düşünce vardır..Duayla muhterem. >
ben hoca değilim lütfen sadece nun diye hitap edin


Nakşibendi
< ben hoca değilim lütfen sadece nun diye hitap edin

sen hepsini okumadın sanırım >

Eğer tek bir kaynaktan bakarsanız olmaz..Eğer aklınızı kullanarak araştırmaya mail ederseniz hakikati anlamamanız için bir sebeb yöktür zaten.Arşivim oldukça geniş.Uzun süren de bir araştırmaya sahibim.Hak yolunu bulmaktaki batıldan kurtulmamda böyledir.Ama benim anlatmaya çalıştığım şey on yargı.Ki türk milletinde çok sık rastlanan bir şeydir.Konuyu dahada fazla uzatma taraftarı değilim.Anlayış göstereceğinizden eminim.Sadece kastım çabam kafalardaki önyargıyı kaldırabilmek.Eğer dersek Hz. Ali’yi peygamber olarak kabul ediyorlar,nitekim benim kökenim tunceli ve bizde alevi olarak geçiyoruz.Bunun içine bende girmiş oluyorum.Ve bu hal alınınca.Derim ki bütün parmakların aynı ölçüdemi.Herkezi aynı kefeye koymayın.Genele konuşmayınız.? Dikkat edelim lütfen.Duayla kalınız.

Câferîlerle, Zeydîleri Alevîligin diğer kolları olan Batînîler, Karmatîler, hatta kuzey Afrika ve Mısır’da uzun yıllar hüküm süren Fâtimîlerden, bugün Anadolu’da yaşayan Alevîler’den, Lübnan ve Suriye’deki Dürzî ve Nusayrîlerden ayırt etmek gerekir.

Niyetim kalp kırmak bir şeyleri tartışmak değil.Bildiğimi veya bildiğimi sandığımı sadece paylaşmak.Nitekim gücenmeler olabilir söylenilenlere.Hakkınızı helal ediniz.Hayırlı akşamlar diliyorum.Rabb’im bildiklerimden bildiğimi sandığım şeylerden beni affettsin.Ben alemlerin Rabb’i Allah’a sığınırım“Eshedu en lâ ilâhe illAllah ve eshedu enne Muhammeden abduhû ve rasûluhu” Duayla kalınız.


NuN

kardeş sen başlığa bakıp kızma içeriğini iyice okurmuşun?

isimler önemli değil. önemli olan islamın tüm hükümlerine inanmaktır.

islamın tüm hükümlerini kabul eden adı her ne olursa olsun müslümandır ve onunla evlenilir.


malik ester
Bismillahirrahmanırrahim.

selamünaleyküm, ( öncelikle bana hakkınızı helal ediniz) nakşibendi kardeş, benim şimdi yazacaklarımdan senin ve senin gibi dinini önemsigenleri tenzih ediyor ve her türlü yanlış anlamadan Allah’ a (c.c.) sığınırım.

Okudunuz mu?  Doğum kontrol hapı kullanmak caiz mi? Kordon bağlatmak caiz midir?

yaren kardeşimin dediği gibi gerçekten benim tanıdığım alevilerde peygamber olarak alıyı görüyorlar ve hatta daha ileri gidip hz Muhammed (s.a.v.) peygamberliği Hz Ali’ nin (r.a.) elinden çaldığını söyleyenler var, beraber çalıştığım muş’ lu bir alevi dedesi var ne demek (alevi dedsi) bende tam anlamadım ama, buradan islamın olmazsa olmazlarından olan namaz ı hiç kılmaz, şu mübarek ramazan ayında oruçlu insanların önünde hem sigarasını hemde çayını içer hiç te sıkılmadan. şimdi ben bunları anlatırken samimi alevileri tenzih ederim, bunları anlatmaktaki amacım kesinlikle ikilik çıkarmak, tartışma ortamı hazırlamak değildir, tabii bu arada bir kasa elmada çürükte olacak, ama bu hem alevi dedesiyim (önemli olsa gerek) diyor, konuştumu mangalda kül bırakmıyor, hemde islamın emrettiği yaşam biçiminden başka her hayat biçimini rahatlıkla yaşar ve kabul eder.
acaba diyorum, bu alevi dedesi olmakla (nasıl bir iş se) dinin bazı emir ve yasaklarından muaf mı oluyor, bildiğim bazı tarikatlar var orada da bu durumları yaşıyoruz ha keza.
Dediğim gibi kimseyi zan altına bırakmak değil amacım, benim beraber çalıştığım işyerinde yaşadığım kısa bir anektodu aktardım sizinle.

selam ve dua ile…


yaren
ya olay konusu oldum galiba bildiğim kadarını yazmıştım yanlış bişey solediysem özür dilerim


moonshadow
Bu tür şeyler ne zaman son bulacak acaba?

Atomizeleştirmelerin sonu nereye varacak?

Adam İslamdan bihaber aleviyle evlenmez neden ailevi baskı…

Benim yakın bir arkadaşım alevidir.Çok temiz,çok iyi kalpli bir insan-sizden iyi olmasın-
Namazına başladı,orucunu tutar…
Ailesi bilmez,bilmemeli de…
Hep der ki, ya ben nezaman ışıkları açıp namaz kılacam:(

Herşeyi gizli..

Şimdi bu insanla evlenilmeye değmez mi?

Zaten evlenmeyi düşünenler yuvalarını neyin üzerine tesis ettiklerini bilirler.İslam üzerine bir birliktelik isterlerse Allahın ve reşullahin yolunda aleviyle evlenilir…


muratyeğ
bu hassas konularda böyle bir soru sorulursa yanlış anlamalara müsait olur ondan dolayı daha yapıcı bir şekilde konuşalım ayrımcı değil selam ve dua ile


abdüşsamed
zaten kafadan kızın dini yöndeki danvranışlarını kınıyorsa sorun var
keza bu kız evlenmeden önce bu emri Allah (A.C) nin rızasına uygunluğuna bakmalı
ayetler açık kardeşim tabiki kimsenin mu’min ligini ve ya müslmanlığını tartışacak diiliz ama Allah (C.C)nun böyle bir işten hoşnut olup olamayacağını düşünmek lazım
bena göre olumsuz sadece fikir


neonur
< Bismillahirrahmanırrahim.

selamünaleyküm, ( öncelikle bana hakkınızı helal ediniz) nakşibendi kardeş, benim şimdi yazacaklarımdan senin ve senin gibi dinini önemsigenleri tenzih ediyor ve her türlü yanlış anlamadan Allah’ a (c.c.) sığınırım.

yaren kardeşimin dediği gibi gerçekten benim tanıdığım alevilerde peygamber olarak alıyı görüyorlar ve hatta daha ileri gidip hz Muhammed (s.a.v.) peygamberliği Hz Ali’ nin (r.a.) elinden çaldığını söyleyenler var, beraber çalıştığım muş’ lu bir alevi dedesi var ne demek (alevi dedsi) bende tam anlamadım ama, buradan islamın olmazsa olmazlarından olan namaz ı hiç kılmaz, şu mübarek ramazan ayında oruçlu insanların önünde hem sigarasını hemde çayını içer hiç te sıkılmadan. şimdi ben bunları anlatırken samimi alevileri tenzih ederim, bunları anlatmaktaki amacım kesinlikle ikilik çıkarmak, tartışma ortamı hazırlamak değildir, tabii bu arada bir kasa elmada çürükte olacak, ama bu hem alevi dedesiyim (önemli olsa gerek) diyor, konuştumu mangalda kül bırakmıyor, hemde islamın emrettiği yaşam biçiminden başka her hayat biçimini rahatlıkla yaşar ve kabul eder.
acaba diyorum, bu alevi dedesi olmakla (nasıl bir iş se) dinin bazı emir ve yasaklarından muaf mı oluyor, bildiğim bazı tarikatlar var orada da bu durumları yaşıyoruz ha keza.
Dediğim gibi kimseyi zan altına bırakmak değil amacım, benim beraber çalıştığım işyerinde yaşadığım kısa bir anektodu aktardım sizinle.

Okudunuz mu?  İçinde kuran olan telefonla tuvalete girmek

selam ve dua ile… >
selamünaleyküm kardeşim ben senin ne demek istediğini anladım.ben bir alewiyim we de namazimida kılıyorum orucumuda tutuyorum hemde bir alewinin yapması gereken şeyleri yapıyorum örneğin alewi orucu cem vs.. elbetki her dinde weya mezhepde dinin weya mezhebin gerektirdiği şeyleri yapmayan ama oymuş gibi geçinen insanlar ölüçaktır. alewilik öle o dedenin yaptığı gibi yapılmıyo sen ona kanma bu aradada dede demekde şu; nasıl ki camide inasnları namaza çağran namazı yöneten insanlara din hakkında yardımcı olan hocalar warsa cem ewindede aynısı yapan kişiler war onlarda dede deniyo. sanıyorum ki sen o dedeyle alewileri yanlış tanımışsın 🙂 herkezede şu sölemek isterim ki bizim peygaremiz HZ. MUHAMMET’TİR (S.A.V.) Hz. Ali değil. biz Hz. Ali, Mevlana, Bektaşiveli gibi insanların düşüncelerini benimser ve onlara saygı duyarız. Ama Hz. Ali’ye karşı ayrı bir hayranlığımız vardır bizim için önce Allah sonra onun elçisi olan Hz Muhammed (s.a.ş.) sonrada Hz Ali’dir. we sunuda sölemek isterimki buradan tüm mümin kardeşlerime alewilik ayrı bir din değil mezhepdir alewilik kimseye oruç tutmayın namaz kılmayın hacca gitmeyin demez diyemezde zaten kişinin kendi inancı insiyatifıdır ben alewiyim oruç tutmam namaz kılman digen bir kişi aslen alewi deildir onun ki resmen tenbelliktir kimseyide kızdırmak istemem saygılarımla:)
Allah emanet olun..


Mevlüde
selamün Aleyküm
Ben Hataylı olarak bir çok Alevi ( Nuseyri ) ile tanıştım. Hatta kaynım
bir alevi ile evlendi ve eşi müslüman oldu. Eltimin anlattığına göre gerçekten bayanların dini yokmuş, hatta babası ile durmadan bu konuyu tartışırmış.
Bunu duyduğumda çok şaşırmıştım.Şimdi MaşAllah namazını kılıyor, kuran öğrendi, okuyor. Allah herkese nasip etsin inşAllah.:)


Muhammedtaha
selamın aleyküm sevgili müslüman din kardeşlerim malesef çok yanlış düşünüyorsunuz
rabbime sonzuzca hamdüsenalar olsun ki ben 5 vakitnamazını kılan bir aleviyim unutmayalım ki alevilerde kurana ve Allahresulunun muhamded sav olduğuna inanıyor
tabiki diyemezizki hepsi bir inanmayanlarıda çıka biliyor malesef
nasıl bir sünni kardeşimiz bildiği halde namaz kılmıyorsa bir alevi, kardeşimizde kılmaya biliyor bu sadece onların günahıdır bizlerin değil rabbim bunların hesabını bizlerden değil onlardan soracak kardeşlerim bende malesef ibadetlerimi gizli gizli yapmak zorundayım ailemin görüşünde farklılıklar var inançlılar ama yapmıyorlar buda yetmiyor gibi banada karşı çıkıyorlar rabbim hepsine hidayet versin ne diyebilirızkı ben herzaman kendime hz ümeyri örnek almışım dır belkide benim çektiğim sıkıntılar onun kişinden daha fazladır
ama bunun için herzaman tevekkil ediyorum rabbim yardımcımız olsun

selamın aleyküm kardeşim sen ne diyorsun ya aleviler dinsiz değillerdir sen çok yanlış düşünüyorsun sadece alevilerdenmi ateist çıktıdığı düşünüyorsun anlayamadım doğrusu sence aleviler müslüman değilmiki öyle diyorsun bak bir ayet var onu iyice oku istersen ne demek istediğimi anlarsın bak kardeşim bende bir aleviyim ve 5vakit namazimi kılıyorum ama kimseyede diyemem ki sen imanlı değilsin bu kelime çok yanlış çok iyi düşünmek lazım bilmeden küfre girebilirsin rabbim her daim yar ve yardımcın olsun selam ve dua ile Allah’a emanet ol

Okudunuz mu?  Astral seyahat caiz mi ?

siz onların kalbinimi yardınızda imanlı olmadıklarını söylüyorsunuz sadak Allahul azim


zeynepirfan

bu nasıl bir yorum anlamadım ne demek aleviler müslüman değilmi bende aleviyim ama namazimida kılıyorum orucumuda tutuyorum ve ben bunları kimsenin istemesiyle değil zorla değil kendim için Allah rızası için yapıyorum lütfen kelimelere dikkat edelim


Mevlüde

TEKRAR SELAMÜN ALEYKÜM
GALİBA BEN YANLIŞ ANLAŞILDIM, SİZİN GİBİ KİŞİLERİ TENZİH EDERİM SÖZÜM MECLİSTEN DIŞARI, DAHA ÖNCE YAZDIĞIM GİBİ DİNLER FARKLIDIR, BEN ALEVİLERE ATEİST VEYA DİNSİZ DEMEDİM, SADECE ELTİMİN SÖYLEDİĞİNİ AKTARDIM, EĞER KALBİNİZİ KIRDIM İSE HAKKINIZI HELAL EDİN. DAHA ÖNCE BİR ADRES BELİRTTİM, ORADA OKUDUKLARIMA DAYANARAK KONUŞTUM TEKRAR YANLIŞIM OLDU İSE ÖZÜR DİLERİM.AEO


zeynepirfan
hayır sevgili kardeşim sonuçta ben kendimi biliyorum ama benim takıldığım kelime müslüman oldu kelimesiydi
selametle


Efdal

Mesaj yazarken büyük harf kullanmak bağırmak anlam’ına geleceği için yazılarınızı kesinlikle büyük harf kullanarak yazmayınız.


ühütgüneşi
Değerli kardeşlerim

Bütün dini vazifelerini yapan alevi kardeşlerimizin olduğu gibi reddedenlerde var malesef.Yazılanlardan anladığım kadarıyla oldukça fazla kollara bölünmüşler bizlerde bu kolları tam manasıyla bilmediğimiz için önyargılarımızda var.İnsanlara bu konuda soruda sormak zor sana ne der neticede

Burada dini vecibelerini tam yapan alevi kardeşlere haksızlık oluyor doğal olarak, buda sanırım onların imtihanı demekki. Aleviliğin doğru anlaşılması ve uygulanması için en çok onlara görev düşüyor.Allah cc yardımcıları olsun.Mevlamızın hikmetinden sual olunmaz.Belki gün gelecek bu kardeşlerimiz her türlü aleviliği Kur’an ve sünnet mecrasına taşımaya vesile olacaklardır.

Bugün yaşanan bu sünni alevi kaosunu kim başlattıysa,kim dejenere ettiyse,milletin yanlış inanışlara kaymasına kim vesile olduysa çok ağır bir vebal yüklenmiş.

Sahabelerin hepsi bizim kardeşlerimiz hangisini daha sevilir daha az sevilir diye ayırabiliriz ki.Bizler onların yaşadıkları zulmün ne kadarını yaşadıkkı,dinimizi şuan yaşabiliyorsak eğer (alevi olsun sünni olsun) onların o eşsiz iman güçlerinin sayesinde tabii Mevlamızın iradesiyle.Üzerimizdeki haklarını nasıl öderiz.

Dini bütün alevi kardeşlerim sizlerde ne olur yanlış düşünce içindeki diğer alevi kardeşlerinizi eğitin onlara önderlik edin.Şu filistinde kan akarken,müslümanlar üzerine oyunlar oynanırken birlik olalım.Hepimizin soyu Adem (a.ş) babamız bizler kardeşiz.Sünnilerde sade sünniyim demekle müslüman olduklarını sanmasınlar.Bir kardeşimiz güzel açıklamış emir ve yasaklarını kabul edip amel etmek lazım.Hepimizin kusuru eksiği vardır Mevlam hepimize mu’min olmayı,muttaki kullarından olmayı nasip etsin amin.


azat
selamün aleyküm bu soru karşısında o kadar gözyaşlarına boğuldum ki,bugün arkadaşlarım alevilik konusunu açtılar,ve ben kendimi ispatlıyamadım.o kadar şölentiler çıkmışkı inanın o kadar verecek cevabımız varki bizim biz sözlerimizle yola çıkmıoruz yparız ederiz demek çok kolay madem alevilileri kötülüyorsunuz genellemeden madem bizde sünnileri kötüleyim olacak iş mi ?bende aleviyim ama bu alevilik hakkında şölenenleri neden ben yapmıorum sorabilirmiyim?bin çeşit insan var ve her insanda aynı şeyleri yapack die bir kaide yok..ben 16 yasında bir kziim bu yaşıma kadar ne hz.aliye taptım,nede peygamber (sav)kötüledim.ya buna hakkım yokki saten benim..bakın biz hz.aliye tapmıorus o 4 halifeden biridir,peygamber efendimiz Muhammed mustafa (sav)elçimizdir.siz insanlar kusura bakmayın ama görmek istediğiniz gibi değerlendiriorsunuz.ya bu sorulri sorarken hiçmi kıyamet gününü düşünmüyorsunuz,ben hakkımı helal etmiyorum,ve biliorumda ben affetsem bile yaradan rabbim elbette bu haksız yere şölenen şölentilerin hesabını tek tek soracak . mümin kardeşlerim ben özümü biliyorum ve herzamanda allh katında ibdetlerimi yapmaya devam edeceğim.ve siz mümin kardeşlerim kurani kerimde geçen bir yatei sölemek istiorum… siz onların kalbini kesip baktınızda mı?imanlarını ibadetlerini gördünüz,siz alevilik konusunda hep genel konuştunuz,ayırmadınız bütün aleviler dediniz.madem bende sünnileri genellemeden yorum yapayım,benim bir komşum var sünni içki içior hergece sarhoş gelior.eşini çocuklarını her gece dövüyür,camiye gitmior,ramazanda biz iftarımızı açarken o sarhoş sarhoş evine yatmaya geliordu peki bu insan böle die bütün sünnileri böle mi?değerlendirmek görek.pardon değerlendirmekte ne sadece yorumluyruduk biz puan veremeyiz insanları ayıramayız bizi yaradan Allah onun için sadece biraz vicdn diyorum soru sorarken merak ettiklerinizin cevabını almak için soru soruyorsanız lütfen bizleri kırmamaya çalışın…ve şu soruya gelelim neden biz alevilerle evlenilir mi?die bir soru sorulmak istendi anlamış değilim.gerçekten üzülüyorum…hani demiştim ya arkadaşlarımla bir konuşma geçti diye bana dedikleri tek şey savunma yapma boşuna bıkere adınız çıkmış ismin var alevisiniz dedi … ben sadede elimi vicdanıma koyup yaradan rabbimden ona bzıımde ondan farkımız olmadığını göstermesi için dua ettim,ona isyn etmedim onu beni lekediği için suçlamadım bile beni suçladığı gibi umarım sizde anlarsınız ..kendinize iyi bakın,Allaha emanet olun

Okudunuz mu?  Bir kız üvey dayısı ile evlenebilir mi?

ezdlı cundep
Güzel kardeğim seni selamın en güzeliyle selamlıyorum
Güzel kardeşim herkes söylemleriyle Rahmana hesap verecek ülkemizde ırkçılık bir çok insanın içine işlemiş rasulullah’ın buyruğunu unutmuşlar ırkçılık yapan bizden değildir veya siyahın beyazdan beyazında siyaytan arap oanın arap olmayandan arap olmayanında arap olan dan üstünlüğü yoktur üstünlük takvadadır size naçizane nasihatım varsın seni dışlasınlar üntmaki hiç bir peygamber yoktürki dışlanmamış olsun hiç bir salih kimse yokki dışlanmamış olsun herkes hesap verecektir. siz sadece kendinizi alevi olarak değilde ortak adımız olan müslüman olarak tanıtın vesselam veddua.


Hoca

ve aleykümüşselam..
zahmet edip konuyu okuyunda yorum yazın!
konu başlığına neden kızıyorsunuz? birileri sorar ve ilmi olanlarda cevap verir. bunun ne gibi sakıncası var?
konu içeriğinde zaten öenemli oan isimler değil inançtır denmiş.
bir de Nusayrılık konusunun linkini vermişler, bir okuyun da alevi ile nusayrileri karıştırmayın.
nusayrilerin ne kestiği yenir ne de onlarla evlenilir.
Lütfen konuları okumadan yorum yapmayalım!


ezdlı cundep
Konuyu okuduk elhamdülillah o zaman başlığıda nusayrılık diye yazsaymış…yazsaymışda fitneye mahal vermeseymiş


azat
ben ayrıca alevilik hakkında düşüüncemi belirttim sonra konu başlığına tek cümleyle anlam veremediğimi yazdıım okuduum merak etmeyin


Hoca
< evet başlıkta alevi ile evlenilirmi ? yazıor ben yazıln ıcıın düşüncemi belirttim sadece >
yorumundan okumadığını anlamıştım zaten.

Forumlarda konu açılır, üyeler okur ve yorumlar. sadece başlığa bakıp yorum yazmak abesle iştigaldir


azat
selaymun aleyküm (ezdili cundep)mümin kardeşim yazımı okuyupta yorum yazdığın çiin çok teşekkür ederim yptığım yorumları ben üstünüm diyerek algıldılar ben üstünlük taslamıyorum bun hakkımda yok,öle deilmi kardeşim ?gerçekten beni anlıyabilmişiin.ben burda kardeşlikten tek çatı altında toplanamamaktan usgünlüğümü belirtirken alıdğim çewalara bak o zman biz yorum yapmıylim herkez işittiğini uygulayacaksa öle değilmi?bizi her ne kadar kötülerlerse kötülesinler hak yolunda insan ayırmadan hepsini gönlümüzde tuttuk Allah’a emnet olmniz dileğiyle

Okudunuz mu?  Öyle bir zaman gelecek ki evlenmemek helal sayılacaktır, anlamında bir hadis var mıdır?

NuN

senin gibi başlıklara kızanları çok gördük çoook. zahmet edip okumazsınız sonra ağzınıza geleni söylersiniz. 3-4 cevabında ne olduğun gayet iyi anlaşıldı.
Allah ıslah etsin


azat
selaymun aleyküm yptığım yorumlrd ykındığım tek şey buydu.aleviler diorsunuz fakat genelleme yapmıyorsunuz aleviler diince hepsini kapsıyor sizin eltiniz aleviu demekki öle alevilerde var.nasıl siz insanların hepsi namaz kılmıyorsa,alevilerdede bunu uygulmayn çok insan var ama biz bu yapmayanları görünce sizler diyerek hepsini kapsamıyoruz

ben şimdi ne solediim sizin gibi insanlar yıllardır bizi karaladı.biz sustuk.bence sizi Allah ıslah etsin


Hoca
hakaret ve aşağılamaların için süresiz banlışın.
herkes kendi yoluna:)


ardanınannesi
öncelikle şunu söylemek istiyorum ben alevi değilim ama < Bugün yaşanan bu sünni alevi kaosunu kim başlattıysa,kim dejenere ettiyse,milletin yanlış inanışlara kaymasına kim vesile olduysa çok ağır bir vebal yüklenmiş. >
düşüncenize kesinlikle katılıyorum kardeşim. bu konuyu kulaktan doğma bilgilere göre dallandırıp budaklandırdığımıza inanıyorum. çevremizde yanlış gördümüz insanlar varsa ki var buna meşhebine bakmadan yardımcı olmaya çalışmalıyız. burda benim gördüğüm bazı arkadaşlar kendilerini aşağılanmış olarak görüyor, demek ki gerçek hayatlarında bunlara maruz kalıyorlar… bence çok üzücü. bence hepimiz muşumanız ve kardeşiz.
benim eltim caferi ama kendisi de ailesi bütün farzları yerine getiriyor. bizzat şahidim…

selam ve dua ile…


aynurmum
herkes hem alevi hem de namazını gizli kılıyorsa neyi savunuyorla anlamadım..


ühütgüneşi
< aynurmum
herkes hem alevi hem de namazını gizli kılıyorsa neyi savunuyorla anlamadım.. >

Önceleri toplum içinde aleviyim diyemezlerdi dışlandıkları için,dini vecibelerini yerine getiren kardeşlerimizde kendi alevi çevrelerinde dışlanabiliyorlar malesef.Arada derede kalmak denen bu olsa gerek.Sünniyim fakat evlilik yolu ile akrabalığa giren tanıdıklarım var.Alevi ile evlenilirmi sorusunu cevaplamak gerekirse inkar ettiği bir şey yoksa olabilir diyor hocalar fakat zorluğu çok.Sünni olan anne ise, şunu unutmasın ileride çocuklarının aleviliği seçmesi %90
ibadetsizlik kolayına geliyor çocukların ve aleviliği seçiyorlar sonradan. kendi bilecekleri birşey.Bana laf düşmez olur yada olmaz demeğe.


xtolga
Ben sünniyim, namazimi kılıyorum, kız arkadaşım da alevi. O namaz kılmıyor ama inançlı biri, evlenince de namaza başlamak istiyor. Dini konular ve diğer meselerde de hiç bir anlaşmazlığımız yok. Ama gelin görünki, bu sünni ve alevi ayrımı yüzünden biz evlenemyiyoruz.


aynurmum
eğer aile namaz kıldığı için kişiyi dışlıyorsa bir yerde sorun var demektir.evlenilir ya da evlenilmez demicem ama farklı kültür ben tavsiye etmem.anası kabul etse babası sorun çıkarır.babası sussa halası…her iki kültür için de özveri ve kendinden ödün vermek manası var.
iki kültürü iyice anlamış yaklaşınlarını çözmüş bile olsalar kafalarda hep sorun yaşanır.


TUNCAY0614
S.A. ARKADAŞLAR BEN BU ALEWİLİK MEZHEBİNİ ANLAMADIM ALLAHA İNANIYORSUNUZ PEGAMBERMİZEDE İNANIYORSUNUZ EE ALLAHIN SÖZÜ KURANA NİYE İNANMIYORSUNUZ HADİ İNANIYORUZ DİYENİNİZ OLACAK KURANLA DEDİKLERİNİZ UYUŞUYORMU WEYA YAPTIKLARINIZ


hüseyni
< benimde bir arkadaşım alevi biriyle evlendi şimdi mutlu ama ben pek uygun görmüyorum sonuçta onlar peygamber olarak Hz.Ali yi kabul ediyorlar
>

Kardeşim duyumlarla zanlarla konuşup kimseyi zan altında bırakma.!
Kaç alevi insanla oturup konuştunuz?

Alevilik bir mezhep değil kardeşim.. Sadece bir yol….Ama bu yol istismar edilmiş ve halende edilmektedir..

Okudunuz mu?  Hamileyken bebek emzirmek günah mı?

Sema

ben çok kişi ile konuştum ama çevremdekiler alevi değil hepsi nusayri maalesef.


OGOG
< Kaç alevi insanla oturup konuştunuz? >
Ben çok konuştum, akraba da oldum.

Tutturdukları şey kısaca,

-“Kur’an-ı kerim’i eksilttiniz, ama bizde tamamı var” derler, “İyi o zaman tamamını ver de okuyalım derim”, “sana olmaz sen yezid’sin” derler.

-Hz. Ali’yi (ra) açık ve alenen Efendimiz’den (sav) önde, üstte tutarlar, hatta bazıları tanrılaştırırlar. Uyduruk hikayelerle bunu ispat etmeye kalkarlar, kısaca “adamın biri Hz Ali’ye sen Tanrışın demiş, Hz Ali de öyle kızmış ki “yakın bu adamı” demiş, adam da demiş ki bak sen tanrı olmasaydın yakın demezdin” gibi komik hikayeler.

Yine uyduruk hikayelerinden, Efendimiz (aş) miraç yolculuğunda bir meclis görmüş, kapıyı çalmış, içeriden “kimsin” demişler, ben “Muhammed’im (sav)” demiş, kapıyı açmamışlar, bir daha çalmış yine aynı soru ve cevap, yine açmamışlar, üçüncüde “ben Allah’ın fakir aciz bir kuluyum” cevabını vermiş ve kapıyı açmışlar, bakmış ki baş köşede Hz Ali oturuyor.

-İslam ile ilgili bilgileri yoktur veya çok kısıtlıdır. Genelde deyişler, manzumeler onların hayatını süsler. Onlarla oturur onlarla kalkarlar. Dedeleri onları türlü masalllarla uyutur, ömürlerini öyle geçirirler. Dedeleri genelde kurnazdır, dedelerine güçlerince para, içki vs hediye ederler. Dedeleri ile karşılaşırsan hepsi toplanır, kurnazlık başlamıştır, dede sana sorar,
“Sen dindar bir adammışsın, fıkıhtan konuşalım, şöyle bakayım, tarlada çalışan bir işçi çalışırken ölse ve bilirsinki cenazeyi bekletmek iyi değildir, hemen orada gasledilse ve cenaze namazı kılınırken cemaatten birinin gözüne anız (ekin hasat edilirken kesilince toprakta kalan küçük parçası) batsa bu adamın tedavisini cenazenin sahibi mi karşılar, tarla sahibi mi. Çok insan burada fikhen nedir diye düşünür, öyle veya böyle cevap verir, dede de kurnazca “bak cenaze namazında secde olmadığını bilmiyorsun” deyince etraftaki avanesi gol atmış olmanın zevki ile alkışlarlar. Ve benzeri saçma sapan birçok soru. “Camide farketmeden kilitli kalmışsın, gece çok sıkıştın, bir şekilde haced etmek zorundasın, caminin neresine yaparsın, hadi kıvran dur bakalım, en geriye, bilmem şuraya buraya gibi. Hayır der mihraba, “o nedenmiş dersen” sana “ohooo sen daha caminin mihrabının cami dışında kabul edildiğinden haberin yok” der, yine bir alkış tufanı. İşte böyle saçmalıklarla uğraşıp dururlar, günlerini geçirirler.

-İçki (alkol) konusunda genelde zaafları vardır ve aynı zamanda içkiyi açıkça överler. Hz Ali içmismi kardeşim diye sorduğunda “hayır” dedikleri halde.

Konu çok uzun, temeli cahillik ve dışa kapalı olmaları sebebi ile aydınlanmalarının zorlaşması.

Allah cc cümlemizi ıslah eyleye.


hüseyni
< mezhepde bir yol demek… alevilik itikadi bir mezheptir.. şianın bir kolu.
>

Efendim, Tarikatlarda bir yol ama, mutlak biz mezhebe tabiler..Yani alevilik

Bilmiyorum başka bölgelerde nasıl (Tokat, elazığ, Kayseri,Çorum, Tunceli, Mardin) ama bizim bölgede (Maraş) değişik fikri yapıya sahip alevi grupları var.Ancak tek birleştikleri nokta Hz. ALİ (K.V) ismi…Bilmem anlatabildimmi?

Yani bakıyorumda nerde ne saçmalık var, nerde bir uydurma var buraya taşımssin.. ve Allah’a havale ediyorum…Kardeşim benim inancım şu; sen ister kabul et ister etme;
Bizim için en güzel örnek-ki (alevi -sünni farketmez) bizzat Peygamber efendimizdir(s.a.v) diğer insanlar ilim adamları fikir adamları, ahlak kahramanları O’na benzedikleri ve yaklaştıkları nisbette ”numune-i imtisal” olabilirler..Ne senin sünni olman nede benim alevi olmam bir üstünlük ifade etmez..Nice sünniler varki islam dışı faaliyetlerde bulunurlar..Çok çok özür dilerim ama nice gayr-i ahlaki işler, fuhuş ve benzeri faaliyetlerde bulunanlar varki bir çoğu sünni.Hen din ile alay ederler hemde müslüman olduğunu söylerler..Bak ramazan geliyor..din nasıl istismar ediliyormuş medyada ibretle izle..işin garibi bu adamlar sünni!

Okudunuz mu?  Kuran-ı Kerim ile ilgili Sorular ve cevapları

Sema

sünnilerdende sapmış kişiler olablir bu gayet normal ama konu bazı sapmış sünniler değil sünniliğin kendisidir.
ehli sünnetin dışındaki mezheplerin hepsi bid’at ehlidirler
konuyu saptırmayalım kimseyi itham etmeyelim.


hüseyni
< sünnilerdende sapmış kişiler olablir bu gayet normal ama konu bazı sapmış sünniler değil sünniliğin kendisidir.
ehli sünnetin dışındaki mezheplerin hepsi bid’at ehlidirler
konuyu saptırmayalım kimseyi itham etmeyelim
.
>

Himmm….olay anlaşıldı…


OGOG

@hüseyni kardeşim bu söz bana ise (kime olduğu anlaşılmıyor),

Evet, gerçekten saçmalık. Yukarıda ifade etmiştim zaten. Ama gerçek böyle. Geçenlerde bu forumda Humeny’nin kitabından bir şeyler okudum (maalaşef forumda database arama yok ve şimdi bulamadım), imamlar peygamberden önde gibi bir şeyler. Bu bana yukarıda yazdıklarımı hatırlattı. Hayret dedim, bizim alevilerden duyduklarım ile ne kadar benzerlik var, oysa Humeni’yi ilim sahibi birisi sanırdım. Yani gerçekten saçmalık.

Kapalı kalmışları değilde, öğrenci işadamı gibi biraz daha dışa açılmış olanların geneli ise ya ateist olur ya bilmem ne. Peki neden, sebebi açık, HS de buyrulmamışmı mealen çocuk islam fıtratı üzere doğar, sonra o su olur bu olur diye. Çocuk islam fıtratı ile doğar ama temel yaşlarında islam öğrenmez, sevmez, alışmaz ise sonra ne olacağı zaten belli. Bu kaidedir, istisnaları saymıyoruz. Parantez içinde bizim çocuklarımız da filan yasa kadar Kur’an öğrenmeye gidemez diyen yönetimin gayesi de bu idi zaten. Çocukluk yaşları ÇOK önemlidir.

Önce aramızdaki ortak tarafları bulmak lazım, ancak buradan gidilebilir. En temel ortak tarafımız nedir, “Ben İslam’im” diyoruz.

Eh işte buradan başlanmalı.

İslam, nedir, onu bize taşıyan öğreten kimdir, neyi öğretmiştir. Bunları incelemek ile başlamamız lazım. En temel kaynağından, en sağlam olanından.

Göreceksin bilinenler tek tek yıkılacak. Bizi Hz Ali (ra) düşmanı sananların kendileri ashaba küfür edenler olduğunu göreceksin. Ayet ile sabit olan Müminlerin Annesine hakaret etmenin vahametini göreceksin.

Bizim tarihteki Kerbela gibi bazı olayları lanetleyip durmamamızı eleştirirken, hesap görücünün Allah celle ve ala olduğunu bildiğimizden, hesabı O’na bıraktığımızı göreceksin. O zamanlardakiler kılıçlarını birbirlerinin kanlarına bulamışlarken, bu zamandakilerin ise onlara dil uzatarak bölünmenin ve katliamın devamına sebep olduğunu göreceksin.

Yeterki on yargısız bakalım.


Sema

bu dünyada olmasada yoldan sapmışların kim olduklarını herkes görecek.
ölçümüz terazilerimiz kitap ve sünnettir. herkes kendini ölçsun, özaman herşey belli olur.
teşekkürler OGOG kardeş


hüseyni

Sema, seninle tartışmak çok tehlikeli…Senin bilgili falan olduğun için değil. cahil olduğun için……Belki kızacaksın ama, gerçek bu

Hem kendin itham ediyorsun, hemde ”kimseyi itham etme” gibi saçmalarsın..

Ben sana aleviliği istismar edildiğini söylüyorum..Bir alevi veya alevi olduğunu idda edenbiri çıkar bir cürüm işler, bütün alevilere mâl edilir..Bir sünni suç işler, o suç sadece suç işleyeni bağlar..

Okudunuz mu?  Anne babanın haberi olmadan imam nikahı kıyılır mı?

Benim mezhebim hanefi mezhebi…Ben senin gibi taassub içinde kıvranan zavallı birileri ile cook karşılaştım…Bütün alevileri şii veya bilmem ne mezhebi mensubu olmakla suçlayarak işin içinden sıyrılmak tek çıkar yolunuz..

Kaçtane alevi ile tanıştın da, kaçtanesi ile sürekli arkadaşlık kurdun..Sadece faraziyeden öte geçmeyen bilgilerle bütün aleviler hakkında ahkam kesersiniz..

Aleviler hakkında yazarken, konuşurken biraz daha DİKKATLİ OL..!!!


esin-ti
< Alevi ile evlenilir mi? >
Hayır evlenilmez!!
< Benim mezhebim hanefi mezhebi >
Hem alevi hem hanefi nasıl olabiliyorsun anlamadım??Biri batıl biri hakk??Hemde iki ayrı mezhep ??


OGOG
hüseyni kardeşim, konuya vakıfsan yazdıklarımın gerçek olduğunu zaten bilirsin.

Mezhep konusu belki tam bilinemiyor olsa gerek. Bunlara FIKIH MEZHEPLERİ denir. Efendimiz AŞ zamanında bunlar yoktu. Çünkü insanların müşkül durumunu direk kendisine sorar ve yanıtını alırlardı, yani 1 adet mezhep vardı demek yanlış olmaz.

Sonrasında yani Ashab-ı Kiram döneminde yine Ashab’ın verdiği hükümler rahatlıkla uygulanabilir, hangisine sorarsanız sorun problem yok, zaten bir HS’de buyrulmuş ki “Ashabım yıldızlar gibidir; hangisine uysamz hidayet bulursunuz.”
Daha sonralarda insanların müşkülü oldukça hüküm aramışlar ve konuyu bir bilene, güvendiklerine danışmışlar, o güvendikleri de bir hüküm vermiş. İşte bu hüküm veren içtihad yapabilecek bilgiye sahip insanlara fikhen uyan guruba mezhep mensubu denmiş. Anlamı da fikhi konularda ben suna uyarım demektir.

İşte burada önemli olan verilen hükümler Sünnet’e uygunmudur. Eskilerde sünnete uygun hüküm vermiş çok sayıda mezhep varmış, zamanla uyanları yani mensupları kalmamış. Bugün ise sünnete uygun hüküm veren 4 mezhep kalmış.

Konunun özeti budur.


eylül_72
alevilik batıl değil.siz gerçek alevileri tanımamış olmalısınız batıl dediğinize göre.ben aleviler kadar inançlı,aydın insanlar tanımadım daha doğrusu çevremde görmedim öylesini.ama gerçek alevilerden söz ediyorum ben.


halil akyaz

şeytan galip gelmiş kız hata yapmış.(Evlenmemeli)
zira Allahın emirleri üzerinde ..bir sefer hataya düşmek… ömür boyu hataya
düşmekten efdaldır.


Berât1
nakşibendi kardeşime katılıyorum terkiye deki alevilerden bahsediliyor yoksa bizim çevremizde öyle aleviler varki bizim sünni kardeşlerimizden daha iyi Allah’a kitaba ve pemgamberimizin (SAV) sünnetine tam uyanlardan Allah hepinizden razı olsun


Sema

bizim çevrede adı alevi olan ama nusayri olan bir belde var. ne ibadet var nede inanç.
Türkiye diyanet ansiklopedisi “nusayrılık” kavramını okumanızı tavsiye ederim

ölçü mezhep ismi değil, Kur’an ve sünnettir.
bu ifadeleri kullanmayalım


şahin öz
nun kardeşim şu yazmış olduğun güzel iletinizi karşısında. yaşadığımız bu güzel ülkemizde çok insanlarımızla bunu defalarca dile getirmek yazmak uyarmak bilmiyenleri bilgilendirmek.inac ve birlikteliğimizi paylaşmak bu fani duyada pekişmek Allah sizlerden razı olsun .


halil akyaz

millet dünya turuna çıktı ya soru basit kardeşler bir sünni ile alevi evlenebilir mi.? sünniliği ve aleviliği tartışmıyoruz.

önemli olan şu..altdaki gerçekleri kim kabul ediyor ? ediyorsa mesele yok.


hüseyni
Arkadaşlar bunları artık ayırt etmemiz lazım alevilik bİr kültürdür bir yaşam

biçimidir ama mezhepsizde değillerdir…Sizler ve özellikle Sem’a hiç hanefi bir

alevi ile karşılaşmamışsınız..Tabiri caizse, kör misali siz, devenin sadece

kuyruğundan tuttuğunuz için her tarafı kuyruk sanıyorsunuz…Ama öyle değil

kardeşim, gerçekten öyle değil…


halil akyaz
< devenin sadece

kuyruğundan tuttuğunuz için her tarafı kuyruk sanıyorsunuz >

bu söze bayıldım 🙂
kardeş itikatın hak üzereyse mesele yok en azından bizle.:)

Okudunuz mu?  Miraç ve isra hadisesini inkar eden ne olur?

hüseyni
< kardeş itikatın hak üzereyse mesele yok en azından bizle >
Bütün mesele bu ya..!

Adama analatamıyorsun ki kardeşim..Onların nazarında alevilik dinsizlik, alevilerde dinsiz..

Tabi bu arada bunu söylerkende ”Kurtulmuş” edasıyla söylüyorlar..Ne garip mantık değilmi?


Sema

bu sadece sui-zan. hatayda yaşadım ve inanışlarını çok iyi bilirim.
enazından gördüklerimi dinlediklerimi yazayım, yanlış ise düzeltin.

-ruh göçüne inanılır (reenkarnasyon)
-namaz bir kaç sözcükten ibaret
-oruç tutulmaz
-cunuplukten yıkanmazlar
-dişi eti yemezler
-kadınları örtünmez
-ilk 3 halifeye söverler vs. vs…

bunları kendi ağızlarından dinledim ve gözlerimle gördüm kulaklarımla işitttim.

< Tabiri caizse, kör misali siz, devenin sadece
kuyruğundan tuttuğunuz için her tarafı kuyruk sanıyorsunuz >

biz ayna gibiyiz hamdolsun. bize bakan kendini görür.

< Bütün mesele bu ya!

Adama analatamıyorsun ki kardeşimOnların nazarında alevilik dinsizlik, alevilerde dinsiz

Tabi bu arada bunu söylerkende ”Kurtulmuş” edasıyla söylüyorlarNe garip mantık değilmi? >
bizim nazarımızda Kitap ve sünnette ölçü önemli


hüseyni

Sema, bilmiyorum yasin nedir ama, sözlerini biraz düşünmeden sarfediyorsun…Yani büyük vebellar sırtlanıyorsun…

Şu yukarıda sıralamış olduğun iftiraları bizzat hiç yorum yapmadan yüce mahkemeye havale etsem ve hakkımı helal etmesem senin halin nice olur?

Hele hele, ashaba sövmek gibi bir gaflete düşmediğim gibi, Hz. Muaviye bile bizin inancımızda sahabedir..

Ya arkadaş; başkasının hakkında, bilmediğin birinin hakkında sen nasıl kesin konuşabilirsinki?

Müslümanlar elbette düşüncelerini ve sezgilerini söyleyip açıklayabirler…Ancak bunu yaparlarken asla kahince bir ulup kullanmazlar…

Dikkat edersen islam alimleri bilmedikleri bir konu hakkında fikir beyan ederlerken çoğu zaman ”Allahü alem” doğrusunu Allah bilir derler…

Site sayfa sayfa islam alimlerinin fikirleri ile dolu ama, senin fikirlerin neden kır içinde bilemiyorum?


Sema
< Site sayfa sayfa islam alimlerinin fikirleri ile dolu ama, senin fikirlerin neden kır içinde bilemiyorum? >
sözlerim işine gelmeyince sana göre kirli oluyor. Allah kalbime şahittir ki asla hakret olsun diye yazmadım. bilgim olmayan konuda da yazmadım.
deve kuyruğu tutmuş ve kirli sözlü biri ile kalman sakıncalı olabilir!!!!!! kendince yerlerin vardır.


halil akyaz

hüseyni kardeş yukarıda sema kardeşten alıntı yaptığım bu düşüncelere sen sahipmişin ? deyilsen. sema kardeşin bahsettiği alevi kolu bu görüştedirler, bu doğrudur.o halde bu kol üstünde olan alevileri neden savunuyorsun.?
özü ve yönü Allah’a doğru olmayan insan. benden uzak .bende ondan uzağım de. olsun bitsin .inşaAllah……


Sema

Kitap ve sünnete uyan alevi kardeşlerle aramızda hiçbir sorun yoktur.
ben sadece gördüklerimi ve ansiklopedi gibi kitaptan aldığım bilgileri yazdım.
sunuda yazayım… ben dilediğim gibi inanırım dilediğim gibi yaşarım diyenede sözümüz yok sadece Allah’a havale ederiz.


alevilerle evlenilir mi, alevi ile evlenilir mi, alevi erkekle evlenilir mi

Bu kategoride yer alan Üzerinde Kabe resmi ve ayet yazılı olan seccadede namaz kılınır mı? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Alevi ile evlenilir mi? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.