Anasayfa
24 Ocak 2024, 18:03
missa0
Abone

Dinimizde kocası ölen kadın ne zaman evlenebilir

Dinimizde kocası ölen kadın ne zaman evlenebilir

Kayıtsız Üye
Dinimizde kocası ölen kadın ne zaman evlenebilir ? Eşi ölen bir kişi ne zaman sonra evlenmesi gerekmektedir ?


Cevap: dinimizde kocası ölen kadın ne zaman evlenebilir

Muhasibi
İddet süresi bitince evlenebilir.


Cevap: dinimizde kocası ölen kadın ne zaman evlenebilir

imam
Ölüm İddeti

İddet, sözlükte; saymak, muayyen sayı, boşanan veya kocası ölen kadının bekleme süresi demektir. Bir terim olarak; evliliğin kocanın ölümü, boşanma veya fesih sebeplerinden birisiyle sona ermesi halinde, yeniden evlenebilmek için kadının beklemek zorunda olduğu süreyi ifade eder. Çoğulu ideâ tir. İddet süresi, genellikle aylar veya kadının hayız yahut temizlik günleri esas alınarak hesaplandığı için sayma ile ilgili bu terim kullanılmıştır.

Okudunuz mu?  Gurre (diyeti) nedir, ne zaman verilir, kim verir ve kime verilir?

Ölüm iddeti, kocası ölen kadının yeniden evlenebilmek için beklemek zorunda olduğu süredir. Bu süre, kamerî aylara göre 4 ay 10 gündür. Ayette şöyle buyurulur: Sizden, ölen ve geride eş bırakan erkeklerin eşleri dört ay on gün iddet beklerler (el-Bakara, 2/234).

Ayet-i kerime mutlak anlam taşıdığı için, kocanın karısıyla nikâh akdinden sonra cinsî temasta bulunup bulunmaması veya kadının hayız görecek bir çağda olup olmaması, hükmü değiştirmez. Kendisiyle cinsî temasta bulunulmamış eşin iddetten muaf tutulması yalnız boşanma hâline aittir. Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurulur:

Okudunuz mu?  Erkeğin ikinci dini nikahı olduğu için gizli nikah geçerli midir?

Ey iman edenler! Mümin kadınları nikâhlar, sonra da kendilerine dokunmadan boşarsanız; artık sizin onların üzerinde iddet sayma hakkınız yoktur (el-Ahzâb, 33/49).

Diğer yandan kocası ölen kadın hâmile ise, bu takdirde iddeti doğumla sona erer. Bu konuyu çözümleyen ayet şudur: Hâmile kadınların iddeti doğum yapmalarıyla tamamlanmış olur (et-Talâk, 64/4).

Dört ay on gün ölüm iddeti yalnız sahih olan ve kocanın ölümüne kadar da sahih olarak devam eden nikâha mahsustur. Eğer nikâh akdi fâsid olursa; kadın, Hanefî ve Hanbelîlere göre, hayız gören cinstense üç hayız; Mâlikî ve Şâfiîlere göre ise üç temizlik (tuhr) süresi iddet bekler. Çünkü iddet süresinin uzun tutulması evlilik nimetinin sona ermesinden doğan üzüntü yüzündendir. Bu üzüntü yalnız sahih nikâhta gerçekleşir. Kadın hayız gören cinsten değilse bekleme süresi üç aydır (et-Talâk, 64/4).

Okudunuz mu?  Canlıların Yuvaları

Hz. Ali ve İbn Abbas’a göre, kocası ölen hâmile kadın iki iddetten uzun olanına uyar. Bunun anlamı, kadın dört ay on günden önce doğum yapsa da bu süreyi tamamlayacaktır. Ancak bu durumda iddetin doğumla sona ereceğine ait hadis de rivâyet edilmiştir. Sübay’atü Bintil-Hâris hâmile iken kocası ölmüş ve on gün sonra da doğum yapmıştır. Durumu Resulullah (s.a.s)’a sordu. Resul-u Ekrem, doğumla iddetin bittiğini ve dilerse yeniden evlenebileceğini bildirdi (eş-Şevkânî, Neylü’l-Evtâr, VI, 286-287; el-Cassâs, Ahkâmü’l-Kur’an, Beyrut t.s, I, 441, 415; el-Kâsânî, Bedâyiu’s-Sanâyi’, III, 190-193; İbnü’l-Hümâm, Fethul-Kadîr, III, 273 vd.; el-Meydânî, el-Lübâb, III, 80; İbn Âbidîn, Reddül-Muhtâr, II, 823 vd.; M.Zihni, Münâkehât ve Mufarekat, İstanbul 1906, s. 232 vd.; Hamdi Döndüren, Delilleriyle İslâm Hukuku, İstanbul 1983, s. 231-232).

Okudunuz mu?  Kuranı Kerimi okumak takip etmek için en yavaş şekilde kuran okuma

Hamdi DÖNDÜREN
islami sohbet,islam ansiklopedisi,dini kavramlar sözlüğü,islami kelimeler,dinde ölüm iddeti nedir,islamda ölüm iddeti nedir ne demektir,islamiyette ölüm iddeti.eşi ölen kadının iddet süresi,kocası ölen kadının bekleme süresi,boşanan kadının bekleme süresi

Tarih ` Ö | Etiketler: boşanan, boşanma, fesih, iddet, kocası ölen, nikâhlar, ölüm iddeti, süre

Okudunuz mu?  Babam beni zorla evlendirmek istiyor

Cevap: dinimizde kocası ölen kadın ne zaman evlenebilir

Kayıtsız Üye
Neden kocası ölen kadınlar beklemek zorunda?Neden erkekler beklemiyor?


Kayıtsız Üye
çünkü erkekler verici kadınlar alıcıdır ve kadınların hamile kalma ve temizlenme süreleri vardır çocuğun kimden olduğu karmaşası ortadan kalksın diye de beklemek hayırlıdır.


Kayıtsız Üye
Eşlerin birbirine ben ölürsem evlenme deme hakkı varmıdır? Yada eşimize sen ölürsen evlenmem deyip evlenirsek bu ölen eşe ihanet olur mu?

Okudunuz mu?  Yardımlaşma ve paylaşma ile ilgili ayet hadisler

arifselim
Eşlerin birbirine karşı öyle bir hakkı yoktur. Ölümle birlikte bu hak ve hukuk biter. Öyle bir sözü veren kendisi bunu bilir ve ona göre hareket edebilir. Ama evlenmek eski eşine bir ihanet olmaz.


Kayıtsız Üye
Kocası ölen bir kadın tekrar evlenirse ölen kocasına bu bildirilir mi ve kadın cennete giderse hangi kocası ile olacak


arifselim
Evlenen kadının evlendiğine dair kocasına özel bir haber iletilmez. Ölen kimsenin kendisine yetecek kadar meşguliyeti veya huzuru vardır. Dünyevi bu tür konular onun için bir önemi yoktur. Kadın en son evlendiği ile cennette evliliğinin devam edeceğine dair rivayetler vardır.

Okudunuz mu?  Dinimizde el öpme diye birşey var mıdır?

Kayıtsız Üye
Eşim vefat etmeden 1 ay önce bana ben ölsem evlenir misin dedi bende öyle şakasına evlenirim tabi dedim sonra ciddiyim evlenir misin diye tekrar sordu bende hayır tabiki dedim sonra eşim ben ölürsem evlenme olur mu ben evlenmem sende evlenme dedi bende tamam dedim bu yüzden evlenmeyi kesinlikle düşünmüyorum yanlış mı yapıyorum


mumsema
< bu yüzden evlenmeyi kesinlikle düşünmüyorum yanlış mı yapıyorum >
Ona verdiğiniz sözü tutun ama yaşınız genç ise ve harama düşecekseniz evlenmeniz gerekir.


Kayıtsız Üye
erkek yada kadın birbirlerini çok seviyorsa Allah gecinden versin tabiki tekrar evlenmeyin bence ister genc olun ister yaslı cünkü evlilik ihanet degilsede ahirette sevgiliye kavusmak güzel olur…tabiki en büyük iki sevgili hz Allah ve peygamberimiz hz Muhammed bunu unutmamak lazım

Okudunuz mu?  Allah ve insan sevgisini anlatan şiirler

Kayıtsız Üye
Hemen altinda esitlik cikariyor istiyorsunuz.Korkmayin uzulmeyin Allah herseyin kolayini getirir kullarina.kadin ve erkek esittir ve cinslerine gore esit haklari vardir.bizim inancsizlarimiz hep bu yolla elesturmislerdir islami korkmayin uzulmeyin Allahin gonderdigi çıra,aydinliktir uyar her çağa…


Sema14689
Sorum bu konuyla alakalı değil ama . eşim diyor ben ölürsem annemlerle kalacaksın yoksa hakkım helal değildir diyor. Bende kabul etmiyorum. Vasiyetimdir dedi. Ben bunu yapmazsam günah olur muyum

Okudunuz mu?  Cennette neler yapacağız; orada kıyafetlerimiz nasıl olacak?

Hoca
Koca vasiyetine bağlı kalmak zorunda değilsiniz, kocanız öldükten sonra onun bu gibi istekleri sizi bağlamaz


Kayıtsız Üye
Erkeklerin hamile olma ihtimali yok kadin öldüğünde ama saygidan beklemeli


Kayıtsız Üye
Kocası ölen kadın ikinci kez evlendikten sonra ölürse hangi eşi ile öbür dünyada bir olacak


arifselim
Hayatta iki veya daha fazla erkekle evlilik yaşamış bir kadının cennette hangi eşi ile birlikte olacağı hakkında iki görüş vardır. Bir görüşe ilk ve diğer görüşe göre son eşiyle- evlenecektir. Ayrıca en çok beğendiği eşiyle evlenebilir de denilmiştir.

Okudunuz mu?  Fitne ile ilgili hadisler

(krş. Alusî; Duhan, 44/54. ayetin tefsiri)


kocası ölen kadın ne zaman evlenebilir, eşi ölen kadın ne zaman evlenebilir, kocası ölen kadın evlenmelimi

Bu kategoride yer alan Allaha inanmak istiyorum ama inanamıyorum başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Dinimizde kocası ölen kadın ne zaman evlenebilir Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.