Anasayfa
19 Aralık 2022, 13:58

Allah her şeyi en güzel biçimde mi yaratmıştır? Kuranda neden Bazı şeylere çirkin deniyor?

Allah her şeyi en güzel biçimde mi yaratmıştır? Kuranda neden Bazı şeylere çirkin deniyor?

Şema
Allah her şeyi en güzel biçimde mi yaratmıştır? Eğer öyleyse neden eşeklerin seslerinin çirkin ve kötü olduğunu söylüyor?

Her şeyde, hattâ en çirkin görünen şeylerde bile, hakiki bir güzellik yönü vardır. Evet, kâinâttaki her şey, her olay ya bizzat güzeldir, ona zâtı i’tibârıyla güzel denilir. Veya netîceleri yönüyle güzeldir ki, ona hüsn-i bil-gayr denilir. Bir kısım olaylar var ki, görünüşü çirkin, karışıktır. Fakat o görünen perdenin altında gayet parlak güzellikler ve intizamlar var. Örneğin, bahar mevsiminde fırtınalı yağmur, çamurlu toprak perdesi altında nihâyetsiz güzel çiçek ve muntazam bitkilerin tebessümleri saklanmıştır. Fakat bazı insanlar, hem dış görünüşe düşkün, hem de hep kendini düşündüğünden, sadece dışına bakıp çirkinlikle hükmeder. (bk. Nursi, Sözler, 18. Söz)

Okudunuz mu?  Başkasının namaz kılmasını istiyorum nasıl dua etmeliyim?

Demek ki, güzellikler, bir açıdan hakiki ve dolaylı güzellikler olmak üzere iki çeşit olabiliyor. Dolaylı güzellikler, başka güzelliklerin fark edilmesine, anlaşılmasına katkı sağladığı için güzeldir. Eşeklerin sesi başka seslerinin güzelliğinin anlaşılmasına katkı sağladığı için dolaylı olarak güzeldir. Bu nedenle ayette, O Allah ki, herşeyi en güzel şekilde yarattı, insanı yaratmaya da çamurdan başladı. (Secde, 32/7) buyurulmuştur.

Okudunuz mu?  Kiminle evleneceğimiz kader mi?

Burada bilinmesi gereken çok önemli bir nokta da şudur: Allah’ın her şeyi güzel yaratmış olması demek, insanların hoşuna gidip gitmeme noktasından değil, Allah’ın sonsuz ilim, kudret ve hikmetini gösteren harika bir sanat eseri olarak var edilmesi demektir. Biz insanlara göre hoş olmayan eşeğin sesindeki musikî ritimler, ses dalgalarındaki kalın-tiz periyotlardaki harika sanat ve bu sesin çıkması için gereken hançerenin harika sanat estetiği bir yaratılış harikasıdır.

Kur’an’da yer alan ifade ise, insanlara verilen bir edep dersidir. İnsanların hayvanlar gibi, bağırarak konuşmamaları, avaz avaza gürültülü bir ortam oluşturmamaları için yapılan bir karşılaştırma söz konusudur. Yani, eşeğin sesinin çirkinliğinden ziyade, onun yüksek periyoduna, insanların kulaklarını tırmalayan yönüne işaret edilmiştir. Bununla, insanlık camiasında yüksek sesle, konuşmanın, -bu asra işaretiyle de- müzik aletlerinin, radyo ve televizyon seslerinin sonuna kadar açılmasının doğru olmadığına, insanları rahatsız edeceğine işaret edilmiştir.

Okudunuz mu?  1001 fatiha hacet duası olarak okunur mu ? Sayı olarak 1001 olması gerekli mi? açıklık getirebilirmisiniz.

Kur’an, insanlara hitap ediyor ve insanların anlayacakları dilden konuşuyor. Araplar cahiliye döneminde yüksek sesle konuşmayı marifet sayıyor, sesini fazla yükselterek karşıdakine üstünlük sağlamaya çalışıyorlardı(Kurtubî, ilgili ayetin tefsiri). Kur’an’da bu adetin çirkinliğine işaret edilmiş, örnek olarak da Araplar arasında bir çok yönden kötü bir misal olarak kabul ettikleri eşeğin sesini vermiştir ki, tesirini göstersin.

Okudunuz mu?  Vahdet-i Vücut Şirki

Diğer taraftan, bazı kişilerin kabadayılık yapıp yüksek sesle ve uyumsuz cümlelerle konuşmaları, hem onların kültür yapısını, eğitim seviyesini yansıtır, hem de insanlara saygısızlıklarını gösterir. Cenâb-ı Hak o gibilerin ölçüsüz kaba konuşmalarını saygılı ve medenî bir kalıba dökmelerini sağlamak için O hâlde yürüyüşünde mu’tedil ol; sesini de alçalt! Çünki seslerin en çirkini, elbette eşeklerin sesidir! (Lokman, 31/19) şeklinde uyarıcı bir benzetmede bulunuyor. (bk. Celal Yıldırım, İlmin Işığında Asrın Kur’an Tefsiri, Lokman Suresi 19. ayetin tefsiri)

Okudunuz mu?  Dinden uzaklaştım ne yapmalıyım

Bu açıklamalardan, bir çok yönden bir edep ve adap dersi verilen bu ayetin bunca hikmetlerini görmeyip, kendimizce bir kusur telakki ettiğimiz eşeğin sesine takılmanın ne kadar yanlış olduğu açıkça görülmüştür.

Demek, bize düşen, bizi yaratan Allah’ın sonsuz hikmetine, ilmine, kudretine, doğruluğuna inanmaktır; anlamadığımız şeyleri kendi cehaletimize vermektir. Bu da önemli bir edep dersidir biz insanlar için…
Selam ve dua ile…
Sorularla İslamiyet

Okudunuz mu?  İmanı elde tutmak kor ateşi elde tutmak gibi olacak ne demektir?

Cevap: Allah her şeyi en güzel biçimde mi yaratmıştır? Kuranda neden Bazı şeylere çirkin deniyor?

ZİREGÜL
Allah hiçbir şeyi luzumsuz yaratmamıştır herşeyin bir sebebi faydası vardır çirkinlik ne manada söylenmiş bilinmez ama yaratan Allah mutlaka bir bildiği vardır


Allah Herşeyi Güzel Yarattı

Kayıtsız Üye
Bir ayet var: O Yarattığı herşeyi, en mükemmel şekilde yapandır. Nihayet insanın yaratılışını balçıktan başlatmıştır.

Şimdi benim anlamadığım şey: mesela kafirliği, kafirlerin Allahtan başkasına tapmaları, dinsizliği, tapınaklarıda Allah yarattı ? Ozaman budamı güzel oluyor? Ayette "herşey" yazıyor.? Benim kafam karıştı..
Çok özür diliyorum ama bu soru beynimi kemiriyor ve çıkmıyor. Açık ve net cevap yazabilirmisiniz? Nolur beni kurtarın bu sorudan😔

Okudunuz mu?  Hak sahibi helal etmemişse üzerinde kul hakkı ile ölen ebedi cehennemlik midir?

Yorum: Allah her şeyi en güzel biçimde mi yaratmıştır? Kuranda neden Bazı şeylere çirkin deniyor?

misafir1
Allah avc zengindir, yücedir, kimseye de ihtiyacı yokdur. yeryüzündeki herkes Allah avc yi inkar etse, Allah avc nin mülkünden bir şey eksiltemezler. Allah avc merhameti gereği, islamı indirmiş hak yolu göstermiş; dünya hayatında kullarının ihtiyaçlarını karşılamaktadır. bu karşılanan ihtiyaçlar, seçilen yollar, yapılanlar veya yapılmayıp geride bırakılanlar ise ayrıca imtihan konusudur. kul Rabbine dönerse Rabbini bulacakdır. bunun dışında dilediğine dönen de dilediğini bulur. dünya vadilerinden hangisinde kendini paraladığı da umursanmaz. insan kendine verilen mühlet dolasıya kadar; bildiğini okumaya, işine geleni yapmaya, kendini kandırmaya, kendini oyalamaya devam eder. böyle yapan insan sonuçda belki dünyayı kazandığını sanar ama bir tarafdan da dünyanın kölesi olmuşdur. dünya peşinde koşmakdan başka hiçbir şey yapmayacak kadar da kendisini unutmuşdur. ortadaki anlamsızlığı ve yanlışlığı farkedip; samimiyetle Rabbine dönmek, kendini düzeltmek isteyene de kapılar her zaman açıkdır.

Okudunuz mu?  Aleviler Müslüman mıdır?

Ensar
Öncelikle biz kulların üzerine düşen tek görev Allah cc nün yarattığı birşeyin, ilim ve kudretine sonsuz şekilde inanmak ve boğun eğmek gerekmektedir. Eğer Kuranda bir şey geçiyor ve bunu anlatmıyorsak bu bizim cahil ve acizliğimizin göstergesidir.
Evet Allah cc bazı ayetlerinde bazı şeyleri çirkin olarak nitelemekte dir örneğin: eşşek sesinin sesini örnek verir. Aslında bakıldığında Allah katında eşşek değersiz bir yaratık asla değildir. Oysa insanlar kendi aralarında yüksek ve bağırarak konuştuklarında bu misali eşşeğin sesine benzetmektedir. Eski arap larda eşeğin her tarafı çirkin olarak görülmekte idi ve kendi aralarında yüksek ses ile konuşurlardı. Allah ta kendilerine yani insanların anlayacağı dilden hitap etmiş ve eşşek örneğini onlara vermiştir. Selametle kalın.

Bu kategoride yer alan Bir daha iman etmek geçerli mi? başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Ξ Bir cevap yazın

Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Ders Kitabı TIKLA! Sınıf Ders Kitabı Cevapları TIKLA! Akrostiş Şiir
Forum Duası Copyright © 2007-2023
Gizlilik Politikası İletişim

Allah her şeyi en güzel biçimde mi yaratmıştır? Kuranda neden Bazı şeylere çirkin deniyor? Başlıklı Yazımızın Yanında Websitemiz İslami bilgilerden, Dini Sorular, Cevaplar, Hac, Meal, Cennet, Cehennem, Farz, Sünnet, Hanefi, Şafii, Rüya yorumları, Gusül, Abdest, İmanın şartları, Namaz, Oruç, Kuran Sureleri, Ayetleri, Hadis, Dualar, İslamda Aile Tavsiyeleri, Kadın İle İlgili Konular, İbadet, İman, Mezhep, Hanefi, Şafii, Maliki, Hambeli, İslamın Şartları, Diyanet, Eğitim, Sohbet, Arapça, Hayırlı Geceler, Zekat, Mahrem Sorular, Evlilik, Sahabe Hayatları, Salavat,Dini Hikayeler, Günah, Helal, Haram, Tecvid, Yemin, Sadaka, Siyer, Fıkıh, Ahlak Gibi Konular İçermektedir.