Anasayfa
8 Mayıs 2021, 2:35
Kuran Meali
Yönetici

Sizin için daha hayırlı olduğu halde bir şeyi sevmemeniz mümkündür. (Hayır ve Şer)

Sizin için daha hayırlı olduğu halde bir şeyi sevmemeniz mümkündür. (Hayır ve Şer)

mumsema
Sizin için daha hayırlı olduğu halde bir şeyi sevmemeniz mümkündür. Sizin için daha kötü olduğu halde bir şeyi sevmeniz de mümkündür. Allah bilir, siz bilmezsiniz. (Bakara 216)
_________________________
TEFSİRİ:
216:"Ey iman edenler! Hoşunuza gitmediği halde sa-vaş size farz kılındı. Ama olur ki bir şey hoşunuza git-mediği halde sizin için daha hayırlıdır. Ve olur ki bir şey sevdiğiniz halde sizin için şer olabilir. Allah bilir, siz bil-mezsiniz."

Okudunuz mu?  Kibir ile ilgili Ayetler

Rabbimiz hoşlanmasanız da savaş size farz kılındı bu-yuruyor. Aslında herhangi bir şeyden hoşlanıp hoşlanmamak mü’minin elinde olan bir şey değildir. Müslüman teslim olan kişidir. İradesini Allah’a teslim eden kişidir müslüman. Yâni Allah’ın seçi-mini kendisi için se-çim kabul eden, arzularını Allah’ın arzularına teslim eden kişidir. Allah onun adına bir şeyden razıysa, mü’min de ondan razı olmuştur. Allah kendisi adına emir veya yasak olarak neleri seçmişse, Allah’ın seçi-mini kendisi için seçim kabul etmiş kişidir mü’min. İman bunu gerekti-rir, teslimiyet bunu gerektirir. Aksi takdirde imandan söz edilemez.

Okudunuz mu?  CİN SURESİ Hakkında Bilgi

İnsanın bir şeyden hoşlanması ya da hoşlanmaması, o şe-yin ha-yırlı veya hayırsızlığını belirlemez. Aksine bir şeyin hayırlı ya da ha-yırsız oluşu, onun sonucunu bilmeye bağlıdır. Bir şeyin so-nucunun ne olacağını, nasıl sonuçlanacağını Allah’tan başka hiç kimse bile-mez. Başladığı bir işin sonucunun ne olacağını? Nasıl olacağını bile-meyen bir insanın hayırlıyı hayırsızı önceden tesbit etmesi mümkün değildir. Öyleyse iyinin kötünün, hayrın şerrin, ha-ramın helâlin, hakkın bâtılın tesbitinde kıstas vahiydir. Bunu bilen sadece Allah’tır. Bakın âyetin devamında buyurur ki Rabbimiz:
"Allah bilir, siz bilmezsiniz!"

Okudunuz mu?  Cahillerden yüz çevirmek ile ilgili ayetler

Buyurur. Yâni sizler hakkınızda neyin hayırlı, neyin hayırsız ol-duğunu bilemezsiniz! Bunu bilen ancak Allah’tır. Perdelerin ar-kasını, hadiselerin arka planını bilen ancak Allah’tır. Çünkü hayatın sahibi, varlığın sahibi Allah’tır. Hayatın tüm kanunlarını koyan Al-lah’tır. Bunu bilen Allah, sizin adınıza verdiği tüm emirlerinde sizin hayrınıza, sizin menfaatinize emirler vermektedir. Tüm kötülükler-den, tüm zararlardan korunmanız için de yasaklar koy-maktadır. Emirleri de, yasakları da si-zin hayrınıza, sizin menfaatini-zedir.

Okudunuz mu?  Kuranı Kerim meal yazarlarının isimleri

Zira insanlar pek çok şeyin ken-dileri hakkında zararlı oldu-ğu-nu, uzun ve yorucu deneyimler sonu-cunda öğrenebilmişlerdir. Hattâ kimi deneyimler milyonlarca insanın hayatına mal olmuştur. Pek çok şeyin deneyimi de hâlâ mümkün olamamıştır. Herşeyi bilen, bilgi ken-disinden olan Allah’ın bilgisine teslim olmayan in-sanlar, bu konuda daha çok şeyler çekeceklerdir.

Okudunuz mu?  Güven ile ilgili ayetler

Âyet-i kerîmede konu edilen savaş da böyledir. Allah buyu-rur ki; hoşunuza gitmese de savaş size farz kılınmıştır. Yarattığı in-sanın fıtratını bilen Allah, yarattığı insana din gönderirken onun bu fıtratını asla göz ardı etmez. İnsan fıtraten savaştan hoşlanmaz. Savaş insan nefsine ağır gelir. Çünkü savaşta ölmek vardır, öl-dürmek vardır, ya-ra-lanmak vardır, maldan ve candan fedâkarlıklar vardır. Bu yüzden insan fıtraten güçlükleri sevmez. Ama yeryü-zünde zulmün, işkencenin, adâletsizliklerin, kullara kulluğun bitiri-lip yerine adâletin ve Allah’a kulluğun gerçekleştirilebilmesi için savaş kaçınıl-maz bir sonuçtur. Yâni yeryüzünde savaş, barış or-tamının gerçekleş-tirilmesi için bazen kaçınılmaz bir vakıa olabilir. Zira yeryüzünde hak-kın hâkimiyeti olmadan, fitne kaldırılmadan, barış ortamını görmek mümkün değildir.

Okudunuz mu?  Nur Suresi 31. ayet (tefsir)

İşte Allah’ın kullarını, Al-lah’a kulluktan koparıp, kendilerinin kulu ve kölesi haline getiren, Allah kanunlarını kaldırıp kendi kanunlarını yürürlüğe koyan, in-sanları Rablerine değil de ken-dilerine boyun eğmeye zorlayan ve böylece Allah’ın kullarını fitneye düşüren tüm tâğut-lara kaşı sava-şılmadan, barışın sağlanması müm-kün değildir.

Okudunuz mu?  Mescid-i Aksa ile ilgili ayetler

İşte yeryüzünde huzurun, barışın, Allah’a kulluğun gerçek-leşti-rilmesi adına savaşmanız, bu uğurda mal harcamanız, sıkın-tılara gö-ğüs germeniz sizin için hayırlıdır. Siz bunun sonunu bile-mediğiniz için hayırsız görseniz de sizin için hayırlıdır. Şehâdet hayırlıdır, cennet hayırlıdır, ganîmet hayırlıdır, zafer hayırlıdır. Hepsi sizin için hayırlıdır diyor Rabbimiz.
(Besairul Kur’an)

Okudunuz mu?  KEVSER SURESİ Hakkında Bilgi

Cevap: Sizin için daha hayırlı olduğu halde bir şeyi sevmemeniz mümkündür. (Hayır ve Şer)

Abdullatif
Teslimiyet, her alanda, kayıtsız-şartsız tam manası ile…Rabbim hakkıyla teslim olanlardan eylesin.Allah razı olsun paylaşım için.


sizin için neyin hayırlı olduğunu, Suilel

Bu kategoride yer alan Bakara Sûresi 152. Âyet Tefsir başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Sizin için daha hayırlı olduğu halde bir şeyi sevmemeniz mümkündür. (Hayır ve Şer) Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.