Anasayfa
9 Mayıs 2021, 0:34
sizden08
Abone

Kur’an okurken gelen vesvese

Kur’an okurken gelen vesvese

elif421
Kuran okurken gelen vesvese Allah rızası için yardım edin.
Kur’an okumadan önce abdest alıyorum. Ama sürekli bozuluyormuş gibi geliyor. Bazen vesvesedir deyip geçiyorum. Ama aklıma vesvese değilse, günah işliyorsam diye takılıyor. Ne yapayım? Kur’an okumak istiyorum ama artık bıkkınlık geldi.


Cevap: Kur’an okurken gelen vesvese. Allah rızası için yardım edin.

sehervakti
vesvese,vesvese,vesvese,abla ne diyim çok çektim bu konuda sigara gibi illet bişey(kullanmadığım halde) :),ben sana söyliyim tekrar ettikçe artar,etmessen usulca çekilir ama sabırla kararlı bir şekilde tekrar etmemen gerekli.


Cevap: Kur’an okurken gelen vesvese. Allah rızası için yardım edin.

yasemin
Biz zaten neyin sevap neyin gunah olduğunu bilemeyiz ki , biz bize düşeni yapmakla yükümlüyüz ,gerisini Allah bilir . Yaşadığınız vesveseden ibaret , besmeleyi çekin devam edin okumaya


Cevap: Kur’an okurken gelen vesvese. Allah rızası için yardım edin.

carawane
besmeleye , salavata devam değerli kardeşim. durumun gereği de bu böyle zikrederken de bu böyle


r1dv4n06
Hz. Peygamber (asm)’ın ashabından bir kısmı ona sordular:


elif421
Peki bu durumun normal bir zamanda olmaması sadece abdestliyken olması vesvese olduğunun bir göstergesi midir? Şimdi ben vesvese deyip geçiyorum ama sevap işleyeyim derken daha fazla günaha mı giriyorum, yoksa elimden geleni yaptığım için kendime güvenmeli miyim?

Okudunuz mu?  Kimlere kurban farzdır?

marnero
elif, belki faydasını görürsün diye bir video paylaşmak isterim çünkü bizim kurana dokunma konusunda geleneksel abdest olarak anladığımız eyleme dair aslında ilgili ayette anlatılanın ne olduğuna dair bir açıklama bulabilirsin videoda;


elif421
Video için teşekkürler. Doğrusu ben ihtiyatlı olayım diye abdest alıyorum. Biz ailelerimizden hep ‘abdestsiz Kur’an’a dokunulmaz’ diye öğrendik. İlk defa bu yaz bu konuyla karşılaştım. Henüz bana vesvese gelmiyordu o zamanlar. Ve ilk defa Kur’an kursuna gitmek nasip olmuştu. Allah’a şükür bir haftada öğrendim okumayı. Bi arkadaşım benden önce geçmişti Kur’an’a ve ben de ‘Abdestli misin?’ diye sordum. Kurs hocamız da abdestli olmak gerekmez ki dedi. Sonra eve gelince internetten araştırdım ve araştırıp inceleyen herkes abdestsiz okunabileceğini söylüyordu. Sonradan kurs hocama sorduğumda aşağı indikten sonra abdest alabileceğin yer yok dedi. Okul başladıktan sonra da din hocama sordum bu mevzuyu ve o da aynı ayeti söyleyerek buradaki temizden kasıt gusüllü de olabilir diyor bazı kitaplar dedi. Ve her şeyi abdestli yapmanın daha iyi olacağını söyledi. Ne kadar doğru bu söylenenler bilemeyeceğim ama geçmişte insanları Kur’an’dan uzak tutmak için neler neler yapılmış, belki bu da abdest almaya erinir ve okumazlar diye düşünülmüş olabilir. Ayrıca bildiğim kadarıyla peygamber efendimizin (s.a.v) bu konuda bir hadisi vardı. Hani ailelerinin dinini bırakmafılar, hataya düştüler gibi. Tam hatırlamıyorum cümleyi. Ve açıkçası çok önemli bir konu. Mutlaka bir hadis, bir sünnet olurdu bu konuyla ilgili ama ben ne olur ne olmaz diye alıyordum her şeyi büyüttüğüm gibi bu konuyu da büyüttüm ve saçma sapan şeyleri vesvese yapıyorum. Ne diyim, günah işliyorsam sen affet Ya Rabbi diye dua ediyorum.

Okudunuz mu?  Ebu Talibin adı nedir

marnero
anladım
ihtiyattan ötesi; kendi iradenle öğrenip başabildiklerindir bence. yani sen bir gelenek üzerine olmayı veya başkalarının idrakindeki bilgiyi mükemmel bir çözüm gibi düşünürsen haliyle mükemmel diye düşündüğün bu bilgiden taviz vermek istemezsin. halbuki vesvese diye tanımlandırdığın bu durumu kur’an ayetlerini dikkatle inceleyerek ve sadece Allah’tan yardım dileyerek yani kendi iradenle de çözebileceğine inanıyorum.elbette başkalarının da nasihatleri olur fakat kendi iradenle öğrenebileceğin bir bilgi de sözkonusu. Allah’tan doğruyu bulmayı dileyen kimseyi Allah’ın başı boş bırakacağını sanmıyorum.

Okudunuz mu?  Gusül abdesti aldıktan 2 gün sonra bir yeri yıkamadığını görmek

elif421
Aynen ben de öyle düşünüyorum. Aslında Arapça öğrenip Kur’an’ı bir de kendimiz anlamalıyız bence. Amerika’da yeni Müslüman olanlar hemen Arapça öğrenirlermiş. Biz ne yapıyoruz? Bence okumaktan ziyade biraz da anlamalıyız. Bu biraz konu dışı oldu ama 😀 Çok teşekkür ederim.Ben biraz daha araştıracağım bu konuyu. Hem böyleyse vesvesemin de geçeceğini düşünüyorum.


marnero
doğru yani birşeyi anlama uğruna baktığımız meallerde hatalar olabiliyor, yanlışa ihtimal vermemek için arapçayı da bilmek gerekir.


Yağmur BULUT
Vesvese,çok kötü birşey.Eğer zamanında sen onu kontrolün altına almazsan,o seni kontrolü altına alır ve her şeyi yaptırır.Vesveseye karşı okunacak dualar var.Araştırıp her vesvese anında oku.ALLAH’A sürekli dua etmeyi de ihmal etme.ALLAH hiçbir kulunu kapısından geri çevirmez.O’na açılan elleri de boş indirmez.


Kayıtsız Üye
Herkese selamlar arkadaşlar ben kur an okurken aklıma çok kötü çok saçma çok ayıp görüntüler geliyor
Acaba okuduğum kur an kabul olur mu ? Sevabım azalır mı? Günaha girermiyim?

Teşekkürler.


arifselim
Selamun aleykum. Kuran okurken veya diğer ibadetleri yaparken istemeden akla gelen uygunsuz düşüncelerden sana bir günah olmaz. Bunlar şeytanın vesveseleridir.

Okudunuz mu?  Namazı ve ibadeti eksik olan biri ile evlilik helal mi?

Kayıtsız Üye
Arkadaslar Merhaba.
Bende de çok oluyor hemde saçma sapan hatta bazen insanın aklından Allah korusun şirk bile geçiyor. Tek çaresi inat edip üstüne gitmek. Mesela herkes abdest almayi biliyor, niyet etmeyi biliyor. Ama niyet Ettim mi mesela ne kadar yanlış solemis Olabilirim ki deyip namaza başlıyorum. Abdest alırken elimde bikere kolunu ovalayip su değdi heryere diyorum ve bidaha almıyorum. Böyle birkaç kere inat edince çözülüyor emin olun.
Cevsen okumakta faydalıdır. Arada 1 bab 2 bab okunabilir. (Ama kolunda boynunda taşımak değil çünkü Kur’an, cevşen okunsun ve ders alınsın diye indirildi)
Kur’an okumak konusu bence çok daha önemli çünkü meal okumakta yetmiyor, tefsir okumadan Kur’an okuyan ve sonra dinden dönen tanidiklarim var malesef. Bu nedenle tefsir okuyunca resmen "heeeee. Demekki bunu anlatmak istiyo, iniş sebebi bu "diyebiliyorsunuz ve ilk okumada anlayamadigim manayi anlayabiliyorum . Mealde bunu diyemiyorsunuz çünkü sadece çevirisi oluyor. Meal ve tefsir de Elmalılı Hamdi Yazır in çalışmalarını tavsiye ederim. Diyanet in ve birçok hocanın kabul ettiği nadir tefsir lerden.
Arapça öğrenmek le alakali, evet çok çok çok iyi öğrenip okumazsaniz bence aynı şey olur. Şöyle düşüyorum. Yıllardır okulda kurslarda yabancı dil.ogreniyorsunuz ama tam anlamıyla ceviremiyorsunuz veya anlayamiyorsunuz. %100 arapça öğrenmeden de okunmaz bence. Bu seferde yanlış çevirmiş olursunuz. Çünkü bazı hocalar o yıllarda ki arapça ile şuanki arapça arasında büyük fark olduğunu söylüyorlar.

Okudunuz mu?  Kendisine kitap indirilen 4 peygamberden hz davud hariç ulul azm sayılıyor hz davud sayılmıyor?

Bende etkisinden söyleyecek olursam resmen inat eder gibi yoluna devam ediyorum.ve dediğim gibi tefsir okuyorum. Tavsiye ederim

Bazı hahamlar veya papazlar Peygamberimize gelip " siz ibadet ederken aklınıza birseyler geldiğini söylüyorsunuz, biz ibadet ederken hiç aklımıza bir şey gelmiyor diyorlar " .
Peygamberimiz Hz. Ali’ye "şunlara cevap Verde gitsinler" der.
Hz. Ali de: "hırsız boş odaya mi yoksa altinla dolu odaya mi girmek ister "mealinde söyleyince onlarda gider. Tam hatirlayamasamda Kıssadan hisse için güzel bir hayirlatmadir. Çok uzun yazmışım 🙂 kusura bakmayın. Allah hepinizden razı olsun


Kayıtsız Üye
Mumsema hocam selamun aleyküm. benim size danışacağım bir konu var.bu ramazan ayında.
hocam mahallemizde benimde küçüklüğümden beri tanıdığım sevdiğim evli ve bir oğlu olan ablamın kanser olduğunu inşaAllah şifasına kavuşması için dua mahiyetinde yasin şerif okunacağını söylediler bende bir tane okudum ama nasıl? şimdi size içimi yakan durumu soracağım.
hocam ben sabah namazından sonra yasin i şerif i abdestim çok sıkıştırmasına rağmen resmen abdestle savaşarak okumaya çalıştım hep harfi doğru çıkamadım düzgün okuyamadım diye tekrar tekrar kelimeleri ayetleri baştan ala ala bir yandan da abdestim sıkıştırıyor başa aldıkça daha çok sıkıştırıyor .bende artık tekrar vesvese yapmayım diye bilerek (ayın harfini düz a olarak çıkardım)ve başa dönüp düzeltmedim.sonra okumaya devam ederken bitirdikten sonra oraya dönüp tekrar düzgün okurum diye düşünüyordum ama sonra hatırlayamadım bulamadım nerede yaptığımı hocam zaten okurken çok fazla yanlışım olmuştur ama orayı bilerek geçtim diye ki sonra bazı yerlerde de yaptım.okuduğum yasin i şerif kabul olmadı diye düşünmeye başladım.

Okudunuz mu?  Kalpte bulunan nifak haset fesatlıktan nasıl kurtulurum

Sonra yatağa girdim uykum yok biraz durdum madem uykum yok abdest alayım bir daha okuyayım düzgünce dedim abdest alırken önce çok yaymadan yüzüme 3 kere peş peşe su verdim sonra elimle yayarım dedim. burnumun kenarları önü, kuru kaldığı ve yüzümün kuru kaldığı yerler vardı çünkü sadece bir yere su verdim 3 kere ondan biraz elimi ıslatıp ıslatıp kuruyerleri ıslatmaya çalıştım abdesti aldım ve okudum. ertesi gün hayır yüzümde kuru yerler kaldı ve abdestim tam olmadı bu yüzden de okduğum bu yasin i şerif kabul olmadı tarzı düşünmeye başladım.

Okudunuz mu?  Komedi programları izlemek caizmi

hocam aynı gün tekrar okumaya karar verdim yatsıyı kılacakken abdest aldım önce yasin okuyayım dedim çünkü o gün gazım vardı gerekirse zaten namazı mecbur kılıcam bir daha abdest alırım dedim. içim rahat etmiyor bir daha okumam lazım okurkende abdestim sonlara doğru çok sıkıştırdı hızlandım okudum sonra sıkıştırma geçti namazımı bile kıldım ses koku olmadı o an için sıkıştırmaktan başka bir aksilik olmamıştı sonra acaba bozuldu mu diye tekrar düşünmeye başladım ama namazı tekrar kılmak için değilde yasin tekrar okumak için sürekli aklıma geliyor.birde hocam bu abdestimde sağ kolumu yıkarken Allahım amel defterimi solumdan verme beni zor ve çetin bir hesaba çekme dedim.yanlış yerlerde yanlış dualar ettim.bundan dolayı abdestim geçersiz olur mu?

(birde hocam kendim normal zamanlarda okuduğumda böyle olmuyor bir başkası için yapınca neticede 500 yasinden 1 i de ben aldım ya kabul omazsa diye sorumluluk hissediyorum. bundan sonra böyle durumlarda almasam olur mu ama yarın aynı duruma sende gelebilirsin diyorum kendi kendime. ne yapmalıyım hocam bundan sonra böyle durumlarda yasin almasam vurdum duymaz gamsız halden anlamaz katı biri mi olurum günah mı. ama okuyunca da ben bunları yaşadım işte biliyosunuz her zaman değil en şiddetlisi buydu. ve hala hergün içimde hep bir yarım tamamlanmamış duygu var hala aklıma geliyor bir daha okumalımıyım kabul oldumu diye anca öyle rahatlarım diye düşünüyrum. Allah rızası için bir yasin okuyacağım ne duruma getirdim olayı huşu gitti kur anı huşu ile hissederek okumaya çalışmak gitti. böyle böyle ibadetlerimin içini özünü boşaltıyorum. çokk uzattım hocam biliyorum ama siz Allah için okuyun ve bana yardım edin bir yol yöntem gösterin. bu üç yasinden hangisi hatalı olmuştur.özellikle 1.sinde bilerek ayın harfini doğru çıkarmamam ve diğerleri.bir arkadaşımı arayıp ona okutup ben nede olsa bir sayı verdim benimkiler olmasa da onun ki yerine geçer diye bile düşündüm ama yapmadım.size mesaj attım.ne olur hakkınızı helal edin sizin ehl i sünnet hocalar olduğunuza inanıyorum Allah ım sizlerden razı olsun ) dua edin nolur bu kardeşinize de

Okudunuz mu?  İmanmnı ve ALLAH a olan inancımı kaybetmeye başlıyorum artık

arifselim
Aleykum selam. Sorunu okudum ancak tümünden anlaşılan odur ki kendi kendine boş yere vesvese ediyorsun. Daima doğru bildiğini yapman yeterlidir.


Kayıtsız Üye
Bende kuran okurken defalarca okudugum sayfalrı basdan başdan okuyorum bende çok skıntıdayım bu konuda


Kayıtsız Üye
Abdestsiz Kuranı Kerime dokunulmaz.
Sakın Bu Abdul azizi dinlemeyin ehli sünnet hocalarını DİNLEYİN ELİF

Okudunuz mu?  Araplar neden namazda sünnetleri kılmıyorlar?

Kayıtsız Üye
Arapça öğrenmek o kadar kolay değil çok kapsamlı bir dil ingilizce veya türkçe gibi düşünmeyelim. Ki ayetleri kendince açıklamak o kadar kolay olmayacaktır. Nurettin yıldız bile o kadar tefsir dersleri aldım fakat tefsir etmeye cesaret edemiyorum diyor. Yani arapça çok farklı bir dil elbette emek sarf edilirse uğraşılır ama böyle 2 ay da 3 ay da öğrenebileceğiniz bir dil değil. Vesveseye gelirsek vesvese herkesim başına gelir namazda veya din ile ilgili video bile izlesen hatta tefsir dahi okusan şeytan vesvese verir özellikle çevreye baktığımızda abdest konusunda fazlaca vesveseli olan kişiler görürürüz. 1. Abdest alırken suyu israf etmek mekruhtur şeytan da bunu bildiği için kişiye sürekli acaba şuranı yıkadın mi acaba burası tam ıslandı mı diye sürekli vesvese verir. Abdest gerektiği gibi alınsın bizler abdesti tam manası ile alalım gerisi Allah’a kalmıştır. Zaten eğer ki abdestte bir yeri yıkamayı unuttuysak Allahtan ondan bizi meşgul tutmaz. Çünkü bu kısının kendi isteği ile yaptığı bir şey değil. Kuran okurken özellikle kuran okuma teşvikin artıysa yani fazla fazla okuyorsan ve bunu sıkılmadan yapıyorsan şeytan abdest konusunda vesvese vererek seni sıkmaya çalışır ki bunu kendiniz de söylemişsiniz. Bizler şeytan ile başa çıkamayız çünkü o bizi görüyor biz onu göremiyoruz ki o bizden herşeyi daha iyi biliyor insanların zaaflarını özellikle farkındaysak herkese aynı vesveseyi veriyor ve bu her daim insanda etki bırakıyor. Vesveseye kalma kardeşim eğer ki abdestin bozuldu ise zaten acaba demezsin abdestim bozuldu dersin 😉 bırak o konuşsun

Okudunuz mu?  Yaptığım ''yarım yamalak'' ibadetler boşunamı?

kuran okurken vesvese, kuran okurken gelen vesvese, kuran okurken vesvese gelmesi

Bu kategoride yer alan Dini nikahı kimler kıyar yaş sınırı var mıdır ? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Kur’an okurken gelen vesvese Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.